kolmapäev, 30. november 2011

TRIIBULISED TUULEOAD

1,5 ahjuplaati

0,75 klaasi vett
0,75 klaasi jahu
50g võid
2tk kanamuna
1spl suhkrut
näpuotsaga soola

šokolaadi
pärlsuhkrut

Lase vesi koos või, soola ja suhkruga keema. Tõsta nõu tulet ja vala jahu korraga sisse, sega kiiresti ühtlaseks. Tõsta tulele tagasi ja klopi kuni taigen tuleb potiseinte küljest lahti ja moodustab taignatombu. Lase taignal 15 minutit jahtuda ja klopi ükshaaval juurde munad.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Pritis läbi taignapritsi küpstuspaberile 2cm läbimõõduga pallikesed ja küpseta 220 kraadi juures 12 minutit.



Lase veidi jahtuda ja joonista sulatatud šokolaadiga koogikestele triibud ja puista peale pärlsuhkurt.

reede, 25. november 2011

MURE MURELIKEEKS

3dl nisujahu
3tk kanamuna
1,2dl suhkrut
120g võid
1dl hapukoort
1tl küpsetuspulbrit
0,5tl vaniljesuhkrut
0,5 purki kivideta mureleid.

Sulata või ja jahuta. Klopi või hulka suhkur, vaniljesuhkur ja ükshaaval kanamunad, lisa hapukoor. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa munavahule. Kuumuta ahju 175 kraadini. Kurna murelid, vala pool taignast vormi, lao peale murelid, vala ülejäänud taigen vormi ja lao peale jälle murelid.
Küpseta 175 kraadi juures 35 minutit (torka tikk keeksi ja kui tikk jääb puhtaks on küpsetis valmis, kui tikk on taignane küpseta veel 5 minutit ja tee jälle tikuproov).




reede, 18. november 2011

MARMORKEEKS

Keeksivormi üld-läbimõõt 23cm

3dl nisujahu
2dl peensuhkrut
4tk kanamuna
200g võid
1dl rõõska koort
1tl küpsetuspulbrit
3spl kakaod

tumedat šokolaadi
valget šokolaadi
puudersuhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, klopi iga muna lisamise järel taigen ühtlaseks, lisa koor ja sega läbi. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munasegusse. Tõsta pool taignast teise nõusse ja lisa kakao, sega ühtlaseks.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Määri keeksivorm rasvainega ja vala (tõsta) taigen kihti vormi. Lükka nuga või kahvel vormi välimisest servast taigna põhja ja tõmba üles, korda tegevust 4-5 cm tagant. Võib taigna ka lihtsalt mõnest kohast läbi segad, et erivärvi taignad veidi seguneks ja keeks põnevam tuleks.
Küpseta keeksi 175 kraadi juures 30 minutit (torka tikk keeksi ja kui tikk jääb puhtaks on küpsetis valmis, kui tikk on taignane küpseta veel 5 minutit ja tee jälle tikuproov).

Lase keeksil veidi vormis jahtuda, vala vormist välja ja kaunista sulatatud šokolaadi ja puudersuhkruga.









Keeks on kõige maitsvam järgmisel päeval, kui niiskus on küpsetises ühtlustunud.

neljapäev, 17. november 2011

KOHUPIIMAKORVID PUUVILJADEGA

12tk.
Hapukoore-muretaigen:
3dl nisujahu
110g margariini
0,5dl hapukoort
0,5tk kanamuna
2spl peensuhkrut

Korvide pintseldamiseks:
70g šokolaadi

Täidis:
400g kohupiima
2dl 35% rõõsk koort
6spl peensuhkrut (maitse järgi, aga segu võiks üsna magus olla)
1tl vaniljesuhkrut

Erinevaid puuvilju ja 4spl zeleesuhkrut (tarretisesuhkrut)+6spl vett.



Sõelu jahu suurde kaussi, tee keskele süvend ja vala süvendisse hapukoor, pool kanamuna, suhkur ja margariinitükid. Haki algul noaga ja siis näpi taigen sõrmede vahel läbi, sõtku kiiresti taignapalliks ja pane 30 minutiks külma.

Kuumuta ahi 200 kraadini. 
Rulli taigen jahusel laual õhemaks plaadiks ja lõika 12 rõngast.






Tõsta taignarõngad muffinipannile või väikestesse keeksivormidesse. Muffinipanni sirgete servade tõttu kipuvad taignaservad alla vajuma ja küpsetamise ajaks võiks servad vooderdada kokkumurtud fooliumiga. Küpseta korvikesi 13-14 minutit.
Lase korvidel jahtuda.


Sulata šololaad ja pintselda jahtunud korvid seest ja servadest šokolaadiga, šokolaad moodustab korvipinnale kihi ja täidis ei muuda korvi ka pikemal seismisel pehmeks (lisaks on šokolaad ka maitsev). Hoia korvikesi külmikus kuni šokolaadipind muutud matiks.



Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Suru kohupiim läbi peene sõela ja maistesta suhkruga, lisa vahustatud vahukoor. Pritsi vaht läbi kreemipritis korvidesse, kaunista puuviljadega ja pintselda puuviljad zeleega.








Zelee e. tarretise valmistamine: sega 4spl zeleesuhkrut 6spl veega, lase segu keema ja keeda paar minutit. Lase 30 sek jahtuda ja pintselda puuvilju zeleega.
Zelee annab puuviljadele ilusa läike ja aitab neil ka koos püsida.

kolmapäev, 16. november 2011

SIBULAPIRUKAS KODUJUUSTUPÕHJAL

Põhi:
200g nisujahu
20g nisukliisid
80g margariini
80g kodujuustu
0,5tk kanamuna
veidi soola

Kate:
3tk suuremat sibulat
2dl 35% rõõsk koort
1,5tk kanamuna
1spl võid või margariini
soola

Sega jahu kliidega, tee jahu keskel süvend ja vala süvendisse kodujuust, muna, tükeldatud margariin ja sool.
Näpi taigen sõrmedega läbi (3-4 minutit, et margariini tükke sõrmede vahel tunda ei oleks), sõtku paar korda kokku ja suru taigen küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja ja umbes 2cm kõrgused servad. Aseta vorm 30 minutiks külma. Koori sibulad, lõika neljaks ja viiluta peened viilud. Sulata pannil margariin ja hauta sibulaid madala kuumusel kuni sibul muutub klaasjaks ja pehmeks (ära pruunista). Klopi koore hulka munad ja maitsesta soolaga. Kuumuta ahi 200 kraadini, küpseta põhja mõni minut kuumas ahjus kuni pind muutub kuivaks. Vala hautatud sibu põhjale, aja ühtlaselt laiali ja vala peale koore-muna segu. Küpseta pirukat 20 minutit.



pühapäev, 13. november 2011

KARAMELLKATTEGA ÕUNA-KOHUPIIMAKOOK

I kiht - põhi:
200g jahu
120g võid või margariini
0,5tk kanamuna
1spl suhkrut

II kiht - õunad
3tk keskmise suurusega õuna
2tl maisitärklist
vajadusel 1-2spl peensuhkrut

III kiht - kohupiim
600g vaniljekohupiima
3tk kanamuna
5spl peensuhkrut
1spl nisujahu

IV kiht - karamell
200g peensuhkrut
100g 35% rõõsk koort
50g võid

Haki kõik I kihi ained noaga või köögikombainis läbi, sõtku kiiresti palliks ja aseta 30 minutiks külma.
Sulata suhkur kõrgel kuumusel, kui suhkur on sulanud tõsta tulelt ja lisa või, kui või on sulanud vala juurde koor. Sega ühtlaseks, vajadusel tõsta pott mõneks hetkeks pliidile tagasi.
Koori ja tükelda õunad, sega juurde tärklis ja suhkur, kuumuta õunatükke pidevalt segades 2-3 minutit.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja rulli taigen põhja suuruseks või suru sõrmedega vormi põhja. Torka kahvliga taignapõhja mõned augud ja  küpseta kuni pind muutub kuivaks (3-4 minutit). Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Vala õunasegu taignapõhjale.
Eralda munavalged munakollastest. Sega kohupiima hulka munakollased, jahu ja suhkur. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa alt üles tõstes kohupiimale. Vala kohupiim õunatükkidele ja küpseta kooki 175 kraadi juures 40 minuti. Määri karamell koogile ja jäta kook vormi jahtuma.



laupäev, 12. november 2011

KOMMID - ŠOKOLAADIKORVIKE KOOREKREEMIGA

30tk

30tk paberkorvikest (põhi 25mm, suue 40mm)
150g tumedat šokolaadi

150g magusat kondenspiima 
50g võid
50g peensuhkrut
1spl heledat suhkrusiirupit

30tk metspähklit

Tükelda šokolaad ja sulata veevannis (kuumuta potis vesi, aseta šokolaad kuumakindla nõuga vee sisse ja sega šokolaaditükke kuni need on sulanud, ära lase vett keema ja vett ei tohi ka šokolaad hulka sattuda).

Pintselda paberkorvikesed (tavalise laiotsalise maalimispintsliga) paksu kihiga seestpoolt üle ja aseta korvid  paariks minutiks sügavkülma, kui pind enam ei läigi kata korvikesed veel ühe kihi šokolaadiga ja jäta külmikusse tarduma.
Et šokolaad kohe tarduma ei hakkaks võiks seda hoida ka pintseldamise ajal nõuga kuumas vees.




Sega kondenspiim, suhkur ja suhkrusiirup lisa võitükid ja soojenda segu madal kuumusel kuni suhkur on sulanud (umbes 15 minutit), sega aeg ajalt läbi, lase segu keema ja keeda pidevalt põhjast segades 5 minutit, jäta kreem jahtuma. Rösti pähkleid kuumal pannil mõni minut.
Täida šokolaadikorvid leige kreemiga ja aseta kreemile üks pähkel. Hoia komme 12 tundi külmas ja rebi ettevaatlikult šokolaadikorvide ümbert paberkorv ära.



esmaspäev, 7. november 2011

BROWNIED e.ŠOKOLAADIRUUDUD

200g tumedat šokolaadi
200g võid
200g suhkrut
3tk kanamuna
1,5dl nisujahu
1dl kakaopulbrit

Kuumuta ahi 160 kraadini.
Sulata või madal kuumusel koos tükeldatud šokolaadiga. Sõelu jahu ja kakao, sega kokku. Vahusta munad suhkruga heledaks ja paksuks vahuks (10-12min). Vala šokolaadisegu (mitte liiga soe)  munavahu hulka, tõsta alt üles läbi. Raputa peale jahu-kakao segu ja sega jälle ettevaatlikult alt üles tõstes läbi.
Vooderda 20cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga, vala taigen vormi ja küpseta kooki 18-20 minutit.
Serveeri kooki veidi jahtunult. Kui nüüd seltskonnas väga suuri šokohoolikuid ei ole jätkub kooki 8-10 inimesele. Soovi korral serveeri kooki koos vähemagusa vahukoore või hapuka keedisega.