laupäev, 27. august 2011

TUULEOAD PÄRLSUHKRUGA

Magus keedutaigen:
1,5 klaasi vett
100g võid
2spl suhkrut
0,25 tl soola
1,5 klaasi jahu
4,5 tk muna (4 või 5)

pärlsuhkrut

Lase vesi suhkru, soola ja võiga keema. Võta nõu tulelt ja vala jahu korraga sisse, klopi kiiresti läbi ja tõsta tulele tagasi, sega kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignal 10-15 minutit jahtuda. Sega ükshaaval juurde munad, iga muna järel klopi taigen ühtlaseks. Panin tavalisi poemune ja neid läks taignasse 4,5 tk.


Taigna paksus peaks olema selline, et kui lusika taignaga üles tõstad, siis taigen ei jääks sirgelt püsti ja ei vajuks ka mööda lusikat alla, õige paksus on pildilt näha.










Kuumut ahi 220 kraadini.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pritis läbi taignapritsi väikesed kujundid, puista igale kujundile veidi pärlsuhkrut ja küpseta kuldpruuniks (umbes 7-10 minuti).




reede, 26. august 2011

SUSHI

30tk

500g sushiriisi 

6spl kuuma vett
6spl riisiäädikat
1spl puudersuhkrut
1tl soola

1pk nori lehti (5 lehte)

lumekrabi
tiigerkrevette
kurki
paprikat
wasabit

Pese riisi, kuni vesi jääb läbipaistvaks. Vala riisile külm vesi ja jäta pooleks tunniks vette paisuma. Kurna riis ja lisa uuesti 8dl vett, lase riis keema (sega paar korda läbi, et riis põhja kinni ei jääks). Kui riis ka läbisegatult keeb, siis alanda pliidi temperatuur miinimumile ja kata keedunõu kaanega, hauta riisi veel 8-10 minutit, eemalda tulelt ja jäta ootele. Sega vesi riisiäädika, suhkur ja soolaga. Vala riis laia vormi (näiteks ahjuvormi), piserda üle äädika soola-suhku lahusega (kahes osas) ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi (riis peab jääme läikiv ja kohev). Jahuta riis kiiresti maha (näit ventilaatoriga või ajalehega lehvitades). Kata riisinõu niiske köögirätiga (muidu hakkab riisipind kuivama). Kata bambusmatt või tavaline kõrkjatest lauamatt toidukilega. Kuna sushiriis on väga kleepuv, siis sega käte kastmise jaoks 1dl sooja vett 1spl riisiäädikaga ja 1tl suhkruga. Aseta matile nori leht (läikiv pool allpool), tõsta kiht riisi lehele, jäta välimisest servast 2cm ilma riisita, kata sobiva täidisega, niisuta riisita jäänud serv ja keera mati abil tugevasti rulli (alusta riisiga kaetud servast). Lase paar minutit seista ja lõika terava noaga sobivateks viiludeks (6-7 viilu).

Lumekrabi ja kurgiga.

Kurgi, paprika ja wasabiga.

Tiigerkrevettidega kaetud sushi jaoks kasta käed niisutus-segusse ja vormi käte vahel tugevad riisirombid, lõika krevette alt veidi lahti ja kata romb krevetiga.
Serveeri sojakastme ja wasabiga.















Riisi jäi ka veidi järel, ühe nori-lehe oleks veel saanud katta.

neljapäev, 25. august 2011

SUVIKÕRVITSAVORM HAKKLIHAGA

1 suvikõrvits
500g hakkliha
1tk mugulsibulat
3tk küüslauguküünt
2tk porgandit
1tk paprikat
200g tomatipastat
1spl jahu
väike punt basiilikut
veidi punet
1tl suhkrut
1tl soola
0,5 tl tšillit

Kate:
1spl võid
2spl jahu
2,5dl piima
100g juustu
soola
valget pipart

1spl võid või margariini
riivsaia

Koori suvikõrvits ja lõika pooleks, kaabi lusikaga pehme sisu välja ja viiluta. Haki sibul ja küüslauk, küpseta võis klaasjaks, lisa riivitud porgand, ribastatud paprika ja hakkliha, küpseta kuni hakkliha muutub hallikaks. Vala üle tomatipastaga, lisa hakitud basiilik ja maitsesta pune, tšilli, soola ja suhkruga. Tõsta tulelt ja sõelu peal jahu, sega.

Määri ahjuvorm võiga ja puista üle riivsaiaga. Lao kõrvitsaviilud vormi põhja ja külgedele.
Vala peale hakklihasegu ja lao peale ülejäänud kõrvitsaviilud.






Kata vorm fooliumiga ja küpseta 150 kraadi (ilma ventilaatorita ahjus 175kraadi) juures 45minutit. Katte jaoks kuumuta jahu mõni minut võis. Tõsta nõu tulelt, lase veidi jahtuda ja klopi juurde piim. Pane kaste tulel tagasi ja lase pidevalt segades keema, maitsesta soola ja valge pipraga. Tõsta kaste lusikaga vormile, raputa üle riivjuustuga ja küpseta 200 kraadi juures 10-15 minuti.


esmaspäev, 22. august 2011

MAHLASED SUVIKÕRVITSAMUFFINID

12tk.

100g võid või margariini
2tk muna
3spl piima
125g jahu
1,5tl küpsetuspulbrit
100g peenelt riivitud juustu
0,25tl soola
200g jämedalt riivitud suvikõrvitsat

Sulata margariin ja klopi leigele margariinile juurde munad, piim, sool ja riivitud juust. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu taignale, sega korralikult läbi, lisa riivitud suvikõrvits ja sega jälle korralikult läbi.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vooderda muffinipann pabervormidega ja jaota taigen vormidesse.
Küpseta 175 kraadi juures kuldpruuniks (10-15 minutit olenevalt ahjust)



SUUR PIDUSAI

Taigen:
1kg jahu
50g pärmi
1tk muna
200g võid
500g vett
6spl suhkrut
1tl soola

100g võid
1pk kaneeli (22g)
1,5dl suhkrut (maitse järgi)

100g šokolaadi
50g 35% rõõsk koort
50g piima

pärlsuhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool, muna ja suhkur, klopi ühtlaseks, sõelu peale jahu ja vala juurde sulatatud või. Sõtku taigent jahusel laual kuni moodustub ühtlane sile taigen. Pane taigen suurde kaussi köögiräti alla kerkima. Kergita 20 minutit, suru taigen alla, kergita veel 20 minutit ja suru jälle taigen alla, kergita veel 20 minutit (kokku 1 tund 23-24 kraadi juures)ja rulli taigen jahusel laual pikaks plaadiks (ära rulli liiga õhukeseks, umbes 4mm). Määri taignaplaat pehme võiga, raputa peale suhkur ja kaneel, keera rulli. Lõika otsast paksud lõigud ja lao ahjuplaadile, jäta 10mm kerkimisvahed. Lase 20 minutit kerkida ja küpseta 175 kraadi juures kuldpruuniks.
Soojenda šokolaad piima ja rõõsk koorega, klopi ühtlaseks, vala šokolaad veidi jahtunud saiale. Raputa peale pärlsuhkur.



pühapäev, 21. august 2011

JUUSTUKEERUD LEHTTAIGNAST

Lehttaigen:
190g jahu
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk muna
1spl margariini(Eve)või võid

kihistamiseks 190g margariini(Eve)või võid

150g riivjuustu

I variant - vala jahu suurde kaussi, lisa vesi, muna, sool, äädikas ja 1spl võid. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.
II variant - vala kõik ained köögikombaini ja sega taignakonksu või plastikust lõikuriga ühtlane taigen, pane taigen 30 minutiks külma.

Rulli taigen suureks ruuduks (umbes 20*20mm). Rulli margariin kahe küpsetuspaberi vahel ruudukujuliseks. Suurus peaks jääma umbes 2/3 taignaplaadist. Tõsta või taignaruudule nii, et võiruudu sirged servad jääks paralleelsed taignaruudu nukadega st.taignale jääks nurkadesse nii suured kolmnurgad, et taigent oleks võimalik üle võiplaadi ümbrikuna kokku panna. Tõsta taigen ümbrikuna kokku ja murra veel ühe korra kaheks kokku, tõsta 30 minutiks külmikusse. Rulli taigen kaks korda suuremaks ja pane kolmeks kokku, korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega. Taigen peaks olema külmikus kaetult, et pind ära ei kuivaks. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen 2-3mm paksuseks, pintselda taigen õrnalt veega üle, raputa peale riivjuust, lõika taignast 15mm laiused ribad, keera ribad keerdu ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta kerkimiseks 20mm vahed).



 Küpseta algul alumisel ahjusiinil ja kui keerud hakkavad kerkima tõsta keskmisele ahjusiinile, küpseta kuldpruuniks.



KANEELIKEERUD LEHTTAIGNAST

Lehttaigen:
190g jahu
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk muna
1spl margariini(Eve)või võid

kihistamiseks 190g margariini(Eve)või võid

suhkrut ja kaneeli

I variant - vala jahu suurde kaussi, lisa vesi, muna, sool, äädikas ja 1spl võid. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.
II variant - vala kõik ained köögikombaini ja sega taignakonksu või plastikust lõikuriga ühtlane taigen, pane taigen 30 minutiks külma.

Rulli taigen suureks ruuduks (umbes 20*20mm). Rulli margariin kahe küpsetuspaberi vahel ruudukujuliseks. Suurus peaks jääma umbes 2/3 taignaplaadist. Tõsta või taignaruudule nii, et võiruudu sirged servad jääks paralleelsed taignaruudu nukadega st.taignale jääks nurkadesse nii suured kolmnurgad, et taigent oleks võimalik üle võiplaadi ümbrikuna kokku panna. Tõsta taigen ümbrikuna kokku ja murra veel ühe korra kaheks kokku, tõsta 30 minutiks külmikusse. Rulli taigen kaks korda suuremaks ja pane kolmeks kokku, korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega. Taigen peaks olema külmikus kaetult, et pind ära ei kuivaks. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen 2-3mm paksuseks, pintselda taigen õrnalt veega üle, raputa peale peensuhkur ja kaneel, lõika taignast 15mm laiused ribad, keera ribad keerdu ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta kerkimiseks 20mm vahed). Küpseta algul alumisel ahjusiinil ja kui keerud hakkavad kerkima tõsta keskmisele ahjusiinile, küpseta kuldpruuniks.



laupäev, 20. august 2011

IIRISE KASTE

4dl 35% rõõsk koort
50g võid
300g suhkrut

Sulata suhkur paksupõhjalises potis. Iirise saamiseks on vaja suhkur segades kiiresti sulatada, et see ei muutuks liiga tumedaks, sel juhul saab karamellkastme. Sulata suhkur ja lisa 50g võid, sega ja vala peale 4dl rõõsk koort. Kuumuta ja sega tasapisi ühtlaseks.
Kastme valmistamisel peaks olema üsna ettevaatlik, kaste võib pritsida (sulanud suhkur on väga kuum), külma koore lisamisel pahvatavad üles kuumad aurupahvakud jne.
Serveeri kastet kookide või jäätisega.
Suhkru koguse suurendamisel (näit. 200g suhkrut+200g rõõska koort või 300g suhkrut+200g rõõska koort)saab paksu iirise, mida on hea kasutada kookide katmiseks või saiakeste ja kringli täidiseks.



ÕUNA-FILOTAIGNARULL IIRISE KASTMEGA

2 struudlit

1pk külmutatud filotaigent (12 lehte)
4tk suurt õuna
(rosinaid)
1tl kaneeli
3spl suhkrut + 2dl taignale puisteks
150g võid
1dl riivsaia

Iirise kaste:
4dl 35% rõõsk koort
50g võid
300g suhkrut

Kaste
Sulata suhkur paksupõhjalises potis. Iirise saamiseks on vaja suhkur segades kiiresti sulatada, et see ei muutuks liiga tumedaks, sel juhul saab karamellkastme. Sulata suhkur ja lisa 50g võid, sega ja vala peale 4dl rõõsk koort. Kuumuta ja sega tasapisi ühtlaseks.
Kastme valmistamisel peaks olema üsna ettevaatlik, kaste võib pritsida (sulanud suhkur on väga kuum), külma koore lisamisel pahvatavad üles kuumad aurupahvakud jne.
Kook
Lase flotaignal kinnises pakis sulada. Enne paki avamist tee ära eeltööd – tükelda õunad ja sega 3spl suhkru ja kaneeliga, sulata või, laota lauale üks küpsetuspaber ja võta valmis piisavalt suur köögirätik, mis ulatuks üle laiali laotatud taigna, kui kõik eeltööd tehtud võid alles taignapaki avada. Laota taigen lauale ja tõsta üks leht küpsetuspaberile, kata ülejäänud taigen kohe köögirätiga (taigen hakkab kiiresti kuivama ja muutub väga rabedaks), pintselda küpsetuspaberile laotatud taignaleht korralikult sulavõiga, puista peale suhkur ja kata järgmise taignalehega, kata jälle sulavõi ja suhkruga, tõsta nii üksteise peale 6 taignalehte. Kui soovid teha ainult ühe struudli, siis võta algul kohe 6 lehte, kata köögirätiga ja teised keera õhukindlalt kilesse. Kuues leht määri jälle võiga, raputa üle suhkruga ja kata pool taignast 0,5dl riivsaiaga (piki pikemat serva) ja riivsai õunaseguga, jäta lühemad servad 3cm ulatuses ilma täidiseta. Keera taigen rulli nii, et kõigepealt keera korra üles täidisega kaetud serv, siis keera peale otsad 3cm ulatuses ja siis keera lõpuni rulli, otsad jäävad kinniselt rulli sisse.
Määri ümbert korralikult sulavõiga. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Serveeri kooki leigelt või jahtunult koos iirise kastmega.



teisipäev, 16. august 2011

SUVIKÕRVITSAPIRUKAS

0,5tk suvikõrvitsat
100g margariini
150g jahu
3tk muna
0,5dl piima
0,5tl soola
150g riivjuustu
1tl küpsetuspulbrit

Sulata margariin, klopi juurde munad ja piim. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ja sool. Poolita suvikõrvits, koori pool suvikõrvitsat ja kraabi lusikaga pehme sisu välja, lõika kõrvits kuubikuteks. Riivi juust peene riiviga ja lisa koos kõrvitsakuubikutega taignale, sega korralikult läbi. Kuumuta ahi 150 kraadini. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või lahtikäivasse vormi, küpseta 150 kraadi (ilma ventilaatorita ahjus 175kraadi) juures 30 minutit.




NB! Pirukale võib lisada ka sinihallitusjuustu või praetud peekonikuubikuid.

teisipäev, 9. august 2011

PENNED KUKESEENEKASTMEGA

400g pastat
soola

200g kukeseeni
2dl 35% rõõska koort
2dl vett
1spl võid
1spl jahu
2tl õli
soola
tšillipipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees. Hauta seeni võis kuni pool vedelikust on aurustunud. Küpseta jahu mõni minut õlis (jahuta mõni minut, muidu läheb jahu kohe tükki), lisa vesi ja sega korralikult läbi, lisa rõõsk koor ja vala kaste seentele. Keeda 3 minutit, maitsesta soola ja tšillipipraga.



esmaspäev, 8. august 2011

LÕHEVAHT

140g keedetud lõhet
1dl vahukoort
100g maitsestamata toorjuustu
soola
musta pipart

Keeda lõheviile soolaga maitsestatud vees (madala kuumusel) 3-5 minutit. Jahuta lõhe ja püreeri koos toorjuustuga ühtlaseks massiks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa juustu-kala segule, vahusta veel veidi, maitsesta soola ja pipraga. Hoia kreemi 30 minutit külmikus. Lõika röstsaiast kujundid, pane saiale viil värsket kurki ja pritsi kreem läbi kreemipritsi kurgile.




SOOLALÕHE

lõhet või lõhefileed
peenikest meresoola
sidrunipipart (või sidrunimahl ja must pipar)
mugulsibulat

Lõika kalast poolviltu kitsa terava noaga õhukesed viilud.

Lao nõu põhja kiht kala puista peale soola, sidrunipipart ja sibularibad. Lao järgmine kiht peale ja jälle sool+sidrunipipar+sibul, korda sama kuni kõik kala on kausis. Suru kala veidi alla ja kata kauss kaane või toidukilega.

Aseta kala 10 tunniks külmikusse ja serveeri röstitud saiaga.












Soola läheb kalale üsna ohtrasti, võib julgelt panna 2kordse lihale lisatavast kogusest .

pühapäev, 7. august 2011

LÕHEPIRUKAS KARTULI-MURETAIGNAS

Kartuli-muretaigen:
200g keedetud kartuleid
100g võid või margariini
0,5tk muna
250g jahu
0,5tl küpsetuspulbrit
0,25tl soola

Täidis:
400g lõhet
100g mugulsibulat
50g juustu
0,5 sidrunit
soola
musta pipart

Kaste ja salat:
1tk jääkapsast
0,5dl oliiviõli
1tl Dijoni teralist sinepit

Riivi jahtunud keedetud kartulid peene riiviga, lisa hakitud või, muna, sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Haki kõik noaga läbi, näpi sõrmete vahel ühtlaseks ja sõtku kiirest taignapalliks. Pane 30 minutiks külma. Küpseta sibul võis klaasjaks.
Rulli taigen pikaks plaadiks või rulli kahes osas, et saad teha kokku kaks taignaruutu. Lõika servad ühtlaseks ja aseta ühele poolele kala, pigista peale sidrunimahl, raputa üle soola ja musta pipraga, lisa küpsetatud sibul ja riivitud või viilutatud juust.




Tõsta teine nurk üle ja suru servad tugevasti kinni.








Rulli taignaääred jahusel laual jälle laiali ja lõika kaunistamiseks kujundeid. Määri pirukas munaga, tõsta peale kujundid ja küpseta 175 kraadi juures 35 minutit.



Rebi jääkapsas tükkideks, sega õli sinepiga ja nirista kaste salatile. Serveeri pirukat veidi jahtunult koos salatiga.

KANEELIRULLID ŠOKOLAADIGA

Magus pärmitaigen:
500g jahu
25g pärmi
0,5tl soola
90g suhkrut
1tk muna
100g margariini
250g vett

Täidis:
50 g pehmet võid või margariini, 100g suhkrut ja pool pakki kaneeli.

Pumat:
60g šokolaadi
30g vahukoort
30g piima

Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa suhkur, sool ja muna, klopi ühtlaseks. Sõelu peale jahu ja lisa pehme margariin. Sõtku taigen ühtlaseks massiks (5 minutit), lisa vajadusel jahu. Kergita taigent 20 minutit, suru alla, kergita veel 20 minuti ja suru jälle alla, kergita veel 20 minutid ja rulli taigen jahusel laual pikaks plaadiks (kergita kokku 1 tund, kerkib hästi ka toatemperatuuril 23-24 kraadi). Määri peale pehme või, puista üle suhkru ja kaneeliga. Keera taigen rulli, lõika otsast kettad ja kergita 15 minutit. Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri saiad munaga ja küpseta kuldpruuniks.
Soojenda pumati aineid, klopi ühtlaseks ja pintselda veidi jahtunud saiad pumatiga.




kolmapäev, 3. august 2011

AHJUKARTULI PAKIKESED TÄIDISEGA

6tk suuremat kartulit
300g hakkliha
2tk keskmist porgandit
1tk mugulsibulat
3tk küüslauguküünt
100g suvikõrvitsat
1,5dl tomatipastat
6spl hapukoort
0,5tl soola
0,5-1tl suhkrut
0,5tl tšillipulbrit
veidi sidrunipipart


Pese koorega kartulid harjaga puhtaks, määri ümbert õliga ja raputa ümberingi veidi soola. Lõika fooliumist 6 nelinurkset tükki ja pane igale tükile üks kartul, tõmba servad ülevalt kokku. Küpseta 175 kraadi juures 1 tund.
Haki sibul ja küüslauk, küpseta õlis kuni sibul muutub klaasjaks, lisa jämedalt riivitud porgand ja suvikõrvits, lisa hakkliha, küpseta 5-6 minutit. Vala peale tomatipasta ja maitsesta.
Tõmba kartulitel foolium ülevalt lahti, tee ristlõige ja pigista veid laiali, vala lõikesse hapukoort ja jaga täidis kartulitele, jäta pakid avatuks ja küpseta 200 kraadi juures 5 minutit. Serveeri koos külma hapukoorekastmega.





PÕLDOAD SINGIGA

400g puhastatud põldube
200g suitsupeekonit
0,5tl soola
veidi soodat
tilli

Puhasta aedoad kaunadest. Pane oad soolaga maitsestatud veega keema, keeda umbes 30 minutit.
Lisa veidi soodat (sooda muudab värsked põldoad pruuniks). Haki peekon ja küpseta pannil krõbedaks. Kurna oad, serveeri põldube koos pruunistatud peekoni ja hakitud tilliga.




teisipäev, 2. august 2011

KAERAHELBE-PÄHKLI KÜPSISED

250g täisterakaerahelbeid
2tk muna
100g võid või margariini
1-1,5dl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
veidi soola
100g metspähkleid

Haki pähklid noaga või köögikombainis peenemaks. Sulata või ja lisa koos pähklitega kaerahelvestele. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa veidi soola. Vala munavaht karahelvestele, sega korralikult läbi ja tõsta 30 minutiks külma.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile taignast väikesed kuhjakesed ja küpseta 7-8 minutit. Soojalt on küpsised pehmed, aga jahtunult muutuvad krõbedaks.















Täidetud suvikõrvits riisi ja hakklihaga

1tk suvikõrvits
200g riisi (kogus keetma)
300g hakkliha
1tk paprika
2tk punast sibulat
3tk suurt küüslauguküünt (või 5-6 väikest)
100g toorjuustu (või sulatatud juustu)
1tl soola
0,25 tl tšillipulbrit või 1tk tšillikauna
2dl vett
1spl võid

Katteks:
100g riivjuustu

Koori suvikõrvits ja lõika pikuti pooleks, kraabi lusikaga pehme sisu välja.
Keeda riis soolaga maitsestatud vees. Viiluta sibulad, küüslauguküüned ja paprika, hauta köögivilju võis kuni sibul muutub klaasjaks, lisa hakkliha ja küpseta mõni minut, sega juurde keedetud riis ja toorjuust, maitsesta soola ja tšilliga.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pane suvikõrvitsapoolikud kõrvuti ahjuvormi, jaga täidis kõrvitsatesse, vala üle 2dl kuuma veega ja tõsta ahju küpsema. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit, alanda ahju temperauuri 150 kraadini ja küpseta 40 minutit, raputa üle riivjuustuga ja küpseta veel 10 minutit (kokku 1 tund).
Kuna minu (õigemini ämma) suvikõrvits ei mahtunud vormi ära, siis lõikasin kõrvitsa lühemaks, lõigatud osa riivisin jämeda riiviga ja segasin ka täidisesse.