teisipäev, 31. mai 2011

RABARBERI-KOHUPIIMAKOOK PUISTEGA PEHMEL PÕHJAL

Põhi:
120g margariini
3dl jahu
1dl suhkrut
100g hapukoort
1muna
0,5-1tl soodat(mitte kuhjaga)

Kate:
2 rabarberit (umbes 300g)
2sp suhkrut

600g vanillikohupiima ( või kohupiim+vaniljesuhkur+suhkur)
1dl hapukoort
2muna
2sp jahu
100g suhkrut

Puiste:
2dl jahu
1dl suhkrut
50g margariini

puudersuhkrut

Vahusta toasoe margariin suhkruga, lisa muna ja hapukoor, sõelu peale soodaga segatud jahu, sega korralikult läbi. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lükka lusikaga laiali.
Haki rabarber ja sega suhkruga. Lisa kohupiimale hapukoor, muna ja jahu, maitsesta suhkruga. Haki köögikombainis lõiketeraga puiste ained – jahu, suhkur ja margariin.
Puista põhjale rabarber, vala üle kohupiimaga ja puista peale puiste. Küpseta 175 kraadi juures keskmisel siinil 20-25 minutit. Sõelu üle puudersuhkruga. Serveeri leigelt.




pühapäev, 29. mai 2011

BESEERULL MAASIKATEGA

6munavalget
3,5dl peensuhkrut
2spl kartulijahu
0,5tl äädikat (30%)
veidi soola

mandlilaaste puisteks
puudersuhkrut

3dl 35%vahukoort
3spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

200-250g maasikaid

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur ja äädikas, vahusta veel veidi. Sõelu peale kartulijahu ja sega ettevaatlikult läbi. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista üle mandlilaastudega ja küpseta 200 kraadi juures 10min. Võta teine küpsetuspaber, sõelu üle tuhksuhkruga ja keera beseepõhi tagurpidi paberile, eemalda ettevaatlikult besee küljes olev paber. Lase põhjal täielikut jahtuda. Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga, kata 2/3 põhjast vahukoore ja tükeldatud maasikatega, keera besee küpsetuspaberi abil rulli.






VAARAKUD

500-550g jahu
1muna
100g hapukoort
1tl soodat
200g margariini
250g suhkrut

Täidis:
400g kohupiima
2spl jahu
0,5tl vaniljesuhkrut
1muna
suhkrut maitse järgi (100g)

Vahusta toasoe margariin suhkruga, lisa muna ja hapukoor, vahusta veel veidi. Sega jahu soodaga ja sõelu taignale, sõtku käega ühtlaseks ja tõsta 30min jahedasse. Sega kohupiim suhkru, vaniljesuhkru, jahu ja munaga ühtlaseks. Rulli taigen jahusel laual 3-4mm paksuseks, lõika vormi või joogiklaasi abil rõngad, pane ühe poole peale kohupiim, keera teine pool peale ja suru servad kinni. Küpseta 200 kraadi juures 7-8minutit.

 NB! Margariini võib ka mõni sekund mikros sulatada ja siis ühtlaseks pehmeks massiks segada.


Kui sakilise servaga vormi ei ole, siis suru servad lihtsalt kahvliga kinni.

Viimased järelejäänud taignaservad sõtkusin kokku, rullisin pikaks plaadiks, raputasin peale kaneeli, keerasin rulli ja lõikasin otsast rattaid, küpsetasin ka 200 kraadi juures.








PITSAKRINGEL

550g jahu
25g pärmi
100g margariini
1muna
1spl suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

300g veise hakkliha
300-350g sinki (sealihast)
1prk šampinjone
1paprika
oliive
3spl tšillikastet
4spl tomatipastat
1tl soola

100g riivjuustu puisteks

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa juurde muna, sool ja suhkur. Sõelu juurde jahu ja lisa sulatatud margariin, sõtku 5-6min kuni moodustub ühtlane sile taigne. Kata kauss kile või köögirätiga, lase taignal 20min kerkida (kerkib hästi ka toasoojas 23-24 kraadi), suru alla ja kergita veel 40min. Küpseta pannil hakkliha, lisa tükeldatud sink, seened,(parika, oliivid), kastmed ja maitsesta soolaga, hauta kuni vedelik on aurustunud. 

Rulli taigen jahuga ülepuistatud laual 0,5cm paksuseks (ära rulli liiga õhukeseks), kata täidisega ja keera rulli.Kuna üks pereliige ei armasta paprikat ja oliive, siis lisasin need ainult poolele põhjale.

Tõsta rull küpsetuspaberile.

 Lõika sisse sälgud.







Painuta üks sälk ühele ja teine teisele poole.









Lase rullil küpsetusplaadil 15min kerkida, määri munaga ja küpseta 175 kraadi juures 20-25min. Enne valmimist lisa riivjuust, lase juustul ahjus sulada.






kolmapäev, 25. mai 2011

PASTA PÄIKESEKUIVATATUD TOMATITE KASTMEGA

5tk päiksekuivatatud tomatit õlis
1tl tomatite õli
2dl vett
2dl 35%rõõskkoort
1sp jahu
soola

400g pastat
soola

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees.
Lõika tomatid tükkideks, küpseta õlis, lisa jahu ja kuumuta pidevalt segades 2min. Võta pann tulelt ja vala peale vesi, sega kiirelt ühtlaseks, tõsta pliidile tagasi ja vala peale koor, keeda kastet paar minutit ja maitsesta soolaga.



RABARBERI-KOHUPIIMAKOOK

Kogus : vormi läbimõõt 28cm

Taigen:
3dl jahu
200g margariini (Eve)
200g vanillikohupiima
1,5dl suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
4muna

Puiste:
200g rabarberit
2spl suhkrut
70g mandlilaaste

margariini vormi määrimiseks
puudersuhkrut

Hõõru toasoe margariin suhkruga vahule, klopi ükshaaval juurde munad, lisa kohupiim. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu vahu hulka, sega korralikult läbi (ära klopi). Määri küpsetusvorm margariiniga, puista põhja ja külgedele mandlilaaste, tõsta taigen vormi ja lükka laiali. Sega tükeldatud rabarber suhkruga ja puista taignale, küpseta 180 kraadi juures 20-25min (kõrgemas vormis 30-35 minutit)
Sõelu kook üle puudersuhkruga.


TOORJUUSTUTORT MAASIKATEGA

Põhi:
6muna
2dl jahu
150g suhkrut
1tl küpsetuspulbrit

Immutussiirup:
1,5dl vett
0,75dl suhkrut

Kreem:
300g vahukoort
400g toorjuustu
2spl+2spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut.
1spl zelatiini

Peale:
maasikaid
100g tumedat šokolaadi (Fazer näiteks)
100g mandlilaaste

Vahusta munad paksuks ja kohevaks vahuks (20min), poole vahustamise ajal lisa vähehaaval suhkur. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahu peale, sega alt üles tõstes läbi, vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 175 kraadi juures 25min.
Sulata 50g šokolaadi ja joonista pritskoti (või lihtsalt kilekoti) abil küpsetuspaberile kujundid, tõsta koos paberiga külmikusse tarduma.
Rösti mandlilaastud ahjus või kuumal pannil.
Immutussiirupi jaoks lase vesi koos suhkruga keema ja jahuta.
Lõika tordipõhi pooleks, pintselda alumine ketas poole siirupiga.
Paisuta zelatiinil 0,5dl külmas vees (5min) ja sulata kuumakindla nõuga kuumaveevannis, jahuta.
Sega toorjuust suhkruga ja vahusta vahukoor suhkruga, sega kokku.
Lisa paar lusikatäit vahukooresegu jahtunud zelatiinile ja nirista zelatiin pidevalt segades ülejäänud kreemi hulka. Tõsta pool kreemist tordipõhjale, aseta teine ketas peale ja immuta ülejäänud siirupiga, kata tort külgedelt ja pealt kreemiga. Puista külgedele jahtunud mandlilaastud, lao peale maasikad, puista üle 50g riivitud sokolaadiga ja torka tordile šokolaadikujundid. Lase tordil külmikus paar tundi või üleöö tarduda.

NB! Zelatiini kogus on üsna väike ja kreem ei jää nagu tarretis vaid lihtsalt veidi tihedam.




LASAGNE HAKKLIHAGA

Lasagneplaadid:
4,5dl jahu
4muna
3spl õli

Hakklihatäidis:
600g isevalmistatud hakkliha
1sibul
3küüslauguküünt
500g tomatipastat
1,5tl suhkrut
1,5tl soola
musta pipart
1tl õli

Juustukaste:
6dl piima
2dl vett
2spl jahu
250g riivjuustu
0,5-1tl soola


Mõõda jahu suurde kaussi või lauale ja tee süvend, vala süvendisse munad ja õli. Näpi taigen kokku ja sõtku ühtlaseks palliks (5-6min). Rulli taignarulliga või valmista pastamasinaga lasagneplaadid (4-5kihti).
Haki sibul, riivi küüslauk ja porgand, hauta köögivilju õlis kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa hakkliha ja küpseta pool-valmis, vala peale tomatipasta ja maitsesta segu.
Lase piim ja vesi paksupõhjalises nõus keema, sega jahu 0,5dl veega ja lisa segades piimale, kuumuta kuni segu pakseneb. Tõsta pott tulelt ja sega sisse riivjuust, maitsesta soolaga.
Tõsta ahjuvormi põhja hakklihasegu, lao peale lasagneplaadid, jälle hakklihasegu ja nüüd tõsta hakklihale ka juustukaste, lasagneplaadida ja kastmed, kõige peale jääb juustukaste.
Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 175 kraadi juures 40min, eemalda paber ja küpseta veel 10min kuni pind hakkab pruunistuma (soovi korral võib peale raputada riivjuustu).
 




reede, 20. mai 2011

RABARBERIKOOK LIIVATAIGNAL

Kogus: suur ahjuplaat.

Liivataigen:
450g jahu
200g võid või margariini
1muna
150g suhkrut
50g piima (vett)
0,5tl küpsetuspulbrit

Võibiskviit:
6 muna
200g jahu
200g suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
100g võid

700g rabarberit
(1-2 õuna)
200g suhkrut
1spl tärklist
(kaneeli)

puudersuhkrut

Liivataigen: vala jahu suurde kaussi ja sega küpsetuspulbriga, tee keskele süvend ja pane süvendisse võitükid, muna, suhkur ja vedelik. Näpi (pigista sõrmede vahel) kuni võitükid on jahuga segunenud, vormi kiiresti palliks ja pane 30min kilesse mähitult külma. Kuumuta ahi 200kraadini, rulli liivataigen küpsetuspaberil jahuse taignarulliga õhukeseks, torka kahvliga augud ja küpseta pea-aegu valmis. Vahusta munad paksuks ja kohevaks vahuks (20-25min), poole vahustamise ajal lisa vähehaaval suhkur. Kui vahustad biskviiti köögikombainis, siis saada samal ajal ka põhja ette valmistada, valmis biskviittaigen tuleb kiiresti küpsema panna, et kohevus ei kaoks. Kui vahustad käsimikseriga, siis valmista põhi eelnevalt ette. Tükelda rabarber (riivi õunad jämeda riiviga), hauta paar minutit suhkruga, et maitsed ühtlustuks, aga võib ka rabarberitükid lihtsalt tärklisega üle puistatud põhjale laduda ja suhkru (kaneeli) peale raputada. Hautisel kurna ära suurem vedelik ja tõsta segu tärklisega üle puistatud põhjale.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Biskviidi jaoks sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahu peale, sega alt üles tõstes läbi (ära klopi), viimasena nirista juurde sulatatud ja jahutatud või. Tõsta taigen kohe ettevalmistatud põhjale, ära lükka laiali vaid pane lusikatäied üksteise kõrvale. Aseta kook kohe ahju ja küpseta 15min, ära enne valmimist ahjuust ava. 15min möödudes lülita ahi välja ja ava uks, jäta kook veel mõneks minutiks ahju. Puista kook üle puudersuhkruga.

Hautatud rabarberi-õuna täidisega.

neljapäev, 19. mai 2011

RUMMIKOOK

Biskviit:
5 muna
70g jahu
70g suhkrut
1tl küpsetuspulbrit

250g võid
100g tuhksuhkrut
100g kondenspiima
4sp kakaod
rummiessentsi
konjakit

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad heledaks vahuks (15min), lisa suhkur poole vahustamise ajal. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu kahes osas munavahule, ära klopi vaid sega alt üles tõstes.
Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri laiali ja küpseta 5-7min. Jahuta biskviit ja haki köögikombainis või riivi peeneks puruks. Vahusta või heledaks vahuks, lisa vähehaaval tuhksuhkur ja nirista juurde kondenspiim (samal ajal pidevalt vahustades). Jäta 50g kreemist kaunistamiseks ja ülejäänud sega biskviidipuru hulka koos kakao, rummiessentsi ja konjakiga. Jaga taigen 8 osaks, vormi käte vahel pallid ja veereta palle kakaos. Tee kakaose noaga koogile triibud, vajuta sõrmega keskele lohk ja täida kreemiga. Lase kookidel külmikus 3-4 tundi (või üleöö) imbuda ja maitsestuda.

NB! Triipude tegemist alusat koogi pealt, suru pikateralse noaga peale 4 ristsälku ja siis pikenda sälke külgedelt.




kolmapäev, 18. mai 2011

SOE KÖÖGIVILJASALAT KÜÜSLAUGUGA

3 porgandit
1 brokkoli
1 väike lillkapsas
1 terve küüslauk (12-13küünt, võib ka vähem)
2 šalott või punast sibulat
1 paprika
1sp võid
soola
2dl vett

Sulata paksupõhjalises potis või, lisa küüslauguküüned ja viilutatud sibul, hauta kuni sibul muutub klaasjaks, lisa tükeldatud porgand ja hauta veel 5min. Lao kihiti peale lillkapsas (õisikuteks lõigatud), brokkoli (õisikuteks lõigatud) ja paprikaribad. Vala üle 2dl kuuma veega ja hauta madalal kuumusel kaane all 15min (ülemised kihid valmivad aurus). Maitsesta köögiviljad soolaga ja sega.

NB! Võib pakkuda iseseisva roana või erinevate liha ja kalatoitude juurde.
Salatile sobib peale soe juustukaste.


teisipäev, 17. mai 2011

PAKSUD VAHVLID

250g jahu (3,5dl)
2dl piima
2dl vett
100g võid
12g pärmi (0,25pk)
20g suhkrut
1/2tl vaniljesuhkrut
2 muna
0,25tl soola

Lahusta pärm leiges vees, sõelu juurde jahu ja lisa soojendatud piim, sega ühtlaseks. Lisa sulatatud ja jahutatud või ja munakollased. Vahusta munavalged soola ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veel veidi. Tõsta munavalged ettevaatlikult segades taignasse. Kata kauss rätikuga ja lase taignal umbes 30minutit kerkida.
Küpseta vahvlimasinaga kuldpruunid vahvlid.
Serveeri jäätise, vahukoore, keedise või šokolaadiga.




Vaniljejäätise, maasikakastme ja tumeda šokolaadiga.

esmaspäev, 16. mai 2011

Kanafilee taignas

500g kanafileed

Taigen:
1dl vett
1dl nisujahu
2muna
0,25tl soola

0,5l õli friteerimiseks

Sega taigna ained ühtlaseks. Lõika kanafilee 0,5-1cm paksusteks ribadeks, sega kanaribad taignasse, tõsta ribad ükshaaval kahvliga välja ja pane kuuma õlisse ühe kihina küpsema, keera kanatükke ja küpseta valmis. Pane küpsenud kanaribad paberrätile nõrguma.



Hapukoore-tilli kastmega.

laupäev, 14. mai 2011

TOORSALAT FETA JA OLIIVIDEGA

1 jääsalat
200g kirsstomateid
0,5 pikka kurki
1 paprika
1 šalottsibul
100g oliive
100g Feta juustu
sidrunipipart
soola
2tl oliiviõli

Rebi jääsalat tükkideks, poolita kirsstomatid, tükelda kurk, viiluta paprika ja sibul, sega juurde Feta ja oliivid, lisa õli, maitsesta salat soola ja sidrunipipraga.


reede, 13. mai 2011

MUFFINID ŠOKOLAADISÜDAMEGA

2dl jahu
1dl suhkrut
75g margariini
1muna
0,5dl hapukoort
0,5tl vaniljesuhkrut
1tl küpsetuspulbrit

30g küpsetus-šokolaadi
puudersuhkur

Soojenda ahi 175 kraadini.
Vahusta pehme margariin suhkruga heledaks vahuks, lisa muna ja vahusta veel (pigem klopi ühtlaseks, kuna ülevahustamisega lähevad muffinid väga rabedaks).
Sega jahu küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga. Lisa sõelutud jahu ja hapukoor ettevaatlikult segades muna-või vahule. Pritsi läbi taignapritsi taigen muffinivormidesse, torka igasse muffinisse pool šokolaadiruutu. Küpseta 10minutit. Raputa peale puudersuhkrut.



 Muffinid võib katta ka pumatiga ja kaunistada marjadega.

ŠOKOLAADI PUMAT

1:1 šokolaadi ja 35% rõõska koort
(näit.100g šokolaadi ja 100g vahukoort)

Kuumuta šokolaad ja vahukoor, sega ühtlaseks (mida soojem pumat, seda vedelam).
Sooja pumatisse võib kasta muffineid või üle valada kooke .
Kui pumat on tunnike külmikus olnud saab sellega edukalt kooke-torte kaunistada (pritsitava kreemina).
















pühapäev, 8. mai 2011

MARTSIPANIROOS


Tooni martsipan ja vormi väikesed pallid.


Võta kiletasku, puista sisse veidi puudersuhkrut ja pane pallid kile vahele.


Lükka pallid pöidlaga kroonlehtedeks.


Valmista roosi süda.


Keera kroonlehed ümber südame.


VIRSIKUROOS

Lõika virsikupoolik viiludeks (konserveeritud virsik).
Esimene viil keela rulli nii, et vastu kivi olev serva jääb üles.
Kroonlehtedel jäta virsiku välimine serv üles, keera algul kaks viilu ümber südame ja järgnevad vastu eelneva kihi ühenduskohta.

Lükka laia otsaga nuga virsikuroosi alla, toeta õit ja tõsta tordile või koogile.

MARTSIPANITORT PUUVILJADE JA MARJADEGA

Taigen:
6sp jahu
6sp suhkrut
6muna
1tl küpsetuspulbrit

Vahele:
immutussiirup - 1dl vett+0,5dl suhkrut
1,5dl jõhvikamoosi
2dl vahukoort
suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Peale:
2,5dl Vispit
suhkrut maitse järgi
1tl vaniljesuhkrut
200g martsipani
toiduvärvi
puudersuhkrut

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munakollane suhkruga ja sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munavalge tugevaks vahuks. Sõelu pool jahukogusest munakollasele ja sega, lisa ettevaatlikult alt üles tõstes pool munavalgest ja sõelu juurde ülejäänud jahu, lisa ülejäänud munavalge. Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 20min. Jahuta põhi ja lõika kaheks kettaks. Lase immutussiirup korraks keema ja jahuta. Pintselda alumine põhi siirupiga, määri peale jõhvikakeedis ja vahustatud vahukoor. Keera pealmine ketas tagurpidi peale ja pintselda ülejäänud siirupiga. Vahusta Vispi suhkruga ja tasanda tort. Tooni martsipan, rulli puudersuhkruga kaetud kaual pikaks martsipaniplaadiks, lõika ribad ja aseta tordile, lõika servad ühtlaseks. Kaunista tort Vispi ja puuviljadega(pintselda puuviljad zeleega).

NB! Vispi on taimne koor ja kaunistused jäävad püsivamad, kui tavalise vahukoorega.




MARTSIPANITORT

Taigen:
6sp jahu
6sp suhkrut
6muna
1tl küpsetuspulbrit

Vahele:
immutussiirup - 1dl vett+0,5dl suhkrut
1,5dl jõhvikamoosi
2dl vahukoort
suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Peale:
1dl Vispit või võikreemi  (BESEE - BESEE VÕIKREEMIGA)
suhkrut maitse järgi
0,25tl vaniljesuhkrut
300g martsipani
toiduvärve
puudersuhkrut

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munakollane suhkruga ja sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munavalge tugevaks vahuks. Sõelu pool jahukogusest munakollasele ja sega, lisa ettevaatlikult alt üles tõstes pool munavalgest ja sõelu juurde ülejäänud jahu, lisa ülejäänud munavalge. Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 20min. Jahuta põhi ja lõika kaheks kettaks. Lase immutussiirup korraks keema ja jahuta. Pintselda alumine põhi siirupiga, määri peale jõhvikakeedis ja vahustatud vahukoor. Keera pealmine ketas tagurpidi peale ja pintselda ülejäänud siirupiga. Vahusta Vispi suhkruga ja tasanda tort. Tooni martsipan ja rulli 250g martsipani tuhksuhkruga kaetud laual õhukeseks, keera ümber taignarulli ja tõsta tordile, silu ja lõika alusele jäävad servad tordi järgi ühtlaseks. Valmista kaunistused ja
aseta tordile.






laupäev, 7. mai 2011

OASALAT SINGIGA

800g punaseid ube(2purki)
200g sinki
100g juustu
0,5 õuna
0,5 paprikat
2,5dl majoneesi
soola

Konservoad loputa külma veega. Lõika sink, juust, õun ja paprika 2-3cm pikkusteks ribadeks.
Sega kõik komponendid majoneesiga ja maitsesta salat soolaga.


reede, 6. mai 2011

KÖÖGIVILJAPASTA FETAJUUSTU JA OLIIVIDEGA

300g köögiviljapastat
300g kanafileed
0,5tk punast paprikat
0.5tk kollast paprikat
100g fetajuustu
oliive
veidi sidrunimahla
soola
musta pipart
2tl õli

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lõika kanafilee väikesteks ribadeks, küpseta 1tl õlis, maitsesta soola ja peenpipraga. Ribasta paprika, viiluta oliivid (kogus maitse järgi) ja lõika juust kuubikuteks. Lisa valminud kanafileele 1tl õli, paprikaribad ja sidrunimahl, küpseta paar minutit. Lisa oliivid ja sega, puista üle juustukuubikutega(ära sega)ja jäta pliidile soojenema. Vala soe köögiviljasegu pastale, sega ettevaatlikult läbi ja serveeri.



ÕUNAKOOK MANDLILAASTUDEGA

3,5-4dl jahu
150g margariini
0,5dl hapukoort
3muna
1,5dl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
1tl küpsetuspulbrit
võid servad määrimiseks

mahlaseid õunu
mandlilaaste
tumedat šokolaadi
puudersuhkrut

Vahusta margariin suhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta kuni suhkur on sulanud (pigem klopi, kuna ülevahustamisega läheb küpsetis väga rabedaks). Sega sõelutud jahu vaniljesuhkru ja küpsetuspulbriga, vala juurde vahustatud või-muna segu ja hapukoor, sega ettevaatlikult läbi. Aseta lahtikäivasse vormi küpsetuspaber, määri servad võiga ja puista üle mandlilaastudega. Tõsta taigen vormi ja lükka lusikaga laiali, lao peale õunaviilud, puista üle mandlilaastudega ja küpseta 180 juures 20 minutit. Sulata šokolaad ja nirista koogile, raputa üle puudersuhkruga (läbi sõela).

NB! Kui õunad on väga hapud, siis raputa ka õuntele suhkrut.




neljapäev, 5. mai 2011

MUFFINID PORGANDI JA VALGE ŠOKOLAADIGA

4dl jahu
150g margariini
2muna
1dl hapukoort
100g valget šokolaadi
2dl suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
2tl küpsetuspulbrit
150g porgandit

100g valget šokolaadi
võid vormide määrimiseks
kookoshelbeid
martsipanimassi+toiduvärve
puudersuhkrut

Vahusta margariin suhkruga heledaks vahuks, lisa ükshaaval munad ja vahusta kuni suhkur on sulanud. Sega jahu küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga, lisa juurde 100g peeneks hakitud valget šokolaadi. Riivi porgand peene riiviga, lisa riivitud porgand koos hapukoore ja vahustatud muna-margariini seguga ettevaatlikult segades jahule. Määri vormid võiga ja puista üle kookoshelvestega, tõsta taigen muffinivormidesse ja küpseta 175 juures 15min.
Lase muffinitel jahtuda, sulata šokolaad ja kata muffinid šokolaadiga. Tooni martsipanimass ja kookoshelbed toiduvärvidega, vooli martsipanist soovitud kujundid (mugavamaks voolimiseks puista lauale puudersuhkrut).
Kogus 12tk.




teisipäev, 3. mai 2011

VEISELIHAST VORSTIKESED

700g veiseliha
100g suitsupeekonit
(600g veiseliha ja 200g peekonit)
2tk küüslauguküünt
2 viilu saia või 1dl riivsaia
1tk muna
1tl soola
musta pipart
määrimiseks õli ja majoneesi

Valmista veiselihast ja peekonist hakkliha, leota sai või riivsai vees, lisa segu hakklihale koos muna, pressitud küüslaugu ja maitseainetega. Sega või sõtku kuni moodustub ühtlane segu. Vormi segust käte vahel vorstike ja torka sisse puitvarras. Lao vardad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda õliga ja küpseta 175 juures 20min, keera vorstikesi, määri majoneesiga ja küpseta veel 5-10min.

Sobivad hästi ka õues grillimiseks.

KARTULIGRATÄÄN

1kg kartuleid
2dl vahukoort (kohvikoort või piima)
2+1muna
1tl soola
150g riivjuustu

Keeda kartulid ja viiluta. Kui kasutad küpsetamisel reguleeritavat vormi (ilma põhjata), siis aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja sinna peale vorm. Riivi kolm kartulit, sega juurde üks muna ja veidi soola. Tõsta segu vormi põhja (lükka lusikaga laiali), nii moodustad vormile põhja ja vedelik ei jookse vormi servade alt välja. Lao peale üks kiht viilutatud kartuleid ja puista üle riivjuustuga, jälle kiht kartuleid+riivjuustu ja nii kuni kõik kartuliviilud on vormis. Klopi vahukoor koos kahe muna ja soolaga ühtlaseks, vala segu vormile ja küpseta 200 juures 10min, vähenda kuumust 175-le ja küpseta veel 20min. Lase 15min vormis jahtuda, eemalda vorm ja serveeri.

NB! Gratääni võib pakkuda iseseisva roana koos toorsalatiga või erinevate liha-ja kalatoitude juurde.
Kui valmistad vormi keetmata kartulitest, siis peab arvestama 1-1,5t küpsemisajaga.




esmaspäev, 2. mai 2011

ODRAJAHU-KOHUPIIMAKARASK

5dl odrajahu
2dl nisujahu
300g kohupiima
4dl piima
2muna
100g võid
1-2sp suhkrut
1tl soola
1tl soodat
õli vormi määrimiseks

Sega kõik komponendid ühtlaseks taignaks (või sulata ja sooda sõelu).
Määri muffinivormid või/ja suurem vorm õliga, tõsta taigen vormi ja küpseta 200 juures olenevalt vormi suurusest 15-35min. Lase veidi jahtuda, siis tuleb karask paremini vormist välja ja on kergemini lõigatav.











pühapäev, 1. mai 2011

NÄKILEIVAD RUKKI-JA NISUJAHUST

2,5dl käesooja vett
2,5dl rukkijahu
2,5dl täistera nisujahu
0,5dl kaerakliisid
12g pärmi
1tl soola
0,5tl soodata
1spl mett
seemneid (seesami)

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa mesi. Sega omavahel kuivained, vala juurde vedelik ja sõtku kuni moodustub ühtlane taigen. Silu märgade käte abil taigen palliks ja pane ööks kilega kaetult külma.
Jaota taigen neljaks osaks, rulli jahusel laual 2-3mm paksuseks ja lõika vormi või noa abil soovitud kujundid. Lase 20min kerkida, torka kahviga mõned augud, pintselda veega, raputa peale soovitud seemneid ja küpseta 225 juures 10min.

NB! Kuna taigen ei sisalda rasvaineid, siis kulub rullimisel ohtrasti jahu, et taigen laua külge kinni ei jääks. Paksemad näkileivad jäävad seest veidi leivased, õhemad jällegi krõbedamad.