kolmapäev, 22. juuni 2011

CANNELLONID KANAGA

250g cannellone
400g kanafileed
1muna
1dl riivsaia
0,5dl vett
1 küüslauguküüs
musta pipart
soola

Kaste:
4dl rõõska koort
(2dl vett ja 2dl rõõska koort)
1spl jahu
100g sulatatud juustu
soola

Tükelda kanafilee, paisuta riivsai vees ja lisa kanatükid, muna, riivitud küüslauk ja maitsesta segu soola ja pipraga. Täida cannellonid seguga ja lao ahjuvormi põhja. Vispelda koor jahu ja sulatatud juustuga ühtlaseks, lisa veidi soola, vala kaste cannellonidele. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 175 kraadi juures 40min, kasta cannellone paar korda kastmega.





TRIIBULISED PEHMED KÜPSISED

120g margariini
150g suhkrut
1muna
50g hapukoort
250g jahu
2spl kakaod (Fazer)
0,5tl soodat

Vahusta toasoe margariin suhkruga, lisa muna, hapukoor ja soodaga segatud jahu. Jaota taigen kaheks ja sega poolele taignale juurde kakao. Rulli kakoga taigen jahusel laual pikaks plaadiks, tõsta hele taigen peale ja rulli ettevaatlikult sama suureks, keera rulli ja lõika otsast rõngad. Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks.




SEFIIRITORT

Põhi I:
150g jahu
50g suhkrut
0,5muna
100g margariini

Põhi II:
50g jahu
20g tärklist
80g suhkrut
2muna
0,5tl küpsetuspulbrit

TÄIDIS:
300g keedist

IMMUTUSSIIRUP:
100g vett
50g suhkrut.

SEFIIR:
400g suhkrut
80g vett
150g keedist
6munavalget
1,5tl sidrunihapet (maitse järgi)
1tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)

50g tumedat šokolaadi.


Sulata šokolaad ja pritsi läbi kilekoti või pritskoti küpsetuspaberile kujundid, lase külmas tardud.

I põhi - haki noaga põhja ained läbi, moodusta kiiresti taignapall ja pane 15min külma. Rulli taigen tordipõhja suuruseks ümaraks vormiks ja küpseta 220 kraadi juures kuldpruuniks.

II põhi - vahusta munad suhkruga heledaks vahuks (15min), sega jahud küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule, sega alt üles tõstes läbi. Vooderda lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja vala taigen kohe vormi, küpseta 175 kraadi juuures 15min, jahuta.

Lase immutussiirupi jaoks vesi suhkruga keema, jahuta.

Kata esimene põhi keedisega, tõsta teine põhi tagurpidi peale ja pintselda immutussiirupiga.

Sefiir - puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga (eemaldab rasvajäägid ja muna vahustub paremini). Pane munavalged vahustuma ja alusta siirupi keetmisega. Keeda 350g suhkrust ja veest siirup kuuliproovini (st.kui tilgutad tilga siirupit lauale, siis see ei vaju laiali vaid moodustab palli), lisa keedis (eemalda läbi sõela tükid) ja lase korraks keema. Munavalgeid vahusta umbes 10 minutit ja poole vahustamise ajal nirista juurde 50g suhkrut. Lisa siirup peene joana munavahule (kogu aeg vahustades), lisa sidrunihape ja vaniljesuhkur, vahusta kuni moodustub tihe ja läikiv vaht. Kata tort sefiiriga ja kaunista.

Kasutasin vaarikakeedist ja vaarikas andis šefiirile ilusa roosaka värvuse.






reede, 17. juuni 2011

VIRSIKU-KOHUPIIMA SAIAD

120g margariini
150g suhkrut
1muna
50g hapukoort
250g jahu
0,5tl soodat

100g kohupiima
3tk konserveeritud virsikupoolikut
1spl suhkrut (maitse järgi)
0,25tl vaniljesuhkrut

puudersuhkrut.

Vahusta pehme margariin suhkruga, lisa muna ja hapukoor, kõige lõpuks sõelu juurde soodaga segatud jahu. Sõtku käega ühtlaseks ja pane 15min külma. Tükelda virsikud ja sega kohupiimaga, maitsesta suhkru ja vaniljesuhkruga.
Rulli taigen kahes osas jahuga üle puistatud lauale, lõika vormi abil ümarad põhjad (kolmnugad või ruudud) ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuna taigen on üsna pehme, siis on hea tõstmiseks tordilabidas appi võtta. Aseta igale põhjale täidist ja kata teise taignakujundiga, suru servad kinni. Küpseta 200 kraadi juures 10-13min. Sõelu üle puudersuhkruga.




kolmapäev, 15. juuni 2011

RABARBERI-KODUJUUSTU MUFFINID

Kogus: 12tk.

Taigen:
100g margariini
125g suhkrut
2muna
100g kodujuustu
125g jahu
2spl piima
1tl küpsetuspulbrit
0,25tl vaniljesuhkrut
1 rabarberivars

Kreem:
1dl 35% vahukoort
50g kodujuustu
2spl suhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut.

Vahusta pehme margariin suhkruga (võib mõni sekund mikros sulatada), lisa ükshaaval munad ja klopi ühtlaseks, lisa kodujuust ja piim, sõelu peale küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga segatud jahu, sega korralikult läbi. Viimasena sega juurde väikesteks kuubikuteks hakitud rabarber.
Soojenda ahi 190 kraadini.
Jaota taigen muffinipannile pabervormidesse, võib küpsetada ka ilma pabervormideta, aga sel juhul tuleb muffiniavad korralikult tahke margariiniga määrida.
Küpseta muffineid 190 kraadi juures 10-12min.
Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, sega juurde kodujuust ja tõsta muffinitel. Kreemiga katmisel peab arvestama, et kuumal või liigsoojal muffinil hakkab vahukoor sulama ja muutub vedelaks.




laupäev, 11. juuni 2011

LÕHEPIRUKAS JUUSTUMURETAIGNAL

Kogus:
vormi läbimõõt 28cm.

Taigen:
200g võid
50g riivjuustu
240g jahu
100g külma vett

Tädis:
1kg lõhefileed (võib ka vähem)
3mugulsibulat
1-2spl kapparit
50g sinihallitusjuustu
3dl 35%koort (või 10%)
2muna
1spl jahu
sidrunipipart
soola
1tl võid
150g riivjuustu

Näpi omavahel jahu ja või, lisa riivitud juust ja lõpuks külm vesi. Vormi taignapall ja pane 15min külma.
Rulli taigen ja aseta vormi põhja, jäta ka pirukakõrguselt vormile taignaääred, torka kahvliga augud ja küpseta 200 kraadi juures kuni pind muutub kuivaks.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Lao pirukapõhjale lõhetükid, puista peale sool ja sidrunipipar, lisa võis klaasjaks hautatud sibu, kappar ja tükeldatud sinihallitusjuust.
Sega omavahel koor, munad ja jahu, lisa veidi soola.
Vala kooresegu kalale, liiguta lusikaga veidi kalatükke, et koor vajuks igale poole kala vahele. Tõsta pirukas ahju ja küpseta 40min, enne valmimist puista üle riivjuustuga ja lase juustul ahjus sulada või veidi pruunistuda.

Arvestades pereliikmete maitse-eelistusi jätsin pool pirukast ilma sinihallitusjuustu ja kapparita.

Pirukalõik.

MUFFINID ÕUNTEGA (tütarde esimesed ja supermaitsvad muffinikatsetused :))

12tk.

125g pehmet võid
125g suhkrut
2muna
125g jahu
1tl küpsetuspulbrit (mitte kuhjaga)
2spl piima
1õun

puudersuhkrut

Vahusta või suhkruga, lisa munad, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu, vahusta veel veidi.
Tõsta taigen muffinipannile pabervormidesse, torka taignasse õunatükke ja küpseta 190 kraadi juures 10-12 minutit.
Sõelu üle puudersuhkruga.


esmaspäev, 6. juuni 2011

PIRNI-SINIHALLITUSJUUSTU KATTEGA KUKKEL

Kiire vahepala kuumaks suvepäevaks :)!
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika täisterakukkel pooleks, lao peale pirniviilud ja sinihallitusjuustu tükid. Küpseta 3-5min kuni juust hakkab pruunistuma.


laupäev, 4. juuni 2011

SAŠLÕKK SEALIHAST

2-2,5kg sealiha
2l vett
0,5kg mugulsibulat
2spl soola
1spl suhkrut
0,5tl musta peenpipart
1dl 30% äädikat
1dl toiduõli

Marinaadi jaoks lase vesi korraks keema, võta tulelt ja lisa sibul, sool, suhkur, pipar, äädikas ja toiduõli.
Lõika liha kuubikuteks ja vala peale soe marinaad, sega läbi ja lase jahtuda. Tõsta 24 tunniks külma.
Enne küpsetamist hoia liha 1 tund toasoojas.
Lükka lihatükid vardasse ja grilli hõõguvate süte kohal, kasta paar korda marinaadiga ja raputa pruunistunud lihale veidi soola.

Toiduõli lisamist marinaadile ei maksa peljada, õli muudab liha pehmemaks ja ei imbu lihasse.

reede, 3. juuni 2011

PAVLOVA MAASIKATEGA

4 munavalget
3,5dl puudersuhkrut
2tl kartulijahu
1tl vaniljesuhkrut
1tl 5% äädikat

3-4dl vahukoort
2-3spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
maasikaid
tumedat šokolaadi

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga (eemaldab rasvajäägid ja munavalge vahustub paremini). Vahusta munavalge tugevaks vahuks, lisa vähehaaval puudersuhkur, vahusta kuni vaht muutub paksuks ja läikivaks. Sõelu juurde jahu ja lisa tilk haaval äädikas. Vahusta veel paar minutit.
Kuumuta ahi 125 kraadini, tõsta munavaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jäta põhi keskelt madalamaks. Küpseta veidi praokil ahjuuksega 1,5 tundi. Lase põhjal avatud uksega jahtuda.
Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga, täida tort enne serveerimist vahukoorega, lao peale maasikad ja nirista üle sulatatud šokolaadiga.

Jäta põhi keskelt madalamaks, siis on hiljem hea täidist lisada.



neljapäev, 2. juuni 2011

NAPOLEONI KOOK ( veidi kergem variant st.ilma lehttaignata)

200g võid
120g hapukoort
45g vett
400g jahu

Kreem:
1l piima
8spl suhkrut
3spl jahu
6 munakollast
50g võid
1,5tl vaniljesuhkrut

(1,5dl keedist)

Vahusta toasoe margariin (võib mõni sekund mikros sulatada), lisa hapukoor ja vesi, klopi ühtlaseks, sõelu juurde jahu ja sõtku käega ühtlaseks, moodusta taignapall ja pane 30min külma.
Lase piim peaaegu keema, vahusta munakollased suhkruga ja sega juurde jahu, võta 1dl kuuma piima ja vala segades munasegusse, nüüd nirista kogu munasegu pidevalt segades piimale. Paksenda kreem pliidil või kuumaveevannis. Pliidil paksendades tuleks võtta kindlasti paksupõhjaline pott ja pidevalt vispliga põhjast segada. Kreemi ei tohi keema lasta, muidu muna läheb tükki ja kreemi ei saa enam kasutada.
Lisa vaniljesuhkur ja või.
Kuumuta ahi 225 kraadini.
Jaota taigen neljaks ja rulli õhukesteks plaatideks, lõika ümara vormi järgi rattad või tasanda lihtsalt servad ühtlaseks, servad küpseta eraldi ja haki koogile purukatteks. Rullitud taignaplaat keera ümber taignarulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, torka kahvliga mõned augud ja küpseta 5-6 minutit.
Ühenda jahtunud põhjad ja kreem - kõige peale jääb kreem ja purukate, ühe kihi vahele võib kreemi alla määrida keedist. Lase koogil 12t külmikus imbuda.


Kohe peale valmistamist.