reede, 29. aprill 2011

Kevadlille küpsised

250g jahu
125g suhkrut
180g võid või margariini
1muna
1tl vaniljesuhkrut
2,5spl vett

Glasuur:
0,5dl tuhksuhkrut
1tl kakaopulbrit
1tl vett
1tl võid

Vahusta margariin suhkruga heledaks vahuks, lisa muna ja vesi, vahusta veel 5min. Lisa ettevaatlikult juurde omavahel segatud jahu ja vaniljesuhkur.
Pritsi lilled taignapritsiga küpsetuspaberile ja küpseta 200 juures kuldkollaseks.
Glasuuri ained klopi omavahel läbi, soojenda veidi ja kaunista küpsised.




kolmapäev, 27. aprill 2011

CAESARI SALAT

1 jääkapsas (jääsalat 4tk)
3-4tomatit või 250g kirsstomateid
1kurk
1paprika
(vutimune)

Kaste:
200g majoneesi
100ml piima
50g Parmesani
0,75tl sinepit
2küüslauguküünt
0,25tl soola
veidi suhkrut
sidrunipipart

Peale:
3 kanarinnafileed
3tl pestot
3tl sojakastet
Ciabatta (õli röstimiseks)
Parmesan

Rebi salat tükkideks, tükelda kurk, tomat ja paprika, sega kõik suures kausis kokku. Kastme jaoks riivi juust peene riiviga, sega majonees piimaga, riivi või pressi küüslauk ja lisa kõik kastme koostisosad kastmesse, püreesta saumikseriga.
Tükelda Ciabatta kuubikuteks, piserda õliga ja rösti kas ahjus või pannil krõbedaks.
Lõika fooliumist kolm 30*40cm fooliumilehte, pane kanafileed ükshaaval fooliumile, määri fileele 1tl pestot, 1tl sojakastet ja tõmba fooliumi ääred üles kokku, küpseta ahjus 40min.
Serveerimiseks aseta taldrikule salat, nirista peale kaste, puista üle Ciabattakuubikute ja juustulaastudega, peale aseta kanaviilud (keedetud vutiminad).




NB! Kana asemel võib kasutada küpsetatud lõhet või forelli.

pühapäev, 24. aprill 2011

VÕILEIVATORT MAKRA JA KREVETTIDEGA

1,5-2 suurt röstsaia
300g makrat
5 keedetud muna
400g Merevaiku
600g Jogurtimajoneesi
soola

Peale:
1karp krevette
kurk
punane paprika
lehtsalat

Kreem kaunistamiseks:
2muna
50g võid
soola

Haki makra ja muna, sega majoneesi ja Merevaiguga, maitsesta soolaga. Lõika saial ääred ja lao saiaviilud kreemiga kihiti toidukilega kaetud vormi. Määri küljed ka kreemiga, kata vorm toidukilega ja pane ööks külmikusse. Tõsta tort koos kilega vormist välja vaagnale, eemalda kile ja kaunista. Püreesta muna koos või ja soolaga, kanna kreem kreemipritsi abil tordile.




laupäev, 16. aprill 2011

KARTULIPÜREE KORVIKESED SINIHALLITUSJUUSTUGA

1kg kartuleid
1,5dl piima
2muna
Soola
(50g võid)

4-5 mugulsibulat
300g toorjuustu
150g sinihallitusjuustu
1sp võid

Keeda kartulid pehmeks, kurna ja tambi pudruks, lisa soe piim,(või), maitsesta soolaga, lase veidi jahutuda ja sega juurde munad.
Viiluta või haki sibul ja kuumuta võis klaasjaks. Sega juurde toorjuust ja 100g tükeldatud sinihallitusjuustu. Kui kasutad maitsetamata toorjuustu võiks lisada ka veidi soola, aga üsna vähe, sest sinihallitusjuust hakkab ahjus sulama ja maitsestab segu.
Määri küpsetuspaber õliga, täida taignaprits pudruga, pritsi paberile põhjad ja põhjadele servad, täida juustuseguga ja küpseta 200juures 15minutit.
Ribasta 50g sinihallitusjuustu ja pane ahjust võetud korvikestel.




reede, 15. aprill 2011

PUUVILJAKOOK VAHUKOORE JA MARJADEGA

Liivataigen:
100g võid
2sp suhkrut
1munakollane
150g jahu

Keedutaigen:
2dl vett
1,5dl jahu
70 võid
2,5muna (suuri 2tk)
0,25tl soola

2dl vahukoort
1spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Puuvilju või/ja marju
Tarretisesuhkrut (Dan Sukker)
Puudersuhkrut
Šokolaad

Liivataigen:
Sõelu kaussi jahu, tee keskele süvend ja pane süvendisse hakitud või, suhkur, munakollane ja sool. Näpi taignaosad peeneks ja sõtku kiirelt taignapalliks. Pane taigen 30min külmikusse.

Keedutaigen:
Lase vesi koos soola ja võiga keema tõusta, tõsta pott tulelt ja vala korraga juurde jahu, sega kiirelt, tõsta pott tulele tagasi ja klopi kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti. Jäta 10-15minutiks jahtuma. Klopi ükshaaval juurde munad.

Rulli liivataigen 3-4mm paksuseks, lõika vormi või joogiklaasi abil välja põhjad, pritsi taignapritsi abil põhjadele keedutaignast serv. Pane koogipõhjad eelkuumutatud ahju (210kraadi), lase küpseda 10min, vähenda kuumus 190-le ja küpseta veel 15minutit. Ava ahjuuks ja jäta koogipõhjad 10minutiks sooja ahju kuivama. Jahtunud põhjal lõika ära keedutaigna osa, täida keedurõngas seest vahukoorega ja pane tagasi. Täida rõngas keskelt puuviljade või/ja marjadega, pintselda marjad tarretisega ja puista servad üle puudersuhkruga.
Valmista sulatatud Šokolaadist (tume Bitter) küpsetuspaberile soovitud kujundid, pane hetkeks külma ja kaunista koogid tardunud kaunistustega.

Ootan väga värskeid maasikaid, et saaks juba maasikatega proovida :).

NB! Vahukoore asemel võib kasutada kohupiimakreemi, võikreemi, paksemat keedukreemi jm.




kolmapäev, 13. aprill 2011

TUULETASKUD KOHUPIIMAGA

3dl vett
2,5dl jahu
3 muna
70g võid
1sp suhkrut (võib ka ära jätta)
0,5tl soola
peale puistamiseks tuhksuhkrut

Tädis:
400g kohupiima
200ml vahukoort
100g suhkrut (maitse järgi)
0,5tl vaniljesuhkrut

Lase vesi koos või, soola ja suhkruga keema, tõsta tulelt ja vala kogu jahu korraga sisse, sega kiirelt läbi, tõsta tulele tagasi ja klopi kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu.
Lase taignal 15min jahtuda ja klopi munad ükshaaval juurde. Kuumuta ahi 210 kraadini. Pritsi taignapritsiga küpsetuspaberile soovitud kujuga pirukad (jäta 3cm vahed, sest pirukad paisuvad palju). Kuna keedutaigen vajab küpsemiseks niisket õhku pane ahju kauss veega või pritsi eelnevalt paberile vett.
Küpseta 210 juures 10min, vähenda kuumust 190-200 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.
Ava ahjuuks ja jäta pirukad 15min sooja ahju kuivama.
Vahusta vahukoor 2sp suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, sega hulka kohupiim ja ülejäänud suhkur.
Täida pirukad kreemi/taignapritsiga või lõika üks külg lahti ja tõsta lusikaga kohupiim pirukasse.
Raputa tuhksuhkur läbi sõela täidetud pirukatele.




TUULETASKUD SOOLASE TÄIDISEGA

3dl vett
2,5dl jahu
3 muna
70g võid
0,5tl soola

Täidised :

100g sinki
100g riivjuustu
4spl majoneesi

100g suitsuvorsti
70g värsket kurki
2spl majoneesi
1spl Merevaiku

100g lumekrabi (meie pere lemmik:))
2spl majoneesi
2spl Merevaiku

Lase vesi koos või ja soolaga keema, tõsta tulelt ja vala kogu jahu korraga sisse, sega kiiresti läbi, tõsta tulele tagasi, klopi kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu.
Lase taignal 15min jahtuda ja klopi munad ükshaaval juurde. Kuumuta ahi 210 kraadini. Pritsi taignapritsiga küpsetuspaberile soovitud kujuga pirukad (jäta 3cm vahed, sest pirukad paisuvad palju). Kuna keedutaigen vajab küpsemiseks niisket õhku pane ahju kauss veega või pritsi eelnevalt paberile vett.
Küpseta 210 juures 10min, vähenda kuumust 190-200 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.
Ava ahjuuks ja jäta pirukad 15min sooja ahju kuivama.
Haki täidisained peeneks ja sega majoneesi või/ja Merevaiguga.
Lõika jahtunud pirukad pooleks ja täida soovitud täidisega.

NB! Täidisaine kogused on mõeldud eelpool toodud taigna koguse jaoks, kui soovid kasutada ainult üht täidist, siis peaks koguseid kolmekordistama.




teisipäev, 12. aprill 2011

Croissant singi ja juustuga

500g jahu
25g pärmi
50g võid/margariini (või 50g õli)
1spl suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

150-200g sinki
150g riivitud juustu

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 taignast toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks ja lõika pikkadeks kolmnurkadeks, pintselda veega ja kata singi-juustuseguga. Keera laiemast otsast alates rulli, painuta veidi.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, küpseta 200-220 juurest 15 minutit, olenevalt ahjust.

NB! Ilma juustu ja singita saab tavalised Croissantid, enne ahju panemist võib peale raputada erinevaid seemneid, valge jahu võib asendada osaliselt täisterajahuga.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukad munaga.




PUUVILJASAIAD

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
100g suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Keedukreem:
2 munakollast
3spl suhkrut
20g jahu
15g mannat
250g piima
30g võid
¼ tl vaniljesuhkrut

Konservpuuvilju, meliss/piparmünt, tarretisesuhkur (Dan Sukker)

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata)sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.

Kuumuta piim keemiseni, lisa manna ja keeda, vahusta munakollased suhkruga ja lisa jahu, tõsta piimasegu tulelt, sega paar lusikatäit munasegusse ja siis vala juurde ülejäänud piimasegu, kuumuta pidevalt segades paksenemiseni (võib paksendada ka kuumaveevannis). Ära keeda! Keetmisel läheb muna tükki.

Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks ja lõika 15mm*15mm ruutudeks, tõsta nurgad keskele kokku ja suru sõrmedega keskele lohk. Tõsta lusikaga või lase kreem läbi kreemipritsi lohku.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, küpseta 200-220 juurest 15 minutit, olenevalt ahjust.

Veidi jahtunud pirukatele lao peale puuviljad ja pintselda tarretisega (pakil on valmistamise õpetus).

NB! Kui kreemi tegemine tundub liiga keeruline, võib kreemi üldse ära jätta või teha ainult kreemiga ja ilma puuviljadeta, siis jääb ära ka tarretisetegu.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukad munaga.







KOHUPIIMARULL

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
100g suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)
(võib teha ka ilma kihistamiseta, aga nii tulevad pirukad krõbedamad ja ...rammusamad :))

300g kohupiima
2sp kartulijahu
1muna (0.75 kui on väga suur)
3-4 spl suhkrut (maitse järgi, aga segu võiks olla üsna magus)
1tl vaniljesuhkrut

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks pikaks ristkülikuks, määri kohupiimasegu peale (servas jäta 2cm ilma seguta), keera rulli ja lõika terava noaga 2,5-3cm viilud.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, raputa peale mandlilaaste ja küpseta 200-220 juurest 15minutit, olenevalt ahjust.

NB! Kohupiima asemel võib kasutada hautatud õuna-kaneeli-suhkru segu, martsipani (+õun), müsli-õuna segu, kaneel-suhkur jne.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukas munaga.



Lihapirukad

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
1spl suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

300g sealiha (või 150 veiseliha +150g rasvasemat sealiha)
2 keedetud muna
100-150g keedetud riisi
0.5tk mugulsibulat (võb ära jätta)
1tl võid
sool

Keeda liha, riis ja munad. Hauta sibul võis klaasjaks, valmista keedetud lihast hakkliha ja sega juurde hakitud munad, riis ja sibul.
Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 taignapinda toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külmikusse, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks, lõika 9cm*15cm ristkülikud, tõsta ühele poolele täidis ja pigista servast 1cm kauguselt tugevasti kinni.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga ja küpseta 200-220 juurest 10-15 minutit (olenevalt ahjust).

NB! Hakkliha võib edukalt asendada seentega, täidises võib riisi või liha asemel kasutada ka hautatud värskekapsast, võis praetud riivitud porgandit. Pirukaid võib täita ka ainult fetajuustutükkidega või lihtsalt riisi ja hakitud keedumunaga.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukas munaga.




SAIAVORM VIRSIKUTE JA ROSINATEGA

200g saia
4 virsikupoolikud (konserveeritud)
70-100g rosinaid
4 muna
400ml piima (või 200ml piima+200ml vett)
2-3spl suhkrut (vastavalt maitsele)
0,5tl kaneeli
võid vormi määrimiseks

Määri ahjuvorm võiga, puista vormi tükeldatud sai, viilutatud virsikud ja pestud rosinad, sega veidi.
Klopi munad suhkru ja kaneeliga lahti, lisa vedelik ja vala vormi.
Küpseta 175 juures 25-35 minutit, olenevalt vormi suurusest (kõrge/ madal).

NB! Virsikute asemel võib kasutada kirsse jt. kompoti-või hautatud/keedetud puuvilju.




esmaspäev, 11. aprill 2011

SPAGETIVORM KANAGA

400g spagette
sool

400g kanafileed
2 küüslauguküünt
1spl jahu
200ml vahukoort (või kohvikoort)
200ml vett
õli
sool
valge pipar

150g riivjuustu

Keeda spagetid soolaga maitsetatud vees.
Ribasta kanafilee, küpseta pannil, lisa riivitud küüslauk, maitsesta soola ja valge pipraga. Lisa jahu, küpseta veel 1minut, vala peale vesi ja koor, sega ja lase keema tõusta.
Vala spagetid ahjuvormi, vala peale kaste, sega ja kata fooliumiga.
Tõsta vorm eelsoojendatud ahju (200), lase 10 minutit küpseda (kuni kaste keeb), eemalda paber ja kata spagetivorm riivjuustuga, lase juustul ahjus sulada.




KARTULI-SIBULARULL

1kg keedetud kartuleid
3 muna
1spl jahu
sool
õli

3 keskmist mugulsibulat
100g Merevaiku
1spl võid

Riivi kartulid jämeda riiviga, sega juurde muna, jahu ja maitsesta soolaga.
Pintselda küpsetuspaber õliga, laota kartulisegu suure lusika või õliste käte abil paberile.
Hauta sibul võis klaasjaks, sega Merevaiguga ja määri 2/3 osas kartulisegule.
Keera küpsetusapaberi abil rulli, suru otsad kinni, pintselda rulli õliga ja küpseta 200 juures 30min.

NB! Täidiseks võib kasutada hautatud köögivilju, hakkliha, küpsetatud kanatükke,
riivitud juustu, hallitusjuustu, võis praetud seeni jm.