laupäev, 17. september 2011

PALMIKSAI PUISTEGA

500g jahu
25g pärmi
250g vett
0,5tl soola
3spl suhkrut
0,5tk muna
100g sulatatud võid või margariini

Puiste:
40g võid või margariini
1dl jahu
1dl suhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur, sool ja muna. Sega ühtlaseks, sõelu peale 500g jahu ja lisa sulatatud rasvaine (mitte kuum). Sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti. Tõsta taigen suurde kaussi, raputa peale veidi jahu ja kata nõu köögirätiga. Kergita 30 minutit, suru alla ja kergita veel 30 minutit (kerkib hästi ka toasoojas 23-24 kraadi). Jaota taigen kaheks, rulli piklikuks plaadiks, jäta umbes 8mm paksuseks ja lõika kolmeks ribaks, punu palmikud ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kergita köögirätiga kaetult 30 minutit.







Haki köögikombainis või noaga puiste ained.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Pintselda palmikud munaga ja raputa peale puiste. Küpseta 17-20 minutit.






NB! Kohevate pärmitaignast toodete saladus peitub vormimisjärgses kergitamises, suured saiad 30 minutit ja pirukad 15-20 minutit.

pühapäev, 11. september 2011

TUULETASKUD KEEDUKREEMI-VAHUKOORE TÄIDISEGA

Magus keedutaigen:
1,5 klaasi vett
100g võid
2spl suhkrut
0,25tl soola
1,5 klaasi jahu
4,5tk muna (4 või 5)

Kreem:
4dl+4dl 35% rõõska koort
4spl suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
4tk munakollast
2tl jahu

Lase vesi suhkru, soola ja võiga keema. Võta nõu tulelt ja vala jahu korraga sisse, klopi kiiresti läbi ja tõsta tulele tagasi, sega kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignal 10-15 minutit jahtuda. Sega ükshaaval juurde munad, iga muna järel klopi taigen ühtlaseks. Panin tavalisi poemune ja neid läks taignasse 4,5 tk.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pritsi kreemipritisi abil küpsetuspaberile soovitud kujundid, küpseta 200 kraadi juures 13 minutit.









Kummuta 4dl rõõsk koort (kuni hakkab tõusma auru). Vahusta munakollased 2spl suhkruga heledaks vahuks, lisa 2tl jahu ja mikserda ühtlaseks. Vala munavahule 1dl(umbes) kuuma koort, sega ühtlaseks ja nirista munasegu ülejäänud koore hulka tagasi. Kuumuta kuni segu hakkab paksenema, sega kogu aeg. Ära keema lase! Lisa vaniljesuhkur ja jahuta täiesti maha. Vahusta vahukoor 2spl suhkru ja 1tl vaniljesuhkruga, sega vahukoor külma vaniljekreemiga (jahtunud keedukreem peaks olema sama paks, kui vahukoor). Täida jahtunud tuuletaskud kreempritsi abil kreemiga, sõelu üle puudersuhkruga.

Veidi kergema täidise saamiseks võib keedukreemi ka piimast keeta, aga sel juhul peaks 1tl jahu lisaks panema.

kolmapäev, 7. september 2011

PASTA

(1muna:100g jahu)
4tk kanamuna
400g jahu


Vala jahu ja munad köögikombaini ja sega ühtlaseks või vala lauale jahukuhi, tee keskele lohk ja vala munad sisse, sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.

Jaota taigen neljaks ja rulli taignarulliga jahusel laual õhukeseks või valmista pastamasinaga pastaplaadid. Jahu võib pasta rullimisel ohtrasti kasutada. Kui pastaplaadid on rullitud, siis puista pasta pinnale veel peoga jahu ja voldi plaat mitmeks kokku, lõika otsast soovitud ribad.




Kui paned jahu liiga vähe, siis lõikamise käigus võivad servad kokku kleepuda ja pastat on pärast raske (või võimatu) lahti harutada, kui paned jahu liiga palju, siis hiljem soputad üleliigse lihtsalt välja.









Lase vesi suure nõuga keema ja keeda pastat soolaga maitsestatud vees 1 minut, kurna. Lasin keedetud pasta koos sõelaga ka korra külma vee alt läbi, et pasta liigselt kokku ei kleepuks ja valasin kuuma kastme peale.


Kaste:
200g suitsupeekonit
1spl jahu
2dl rõõska koort või piima
2,5dl vett
soola (maitse järgi)

esmaspäev, 5. september 2011

CIABATTA

2tk

5dl külma vett
25g pärmi
9dl nisujahu
2dl rukkijahu
1spl siirupit
2spl õli
2tl soola (mitte kuhjaga)

Lahusta pärm külmas vees, lisa sool ja sõelu juurde 4dl nisujahu, klopi vispliga läbi, lisa rukkijahu, siirup, õli ja ülejäänud nisujahu. Sõtku veidi, taigen on väga vedel ja vähese rasvasisaldusega, seega jääb taigen ka käte külge kinni ja siin ei kehti tarkus, et sõtku kuni käte küljest lahti tuleb :). Raputa taignale veidi jahu ja jäta köögirätiga kaetult 1,5-2 tunniks kerkima.
Tõsta tagen jahuga ülepuistatud lauale, raputa peale jahu ja sõtku veidi.

Jaota taigen kaheks, vormi pikad vorstikesed, kuna taigen on pehme ja kipub laiali vajuma, siis keera taignakujundile paar keerdu sisse.

Aseta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita 30 minutit.









Kuumuta ahi 200 kraadini, aseta ahju põhja kuumakindel nõu kuuma veega ja küpseta ciabattat 20 minutit.


SUVIKÕRVITSA PÜREESUPP

900g tükeldatud suvikõrvitsat
0,5tk väikest lillkapsast
1tk porgandit
2tl võid
4dl köögiviljapuljongit
5dl keevat vett
1tl soola (maitse järgi)
veidi chillit

Sulata või paksupõhjalises potis, vala juurde tükeldatud suvikõrvits, viilutatud porgand ja õisikuteks lõigatud lillkapsas. Küpseta köögivilju mõni minut võis, lisa vesi ja puljong. Lase keema tõusta, keera kuumus madalamaks ja hauta 1 tund. Püreesta hautis saumikseriga ja maitsesta.
Serveeri koos kuklite või ciabattaga. Soovi korral võib supile juurde segada toorjuustu.



TUME KÖÖGIVILJAPULJONG

Kogus 6-7dl pujongit.

Köögiviljapuljong:
1tk porgandit (pestud, koorimata)
1tk väike paprika (koos varre ja seemnetega)
6tk küüslaguküünt koos koortega
1tk sibul koos koortega
2cm lõik suvikõrvitsat (puhastamata)
lillkapsa juurikas
1spl õli
1l keevat vett

Kuumuta poti põhjas õli, tükelda kõik köögiviljad ja pruunista õlis, võib lasta ka veidi põhja kõrbeda, mida tumedamat puljongit tahad, seda rohkem kõrveta, heleda puljongi saamiseks pruunista vähem. Vala peale 1l keevat vett ja jäta madalale kuumusele (vaevu keevana) 3 tunniks hauduma. Kurna.
Puljongi keetmiseks võib ära kasutada mõnest toiduteost järelejäänud köögiviljakoored ja juurikad. Köögiviljad peavad olema korralikult pestud, mulda ei tohi puljongisse sattuda. Puljongi keetmiseks võib kasutada ükskõik milliseid köögivilju ja maitsetaimede varsi, maitsetaimede liigsel kasutamisel võiks arvestada, et mõni maitse võib hakata liialt domineerima.
Kasuta suppide, kastmete ja hautiste põhjana.

Kasutasin 4dl puljongit suvikõrvitsasupis ja ülejäänu panin karbiga sügavkülma.

laupäev, 3. september 2011

HAKKLIHAPIRUKAS PÄRMITAIGNAL

Pärmitaigen:
500g jahu
25g pärmi
1spl suhkrut
0,5dl õli
1tl soola (mitte kuhjaga)
2,5dl vett

Täidis:
200g suitsupeekonit
250g veisehakkliha
250g seahakkliha
kirsstomateid
soola

2dl rõõska koort (35%, 10% või piima)
2tk kanamuna
100g riivjuustu
0,25tl soola

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool, suhkur ja sõelu peale jahu, sega veidi ja vala juurde õli. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen (5-6 minutit). Võib tunduda, et taigen on väga kõva, aga korraliku sõtkumise ja kergitamise järel tuleb väga pehme ja kohev pirukapõhi. Kata kergitamisnõu köögiräti või toidukilega ja kergita 30 minutit või kuni taigna kogus kahekordistub.
Haki peekon ja küpseta pannil krõbedaks, lisa hakklihad ja küpseta kuni hakkliha muutub hallikaks, maitsesta soolaga. Klopi munad koorega ühtlaseks, lisa riivitud juust ja sool. Rulli taigen 1-2cm küpsetusplaadist suuremaks, võib kohe küpsetuspaberil rullida, nii on hea suurust arvestada ja mugav ka koos paberiga ahjuplaadile tõsta. Tõsta põhi ahjuplaadile, jäta kõrgemad servad ja kata hakklihaseguga. Lase põhjal 15 minutit kerkida. Kuumuta ahi 175 kraadini. Vala kooresegu hakklihale, tipi sisse minitomatid ja küpseta kuni pirukas on korralikult kerkinud ja pind hakkab pruunistuma (20-25 minutit).





neljapäev, 1. september 2011

MAHLANE LÕHEPIRUKAS

Taigen:
1pk kohupiima (180g)
150g margariini
250g jahu
1tk muna
veidi soola

Täidis:
1,2kg lõhet
0,5tk sidrunit
1,5tl soola
2tk mugulsibulat
2tl margariini või õli

Kaste:
1spl margariini või võid
2dl vahukoort
1tl jahu
maitse järgi soola

Kate:
125g kodujuustu
100g riivjuustu
2spl majoneesi
2spl piima

Haki taigna ained noaga või köögikombainis, sõtku kiiresti taignapalliks ja aseta pooleks tunniks külma.
Haki sibul ja hauta õlis klaasjaks.
Lõika lõhe tükkideks, pigista peale poole sidruni mahl, lisa sool ja jahtunud sibul, sega läbi ja jäta pooleks tunniks toatemperatuurile maitsestuma.
Sulata keedunõus margariin, lisa jahu ja kuumuta pidevalt segades pool minutit, tõsta tulelt, sega juurde rõõsk koor, tõsta tulele tagasi, lase korraks keema ja jahuta.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vooderda lahtikäiv vorm taignaga (jäta ka 2cm kõrgused servad), torka kahvliga mõned augud ja küpseta kuni pind muutub kuivaks.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.

Sega kaste kala juurde ja tõsta täidis vormi.

Sega kodujuust riivitud juustu, majoneesi ja piimaga. Kata kala juustuseguga.





Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit.




JOGURTITORT BESEEGA

2 biskviitpõhja:
6tk muna
6spl suhkrut
6spl jahu (kuhjaga)
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500g maitsestamata jogurtit
400g 35% rõõska koort
150g maasikaid
6-7spl suhkrut (maitse järgi)
20g zelatiini
1dl vett

Besee:
3tk munavalget
2dl suhkrut

Besee alla:
1,5dl vahukoort
1tl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks ja paksuks vahuks, sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule. Sega alt üles tõstes ettevaatlikult läbi (ära klopi). Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga, jaga taigen plaatidele ja lükka tordipõhja suuruselt laiali. Küpseta kuldpruuniks.
Hoia jogurtit ja rõõska koort 0,5 tundi toasoojas. Kui jogurt ja koor on liiga külmad, siis hakkab lisatud zelatiin kohe tarduma ja suure tõenäosusega läheb see ka täidises tükki.
Lõika biskviitpõhjad lahtikäiva koogivormi järgi parajaks, vooderda koogivorm küpsetuspaberiga ja aseta üks põhi sisse.
Paisuta zelatiin 1dl vees, sulata paisunud zelatiin mikros või kuumakindla nõuga kuumaveenõus, jahuta leigeks. Püreesta maasikad ja sega jogurtiga, maitsesta 6spl suhkruga. Vahusta vahukoor 1spl suhkruga. Nirista 0,5dl jogurtit zelatiinile ja vala segu vähehaaval ülejäänud jogurti hulka tagasi. Lisa toasoe vahustatud vahukoor. Vala jogurtisegu vormi ja kata teise põhjaga.
Lase koogil 4-5 tundi või üleöö külmikus tarduda.

Tarretunud tort.







Besee jaoks puhasta vahustusnõu äädikaga immutatud salvrätiga (nõu ei tohi märjaks jääda).
Vahusta munavalge tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde suhkur.
Vahusta munavalge tugevaks ja läikivaks vahuks.
Kuumuta ahi 100 kraadini.

Pritsi kreemipritsi abil küpsetuspaberile põhja suurune kujund ja väikesed beseed.
Küpseta beseed veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi.















Vahusta 1,5dl vahukoort suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks jahuks. Määri pool vahukoorest tardunud tordi pinnale ja pool pritsi kreemipritsiga tordi alumisele äärele. Kata tort jahtunud beseega ja tipi väikesed beseed tordi alumisele äärele vahukooreribasse. Kaunista tort vahetult või paar tundi enne serveerimist.