pühapäev, 31. juuli 2011

BESEEKATTEGA PIRNI-VAHUKOORE KOOK

Kogus 9tk 9cm läbimõõduga kooki

Besee:
3tk munavalget
2dl peenikest suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Põhi:
200g võid või margariini
4,5dl jahu
4tk muna
1,5dl suhkrut
4spl piima
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
400g pirne
2dl vett
1dl suhkrut

4dl vahukoort
1tl vaniljesuhkrut
2-3pl suhkrut (maitse järgi)
šokolaadi

Besee:
Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga (eemaldab rasvajäägid ja muna vahustub paremini). Pane munavalge vahustuma, alusta aeglasema kiirusega ja siis keskmise kiirusega. Vahusta 2 minutit. Sega suhkur vaniljesuhkruga ja nirista vähehaaval pidevalt vahustades munavahule, vahusta veel 2-3 minutit. Kuumuta ahi 100 kraadini. Joonista küpsetuspaberile rõngad, keera paber tagurpidi ja pritsi kreemipritsiga või tõsta lusikaga joonise järgi ümarad beseed.

Küpseta paokil ahjuuksega 1tund (beseed jäävad seest veidi pehmed).

Valmis beseed.








Täidis:
Koori pirnid, lõika välja südamik ja puitunud osa, viiluta. Lase vesi suhkruga keema ja keeda pirniviile 2 minutit, jäta viilud siirupisse jahtuma.

Põhi:
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja klopi iga muna lisamise järel taigen ühtlaseks, lisa piim. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule, klopi ühtlaseks. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lükka plaadi suuruselt laiali. Küpseta 10 minutit, jahuta.
Lõika jahtunud koogipõhjast beseesuurused põhjad ja immuta jahtunud pirnisiirupiga, jaga pirnviilud põhjadele. Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, tõsta igale põhjale vahukoor ja kata beseega. Sulata šokolaad ja joonista beseele soovitud kujundid.






BESEE

Kogus 2 plaaditäit.

3tk munavalget
2dl peenikest suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
0,25tl sidrunhapet (soovi korral)

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga (eemaldab rasvajäägid ja muna vahustub paremini). Pane munavalge vahustuma, alusta aeglasema kiirusega ja siis vahusta keskmise kiirusega. Vahusta 2-3 minutit. Sega suhkur vaniljesuhkruga ja nirista vähehaaval pidevalt vahustades munavahule. Lisa sidrunhape ja vahusta veel paar minutit. Kuumuta ahi 100 kraadini.

Tõsta lusikaga või pritsi kreemipritsi abil küpsetuspaberile väikesed beseed. Küpseta 100 kraadi juures, veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi.









reede, 29. juuli 2011

RUKKILEIB KREEKAPÄHKLITE JA SEEMNETEGA

Juuretis :
1dl toasooja vett
1dl rukkijahu

Sega juuretise ained kokku ja jäta köögirätiga kaetult 3-5 päevaks toatemperatuurile seisma. Hoia kuni juuretisele tekib hallituse taoline vaht, siis on juuretis valmis (lõhn peaks olema ikka meeldivalt hapukas käärimislõhn, halva lõhna tekkimisel on juuretis riknenud ja seda pole mõtet kasutada).
-----------------------------------------------
Alusta taignategu:
7.5dl vett
7dl rukkijahu

Vala juuretisele juurde toasoe vesi ja sõelu peale jahu, klopi vispliga korralikult läbi. Kata kauss jälle köögirätiga ja jäta 14 tunniks hapnema.
-----------------------------------------------
Taignategu edasi:
4dl rukkijahu (tunde järgi, teen sellise paksusega taigna mida saab veel vaevaliselt lusikaga segada)
2dl täistera nisujahu
2spl linnasejahu
1spl soola
1-1,5dl suhkrut (maitse järgi)
150g kreeka pähkleid
150g seemnesegu

Lisa alustatud taignasse ülejäänud rukkijahu, nisujahu, linnasejahu, sool ja suhkur. Sega korralikult läbi ja võta pool klaasi juuretist järgmiseks leivateoks. Juuretist hoia 6-10 tundi toasoojas ja siis tõsta kilega kaetult külmikusse järgmist leivategu ootama, mis võiks siis toimuda 1-1,5 nädala pärast (max 2 nädalat). Nüüd lisa pähklid ja seemned, sega. Määri kaks leivavormi õliga (või keeksivormi), jaota taigen vormidesse, torka taignasse sõrmega sügavad augud (näiteks üks rida auke vm.). Kata vormid rätiga ja lase 4-5 tundi toasoojas kerkida. Kuumuta ahi 220 kraadini, aseta ahju põhja kauss või sügav ahjuplaat kuuma veega. Küpseta leiba 220 kraadi juures 15 min, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Vajadusel lisa küpsetamise ajal veenõusse keevat vett. Ahjust võetud leivad vala vormist välja, pritsi üle sooja veega ja jäta köögirätikusse mähitult 1 tunniks jahtuma. Leiva säilitamisel kilekotis püsib leib pehme, aga kaotab oma krõbeduse. Leiva säilitamisel paberkotis jääb leib mõnusalt krõbe, aga muutub kiiremini kõvaks.



Pildil isevalmistatud juuretisest esimese küpsetuse leib, mida rohkem juuretis nn.valmis saab, seda kohevamaks leib läheb. Mina küpsetan tavaliselt 4-5 leivategu järjest, seni kuni leib on mõnusalt tihe ja mahlane, aga kui juuretis nn.valmis saab, siis teen küpsetamisel vahe sisse ja alustan mõne aja pärast uue juuretise tegemisega :). Põlised leivategijad saavad nüüd kindlasti kurjaks :), aga maitse üle ei vaielda...

neljapäev, 28. juuli 2011

Ekleerid vahukoorega

Kogus: 2,5 suurt plaaditäit

Taigen:
3dl vett
140g võid
veidi soola
210g jahu
4muna

Täidis:
4dl vahukoort
2spl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

šokolaadi glasuur:
100g võid
100g suhkrut
4spl kakaod
6spl piima

Lase vesi või ja soolaga keema, tõsta keedunõu tulelt ja vala jahu korraga sisse, sega kiiresti läbi. Tõsta nõu tulele tagasi ja klopi kuni taigen lööb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignal 10minutit jahtuda ja sega munad ükshaaval juurde. Iga muna järel kolopi taigen ühtlaseks. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pritsi taignapritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kujundid.


Küpseta 220 kraadi juures 7minuti, vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 7minutit. Tõsta koogid jahtuma. Kuumuta ahi jälle 220 kraadini ja pane järgmine plaaditäis küpsema.















Sega glasuuri ained ja keeda 1minut, jahuta.
Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Täida jahtunud koogid kreemipritsi abil vahukoorega ja kasta leigesse kastmesse (liiga kuum glasuur sulatab vahukoore, liiga jahe kaste muutub paksuks ja kooke on raske glasuuriga katta).
Lase kookidel enne serveerimist tunnike külmas tarduda.




NB! Miks keedutaignast küpsetised kokku vajuvad?
Taigen on liiga vedel (erinevad jahud paisuvad erinevalt ja kanamunad on erineva suurusega).
Ahi ei ole piisavalt kuum.
Ahjuust ei tohi enne küpsemise lõppu avada.

kolmapäev, 27. juuli 2011

LÕHE KATTEGA AHJUKARTULID

1kg kartuleid
250g lõhet (forelli)
100g juustu
1muna
0,5tl soola
1tl jahu
tilli
sidrunimahla
musta pipart
õli

Keeda kartulid, üks riivi ja ülejäänud viiluta 0,5-1cm paksuseks. Lõika lõhe 0,5*0,5cm kuubikuteks, pigista peale sidrunimahl (1spl), sega juurde riivitud juust, riivitud kartul, muna, jahu ja maitsesta. Lao kartulid kõrvuti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pintselda õliga. Tõsta igale viilule lusikatäis kalasegu ja küpseta 200 juures 10minutit. Paku kõrvale külma hapukoore või kodujuustu kastet.




pühapäev, 24. juuli 2011

ŠOKOLAADITORT TOORJUUSTUGA

Põhi:
6muna
6spl suhkrut
6spl jahu
1tl küpsetuspulbrit
3spl kakaod

Immutusvedelik:
1dl vett
1,5dl piima
1spl kakaod
1sp suhkrut

Kreem:
3dl 35% koort
300g maitsestamata toorjuustu
3-4spl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
2tl konjakit

Kate:
200g 35% rõõska koort
200g tumedat šokolaadi

100g valget šokolaadi
vaarikaid
söödavaid kannikesi
pipramündilehti

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks ja paksuks vahuks. Sega omavahel jahu, kakao ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu munavahule, sega taigen alt-üles tõstes korralikult läbi. Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 15min. Jahuta põhi. Sega immutusvedeliku ained kokku ja kuumuta keemiseni, jahuta. Lõika põhi kaheks kettaks ja pintselda esimene põhi poole vedelikuga. Vahusta vahukoor 1sp suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Sega toorjuust ülejäänud suhkru ja konjakiga, sega juurde vahukoor ja tõsta immutatud põhjale. Aseta teine põhi tagurpidi peale ja immuta ülejäänud vedelikuga. Kuumuta vahukoor šokolaadiga, sega ühtlaseks ja vala 2/3 šokolaadist koogile, määri ka küljed šokolaadiga. Riivi valge šokolaad ja suru õrnalt külgedele. Aseta kook ja ülejäänud šokolaadikreem külma. Hoia kreemi 1tund külmikus ja pritsi tihenenud kreem koogile. Kaunista kook vaarikate, piparmündilehtede ja kannikestega.




reede, 22. juuli 2011

Hapukoorekook

Taigen:
400g jahu
400g suhkrut
2tl soodat (mitte kuhjaga)
550g hapukoort
2spl kakaod (poolele taignale)

Kreem:
1,4kg hapukoort
150g suhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Glasuur:
100g suhkrut
2spl kakaod
4spl piima
50g võid

Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega hapukoor suhkruga ja sõelu juurde soodaga segatud jahu, sega korralikult läbi. Jaota taigen kaheks ja sõelu poolele taignale juurde kakao. Määri pool heledast taignast ühele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pool teisele. Tee sama ka pruuni taignaga ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Kokku neli põhja. Jahuta põhjad. Kreemi jaoks sega hapukoor suhkru ja vaniljesuhkruga. Glasuuri jaoks sega kõik ained kokku ja keeda 1minut, lase veidi jahtuda. Lao põhjad kihiti hapukoorega, kõige peale jääb ka hapukoor ja vala üle veidi jahtunud glasuuriga. Soovi korral kaunista kook šokolaadikujundite või marjadega. Lase koogil üleöö külmas maitsestuda.
Selle retsepti järgi saab suure ahjuplaadi suuruse koogi, väiksema koogi jaoks võta pool või 2/3 ainete kogustest.




pühapäev, 10. juuli 2011

Lehttaignapirukad täidisega

Lehttaigen:
375g jahu
1,5dl vett
1muna
1/4tl soola
0,5tl 30% äädikat
2-3spl margariini
375g margariini (Eve)
(Pihlaka lehttaigen on ka päris hea, aga isetehtud taignast jäävad pirukad muidugi suussulavamad)

Sibulatäidis:
5-6 mugulsibulat
1spl võid
100g Merevaiku
soola
musta pipart

Kukeseenetäidis:
200g kukeseeni
1dl 35% rõõska koort
1tl võid
0,5tk muna

I variant - vala jahu suurde kaussi, lisa vesi, muna, sool, äädikas ja 2spl võid. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.
II variant - vala kõik ained köögikombaini ja sega taignakonksu või plastikust lõikuriga ühtlane taigen, pane taigen 30 minutiks külma.

Sibulatäidis:
lõika sibul ratasteks ja hauta madalal kuumusel võis klaasjaks (ära pruunista), sega juurde Merevaik, maitsesta soola ja pipraga.

Kukeseenetäidis:
lõika suuremad kukeseened tükkideks, väiksemad jäta terveks. Hauta seeni võis kuni vedelik on aurustunud, lisa koor ja keeda madalal kuumusel "kokku" kuni koor muutub paksemaks ja vedelik väheneb (10-15min). Jahuta ja klopi juurde pool muna (kuumale segule lisades läheb muna tükki). Maitsesta soolaga.

Rulli taigen suureks ruuduks (umbes 30*30). Rulli margariin kahe küpsetuspaberi vahel ruudukujuliseks. Suurus peaks jääma umbes 2/3 taignaplaadist. Tõsta või taignaruudule nii, et võiruudu sirged servad jääks paralleelsed taignaruudu nukadega st., et taignale jääks nurkadesse nii suured kolmnurgad, et taigent oleks võimalik üle võiplaadi ümbrikuna kokku panna (loodan, et ei saanud liiga segane :)). Tõsta taigen ümbrikuna kokku ja murra veel ühe korra kaheks kokku, tõsta 30 minutiks külmikusse. Rulli taigen kaks korda suuremaks ja pane kolmeks kokku, korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega. Taigen peaks olema külmikus kaetult, et pind ära ei kuivaks. Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika taigen terava noaga pooleks ja rulli küpstuspaberil küpsetusplaadi suuruseks ruuduks. Lõika taignaplaat noaga soovitud kujunditeks (ruudud, kolmnurgad jne). Lehttatigna lõikamiseks peaks olema kindlasti terav nuga, et ei pressiks servi kinni. Tõsta täidis taignakujundite keskele ja küpseta kuni küpsetised on korralikult kerkinud ja pruunistunud. Algul küpseta alumisel siinil, et rasvarikas põhi korralikult kuumust saaks ja kui pirukas on juba kerkinud tõsta keskmisele ahjusiinile, küpseta valmis.

Sibulatäidisega

Kukeseenetäidisega

neljapäev, 7. juuli 2011

PIDUSAI ÕUNA-MARTSIPANI TÄIDISEGA

Taigen:
500g jahu
25g pärmi
0,5 muna
100g võid
250g vett
3spl suhkrut
0,5tl soola

Täidis:
2 suurt õuna
200g martsipanimassi
3spl kondenspiima
(2spl suhkrut, kui õunad on väga hapud)
50g võid

Sega pärm käesooja veega, lisa muna, suhkur ja sool, sõelu peale jahu, vala juurde sulatatud ja jahutatud margariin. Sõtku taigent suures kausis või jahusel laual kuni moodustub ühtlane ja sile mass. Kata kauss kile või köögirätiga, kergita 20min, suru taigen alla ja kergita veel 40 minutid kuni taigna kogus on kahekordistunud (kerkib hästi ka toatemperatuuril 23-24 kraadi).
Riivi kooritud õunad ja martsipan jämeda riiviga, sega juurde kondenspiim.

Rulli taigen jahusel laual pikaks plaadiks (ära rulli liiga õhukeseks). Määri peale pehme või ja jaota õunasegu 2/3 taignale, keera rulli alustades täidisega kaetud servast.

Lõika rull paksudeks viiludeks ja lao vormi, jäta kerkimisruum.

Lase saial 15minutit kerkida, määri munaga ja küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit.

PITSAPIRUKAD

15 suurt pirukat

Taigen:
500g jahu
25g pärmi
0,5 muna
100g margariini või võid
250g vett (umbes 2,1dl)
1spl suhkrut
0,5tl soola

Kate:
250g hakkliha
100g sinki
200g konserveeritud šampinjone
1 väike porrulauk
7-8 suurt basiilikulehte
250g tomatkastet Arrabbiata
1tl soola
1tl suhkrut

150g riivjuustu

Sega pärm käesooja veega, lisa muna, suhkur ja sool, sõelu peale jahu ja vala juurde sulatatud ja jahutatud margariin. Sõtku taigent suures kausis või jahusel laual kuni moodustub ühtlane ja sile mass. Kata kauss kile või köögirätiga, kergita 20min, suru taigen alla ja kergita veel 40 minutid kuni taigna kogus on kahekordistunud (kerkib hästi ka toatemperatuuril 23-24 kraadi).


Küpseta pannil hakkliha, lisa viilutatud porrulauk, hakitud basiilik, sink ja seened, vala juurde tomatikaste, maitsesta soola ja suhkruga. Hauta kuni suurem osa vedelikust on aurustunud.

Tee taignast jahuste kätega pallid (15 suurt pirukat või 25 väikest), pane pallid küsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta jahuse klaasipõhjaga keskele lohk (suurte pirukate jaoks sobib hästi viskiklaas).

Jaota täidis pirukatesse ja lase 15minutit kerkida.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Enne ahju panemist määri pirukad munaga ja puista peale riivjuust. Küpseta 7-10 minutit.

kolmapäev, 6. juuli 2011

RIISIVORM KANAFILEE JA KÖÖGIVILJADEGA

3-4le inimesele

250g riisi (kogus keetmata)

Kaste:
400g kanafileed
2 riivitud või pressitud küüslauguküünt
2dl 35%rõõska koort
2dl vett
1tl jahu
soola
pipart
õli

Peale:
1paprika
1brokkoli
soola keeduvette

200g riivjuustu

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lõika kanafilee peenikesteks ribadeks ja pruunista 2tl õlis. Lisa küüslauk ja küpseta veel veidi, lisa jahu ja prae segades läbi. Vala peale vesi ja koor, sega ja lase kastmel keema tõusta, maitsesta soola ja pipraga. Lõika brokkoli õisikuteks ja paprika ribadeks, keeda köögivilju soolaga maitsestatud vees 5minutit, kurna kohe. Vala ühte suuremasse vormi või jaota nelja väikese vormi põhja riis, vala peale kaste ja kõige peale köögiviljad, puista üle riivitud juustuga ja küpseta 200 kraadi juures 5-10minutit juustu sulamise või pruunistumiseni.
Riisi asemel sobivad vormi ka erinevad pastatooted.




VÕILEVATORT JUUSTUKREEMIGA (väike)

1suur röstsai

Täidis-kreem:
200g riivjuustu
3dl majoneesi
100g toorjuustu või sulatatud juustu
vajadusel veidi soola

Peale:
kalkunifilee sinki
suitsuvorsti
värsket kurki
3 värvi paprikat
vutimune
jääsalatit

Servadele puisteks :
100g riivjuustu

Sega kreemi ained kokku. Lõika röstsaial ääred ja lao 4 tükki kõrvuti (ruuduks), pane üksteise peale kolm kihti, aseta peale ümmargune vorm ja lõika vormi järgi serv ümaraks (järele jäänud saiakoorikutest ja servadest saab näiteks saiavormi teha). Võta ülemised kihid maha ja kata esimene kiht kreemiga, lao saiad peale ja kata jälle kreemiga, määri kreemiga ka tordi küljed ja pealt. Suru õrnalt riivjuust külgedele ja kaunista tort meelepäraste köögiviljade ja lihatoodetega.




teisipäev, 5. juuli 2011

RULLBISKVIIT VAHUKOORE JA MAASIKATEGA

Biskviit:
5muna
5spl suhkrut
4spl jahu
1spl kartulitärklist
1tl küpsetuspulbrit

Täidis ja kate:
4dl vahukoort
2-3spl puudersuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Immutussiirup:
1dl vett
0,5dl suhkrut

maasikaid
tumedat šokolaadi

Kuumuta ahi 190 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks ja paksuks vahuks, sega jahud küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule, sega alt ülest tõstes korralikult läbi. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lükka lusikaga õrnalt laiali. Küpseta 6-7 minutit.
Võta biskviit ahjust ja keera soojalt rulli, lase jahtuda.
Lase immutussiirupi jaoks vesi suhkruga keema, jahuta.
Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Rulli biskviit laiali, pintselda immutussiirupiga ja kata 2/3 biskviidist poole vahukoorega. Puista peale maasikaid ja keera õrnalt rulli alustades vahukoorega kaetud servast. Kata rull ülejäänud vahukoorega, kaunista maasikate ja sulatatud šokolaadiga.




Sibularõngad

Taigen:
70g jahu
30g kartulitärklist
0,25tl küpsetuspulbrit
0,25tl soola
Cayenne`i pipart
2dl vett

1,5dl riivsaia

2tk suurt mugulsibulat

0,5l õli friteerimiseks

Sega taigna ained omavahel ühtlaseks. Viiluta sibul ja haruta rõngasteks. Vala riivsai suurele taldrikule. Kuumuta õli (ei tohiks liiga kuum olla, sibularõngad ei jahuta õli ja kipuvad kiiresti kõrbema, 9 kuumusastmega pliidil küpsetasin 6-ga ja paksupõhjalises potis), kasta sibularõngad taignasse ja tõsta riivsaiale, keera rõngaid riivsaias. Paneeri korraga üks potitäis rõngaid ja aseta õlisse. Tõsta küpsenud rõngad paberrätile.


Sibularõngad on kõige maitsavamad kohe peale valmistamist.

pühapäev, 3. juuli 2011

KOHUPIIMAKOOK TOORMOOSIGA kohupiimamuretaignal

Muretaigen:
150g margariini
0,5tl küpsetuspulbrit
170g kohupiima
200g jahu
50g suhkrut

Kate:
600g vanillikohupiima (3pk)
100g suhkrut (maitse järgi)
2muna
2spl jahu
150g hapukoort

(tumedat šokolaadi ja puudersuhkrut)

Kaste:
maasikad
suhkur

Sega jahu küpsetuspulbri ja suhkruga, lisa margariinitükid ja kohupiim, haki noaga peeneks, vormi kiiresti palliks ja pane 15 minutiks külma. Kuumuta ahi 200 kraadini. Aseta lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaber, vajuta taigen sõrmedega vormi põhja. Küpseta ahjus 3minutit. Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini. Sega kohupiim hapukoorega, sõelu peale jahu ja sega ühtlaseks. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks ja lisa segades kohupiimale. Vala kohupiim põhjale ja küpseta 30-40minutit. Soovi korral nirista üle sulatatud šokolaadiga ja sõelu koogile puudersuhkrut. Püreeri maasikad ja sega suhkruga, serveeri kohupiimakooki koos toormoosiga.

Pildil on suur kohupiimakook, kus koguseid kahekordistasin (koogi läbimõõt 31cm).