kolmapäev, 28. detsember 2011

Ameerika õunakook

Koogi läbimõõt 26cm.

Põhi:
6dl nisujahu
2spl suhkrut
75g hapukoort
4spl vett
150g võid või margariini

1kg hapukaid mahlaseid õunu
3spl peensuhkrut (maitse järgi)
1-2tl kaneeli
2spl maisitärklist
1spl võid

Koogi pintseldamiseks muna ja peale puistamiseks peensuhkrut.
Kliisid.

Hakik kõik põhja ained köögikombainis või näpi sõrmede vahel sõmeraks, sõtku kiiresti ühtlases taignapalliks ja pane 30 minutiks külma.
Koori ja tükelda õunad, sulata potis või, kuumuta õunatükke mõni mitut võis, maitsesta suhkru ja kaneeliga, lisa tärklis ja sega korralikult läbi.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Määri madal küpsetusvorm võiga ja puista üle peotäie kliidega. Rulli 2/3 taignast ümaraks plaadiks ja aseta taigen vormi nii, et taignaservad jäävad paari cm ulatuses üle vormi servade. Aseta taigen 2-3 minutiks kuuma ahju, kuni taignapind muutub kuivaks. Vala õunasegu põhjale. Rulli ülejäänud taigen laiali ja lõika koogi katmiseks ribad. Kata kook ribadega ja lõika serv ühtlaseks.

Pintselda kooki lahtiklopitud munaga ja puista peale veidi peensuhkrut.
Küpseta 175 kraadi juures 25-30 minuti.
Serveeri soojalt vaniljekastme või vaniljejäätisega.

pühapäev, 25. detsember 2011

KREEMINE TOORJUUSTUKOOK

Põhi:
200g Digestive küpsiseid
50g võid

Täidis:
600g toorjuustu 
(kasutasin 5% toorjuustu, täidis tuli väga pehme ja kreemine)

   
180g peensuhkrut
2spl nisujahu
1tl vaniljesuhkrut
200g hapukoort
2tk kanamuna

Kuumuta ahi 180 kraadini. Peenesta küpsised ja sega sulatatud võiga. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, suru küpsisepuru vormi põhja ja küpseta 10 minutit.
Tõsta ahju temperatuuri 220 kraadini.
Vahusta toorjuust lisa suhkur, vaniljesuhkur, jahu, ükshaaval kanamunad ja hapukoor. Vahusta paar minutit. Vala täidis põhjale ja küpseta 220 kraadi juures 10 minutit, alanda ahju temperatuuri 150 kraadini ja küpseta veel 25 minutit. Lase koogil täielikult maha jahtuda, soovitavalt hoia 3-4 tundi või üleöö külmas. Jahtunud koogil lõika servad lahti (libista nuga vormi ja koogikülje vahelt läbi) ja eemalda vorm, serveeri.

KIRSI-BESEETORT

Tordi läbimõõt 28cm

Besee:
5tk munavalget
3,3dl peensuhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Põhi:
6tk kanamuna
6spl nisujahu (kuhjaga)
6spl peensuhkrut
2spl kakaopulbrit
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
4dl vahukoort
2spl peensuhkrut (maitse järgi)
0,5tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)

Immutussiirup:
1dl vett
0,5dl peensukrut

1-1,5 purki kivideta konservkirsse
(tegin ühest purgist, aga kirsse oleks võinud rohkem olla)

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga, eelmaldab rasvajäägid ja munavalge vahustub paremini. Vahusta munavalgeid algul madalamal kiirusel ja siis tõsta kiirust, kui munavalge on muutunud paksuks vahuks, nirista vähehaaval juurde peensuhkur ja vaniljesuhkur. Vahusta maksimumkiirusel veel paar minutit kuni moodustub paks ja tihe vaht. Kuumuta ahi 100 kraadini. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Pritsi kreemipritsiga või tõsta lusikaga paberile tordisuurune ketas, küpseta beseed 100 kraadi juures, veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi, jäta paberile jahtuma.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Eralda munavalged munakollastest. Sega jahu kakao ja küpsetuspubriga. Vahusta munavalge tugevaks vahuks, klopi munakollased suhkruga läbi ja lisa 1/3 kuivainesegust, sega ühtlaseks. Lisa pool munavalgevahust, sega alt üles tõstes ettevaatlikult läbi, sõelu peale ülejäänud kuivainesegu ja allesjäänud munavalgevahti, tõsta jälle alt üles tõstes läbi, ära klopi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lükka taigen põhjasuuruselt laiali või küpseta põhi lahtikäivas küpsetusvormis. Küpseta põhja 175 kraadi juures 20-25 minutit. Jahuta.
Lase immutusiirup keema, jahuta ja pintselda põhi siirupiga.
Lao immutatud põhjale kirsid, kata vahustatud ja maitsestatud vahukoorega ja tõsta peale besee, hoia paar tundi külmas ja serveeri.



teisipäev, 20. detsember 2011

TRÜHVLID

220g tumedat šokolaadi
110g 35% rõõsk koort
60g võid

Katmiseks šokolaadi, pärleid, pähkleid jm.

Sega koor šokolaaditükkidega, kuumata kuni šokolaad on sulanud, lisa või, lase sulada ja sega ühtlaseks massiks. Vala segu toidukilega kaetud madalasse nõusse ja lase üleöö külmas taheneda. Tõsta šokolaadimass koos kilega nõust välja ja lõika umbes 15g tükkidekas.

Vooli tükit käte vahel ümaraks, kakaoaga trühvlid rulli kohe kakaos, teised pane 30 minutiks külma tahenema ja hiljem pintselda sulatatud šokolaadiga.




Kaunista.
Voolida on hea õhukeste kummikinnastega, siis ei hakka trühvlid käte vahel väga kiiresti sulama.













Karp sobib pabervormidele, mille põhja läbimõõt on 30mm.

reede, 16. detsember 2011

SEFIIRIKOOK

8tk

4tk kanamuna
4sl peensuhkrut
100g nisujahu
0,5tl küpsetuspubrit

2tk munavalget
50g hapukat keedist
140g peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
0,25tl sidrunhapet
30g vett

koogi vahele hapukat keedist
riivitud šokolaadi

Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu pool jahust munakollastele, sega läbi. Lisa ettevaatlikult alt üles tõstes munavalgevaht munakollastele, sõelu peale ülejäänud jahu ja sega ettevaatlikult läbi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta taigen paberile, lükka 1,5-2cm paksuseks ruuduks.
Küpseta eelkuumutatud ahus 175 kraadi juures 10 minutit. Lõika põhi pooleks, määri ühele poolele keedist ja tõsta teine pool peale. Tasanda noaga servad ja lõika kaheksaks ruuduks.
Pane munavalged keskmisele kiirusele vahustama. Sega 120g suhkrut veega ja keeda siirup (umbes 5 minutit, kuuliproovini st.kui tilgutad väikese siirupitilga lauale, siis moodustub ümar siirupipall). Enne siirupi valmimist nirista 20g suhkrut munavahule ja tõsta vahustamiskiirust. Valmis siirupile lisa keedis ja lase korraks keema. Nirista siirup pidevalt vahustades munavahule, vahusta kuni moodustub paks vaht (valmis sefiir hakkab veidi nõuseinte küljest eralduma), maitsesta sidrunhappe ja vaniljesuhkruga. Täida kreemiprits sefiiriga ja pritsi koogile, puista peale riivitud šokolaad.
Hoia kooke paar tundi külmikus, siis saavutab šefiir õige konsistensi.



neljapäev, 15. detsember 2011

HAKKLIHAPANNKOOGID

 6tk

Täidis:
500-600g hakkliha
1tk mugulsibul
2tk küüslauguküünt
1tk porgand
1prk purustatud tomateid
2dl kuuma vett
1spl võid
1,5-2tl suhkrut
1-2tl soola
basiilikut
punet
chillipipart

200g riivjuustu

Taigen:
3dl nisujahu
2tk kanamuna
0,5tl küpsetuspulbrit
2,5dl vett
0,5tl suhkrut
veidi soola

Pruunista pannil hakkliha ja tõsta kõrvale. Riivi porgand ja küüslauk peene riiviga, haki sibul ja küpseta köögivilju mõni minut võis. Lisa purustatud tomatid ja maitseained, lase keema ja sega juurde hakkliha. Vala juurde kuum vesi ja jäta täidis kaane alla madalale kuumusele hauduma.
Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa vesi ja munad, klopi taigen ühtlaseks, maitsesta. Küpseta kuus ülepannikooki.

Puista koogile riivjuust, kata pool kooki täidisega ja keera rulli (alusta tädisega kaetud servast)
Lao rullid kõrvuti ahjuvormi, puista peale ülejäänud riivjuust ja järelküpseta 200 kraadi juures 8-10 minutit.
















esmaspäev, 12. detsember 2011

Ahjuõun

Mahlaseid õunu vastavalt sööjate arvule
müslit
mett
võid

puudersuhkrut
kaneeli

Lõika tervel õunal südamik välja. Täida õõnsus müsliga, nirista müslile 2tl mett ja pane peale 0,5tl võid. Küpseta 175 kraadi juures kuni õun hakkab oma algset kuju kaotama (15-20 minutit, oleneb õunasordist, kui õun vajub veidi madalamaks, siis on ka läbinisti küpse). Serveeri vaniljekastmega, sõelu peale puudersuhkrut ja veidi kaneeli.














KOORE-VANILJE KASTE

3dl rõõsk koort
3tk munakollast
1tl nisujahu
1,5-2spl peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Vahusta munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga, lisa jahu ja sega korralikult läbi. Kuumuta koort kuni hakkab tõsusma auru, tõsta nõu tulelt ja nirista 1dl (umbes) kuuma koort munasegusse, klopi läbi. Tõsta nõu tulele tagasi ja vala peene joana (segades) munasegu ülejäänud koore hulka tagasi. Kuumuta pidevalt põhjast segades kuni segu hakkab paksenema, ära keema lase. Jahuta.







laupäev, 10. detsember 2011

KRÕBEDAD PIPARKOOGID

1,3kg taigent

0,5dl mett
1dl heledat suhkrusiirupit
2dl fariinsuhkrut
7dl nisujahu
2tk kanamuna
250g võid või margariini (Eve)
2tl soodat
veidi peensoola
15g (pool pakki) Santa Maria piparkoogimaitseainet
1tl kaneeli
100g jahvatatud mandleid

Glasuur:
1tk munavalge
250g puudersuhkrut
sidrunhapet
toiduvärve
(pärleid, pärlsuhkrut)

Kuumuta potis mesi, suhkrusiirup, fariinsuhkur ja maitseained, lisa või ja lase sulada. Klopi  leige segu hulka munad, mandlipuru ja soodaga segatud jahu. Sega paar minutit. Tõsta taigen toidukilele ja mässi õhukindlalt kilesse, hoia 24 tundi külmas. Rulli taigen mõõdukalt jahusel laual 2-3mm paksuseks, lõika välja piparkoogikujundid ja küpseta 175 kraadi juures 8-10 minutit.
Piparkoogimaja sellest taignast teha ei tasu, kuna piparkoogi kerkivad ja kujundid võivad oma kuju kaotada.
Glasuuri jaoks vahusta munavalge ja sega sisse tuhksuhkur, soovi korral maitsesta sidrunhappega ja tooni toiduvärvidega.



kolmapäev, 7. detsember 2011

TANGUVORST SEALIHAGA

8 rõngast

1,3kg läbikasvanud sealiha või taisemat peekonit.
400g kartuleid
200g mugulsibulat
400g jämedamat odratangu (kogus keetmata)
2dl piima
0,25tl musta peenpipart
2-2,5tl peensoola
puhastatud sea-soolikaid 4m.

Täidis:
Loputa tangud ja jäta ööks külma vette paisuma. Lõika sealiha suurteks kuubikuteks ja pruunista kiirest pannil. Haki lihakuubikud hakklihamasinas. Koori kartulid ja puhasta sibul, tükelda. Pruunista veidi kartulitükke ja sibulalohke liharasvas. Haki ka läbi hakklihamasina. Sega kokku hakkliha, kartul, sibul, leotatud ja kurnatud tang, lisa piim, maitsesta soola ja pipraga.
Täitmine:
Soolikad lõikasin kohe vorstirõnga pikkusteks (50cm) ja kuna mul lehtrit ei olnud, siis täitmiseks sobis väga hästi lehtriks lõigatud 2l karastusjoogi pudel. Panin soolika pudeli kaela otsa ja lükkasin puupulgaga vorstimassi vähehaaval soolikasse. Tekkinud õhumullid surusin teisest otsast välja, sidusin kaks otsa kokku ja kinnitasin hambatikuga. 
Täidetud toorvorst võiks üsna pehme olla, kuna keetes hakkab tang veidi paisuma ja vorstid võivad lõhki minna. Keeda vorste soolaga (supisoolane) maitsestatud vees 30 minutit ja järelküpseta ahjus 175 kraadi juures 25 minutit, pööra ka korra ümber .



pühapäev, 4. detsember 2011

KOOREKOOK VIINAMARJADEGA

Põhi:
200g jahu
100g võid või margariini
2spl vett
0.25tl 35% äädikas
veidi soola
2spl purustatud mandled  
2spl suhkrut
Täidis:
3tk muna 
3dl 35% rõõsk koort
2sl jahu
50g suhkrut
noaotsatäis kaneeli
60g mandlilaaste
viinamarju 

Peenesta 2spl mandlilaaste uhmris või köögikombainis. Lisa jahu, suhkur, sool ja tükeldatud margariin, sega vesi äädikaga ja vala taignale, näpi kõik ained sõrmedega ühtlaselt muredaks, sõtku kiiresti palliks ja aseta 15 minutiks külma.
Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, rulli taigen, aseta vormi põhja ja jäta 2cm taignaservad või suru taigen sõrmedega vormi põhja ja servadele.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Lõika viinamarjad pooleks ja puhasta seemnetest.
Vahusta munakollased suhkruga, lisa jahu (sega ühtlaseks), koor ja kaneel. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa kooresegule.
Puista põhjale 30g mandlilaaste, lao peale poolitatud viinamarjad, vala üle kooreseguga ja raputa peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta 175 kraadi juures 25-30 minutit.
Serveeri leigena.