reede, 27. jaanuar 2012

JUUSTUKUKLID

420g jahu
2dl vett
20g pärmi
1tl suhkrut
0,25tl soola
130g margariini (Eve)

50g riivjuustu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur. Sõelu peale jahu, sega läbi, lisa sulatatud ja jahutatud margariin. Sõtku kuni moodustub sile ja ühtlane taigen (3-4 minutit). Kergita taigent soojas kohas 30 minutit, suru alla ja kergita veel 30-50 minutit, kuni kogus on vähemalt kahekordistunud. Sõtku taigen läbi ja vormi 14 pallikest. Kergita kukleid köögirätiga kaetult 20 minutit. Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga üle, raputa peale riivjuust ja küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks.
Enamus taignaid vajavad eelkuumutatud ahju, aga juustukuklid võib vabalt juba 100 kraadi juures ahju pista ja küpsemise käigus saavutab ahi lõpliku kuumuse.




pühapäev, 15. jaanuar 2012

ÕUNAKORVID METSPÄHKLITE JA KARAMELLIGA

4tk madalat 10cm läbimõõduga korvi

Korvid:
1,5dl nisujahu
3spl hapukoort
1spl peensuhkrut
55g margariini

Täidis:
2tk õuna (suuremat 1tk)
1spl fariinsuhkrut
1tl maisitärklist
2tl võid

70g metspähkleid

Karamell:
150g peensuhkrut
70g rõõsk koort
25g võid

Näpi sõrmedega põhja ained läbi ja sõtku palliks või vala kõik ained köögikombaini ja valmista taigen plastikust lõikuriga. Pane taigen 30 minutiks külma.
Sulata suhkur, kui suhkur on sulanud lisa või, klopi läbi. Viimasena vala juurde koor (ettevaatust, pahvatab kuum aur) sega ühtlaseks. Karamelli jaoks võiks kasutada võimalikult peenikest suhkrut, siis sulab suhkur kiiremini ära ja karamelli hulka ei jää sulamata suhkrust tekkinud suhkruklompe.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pintselda küpsetusvorm õliga. Rulli taigen jahusel laual õhukeseks ja lõka ümarad kujundid.
Tõsta kujundid vormi ja küpseta keskmisel ahjusiinil helepruuniks.
Koori ja puhasta õunad, lõika tükkideks. Kuumuta või ja küpseta õunatükke mõni minut, lisa fariinsuhkur ja lase sulada, sega juurde maisitärklis, kuumuta ja jäta jahtuma. Rösti kuival pannil metspähklid, kui õhuke kest hakkab ümbert pragunema, siis on pähklid valmis, pudista sõrmedega kest ära.
Jaga õunatükid korvidesse, puista peale pähklid ja nirist üle karamelliga.



LEHTTAIGNAKORVID HAKKLIHAGA

12tk

Lehttaigen:
380g jahu
1,5dl vett
0,5tl 30% äädikat
0,25 tl soola
1tk kanamuna
3spl margariini

300g margariini (Eve)

Täidis:
400g hakkliha
10cm jupp porrut
soola
mustpipart
1spl õli

2dl rõõsk koort
2tk kanamuna
veidi soola

riivjuustu (näiteks Forte)

Pane kõik põhja ained (v.a. 300g margariini) köögikombaini või näpi sõrmeda vahel läbi.






Sõtku ühtlaseks taignapalliks, köögikombain teeb küll selle töö ise ära.






Rulli taigen jahusel laual 3mm paksuseks, lõika külm margariin õhukesteks viiludeks ja lao põhjale.






Vabad nurgad tõsta üle margariin ümbrikuna kokku.






Murra veel kaheks kokku, mässi kilesse ja pane 30 minutiks külma.







Rulli taigen ettevaatlikult kolm korda suuremaks, taigen ei tohi katki minna ja rasvaine välja tulla, kui nii peaks juhtuma, siis raputa purunenud kohale jahu.





Tõsta kolmeks kokku ja aseta 15 minutiks külma.
Korda rullimist ja voltimist veel kaks korda.







Küpseta pannil hakkliha ja viilutatud porru, maitsesta.
Klopi muna ja koor ühtlaseks, maitsesta vähese soolaga
Rulli taigen 3-4mm paksuseks ja lõika 12 ruutu.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Tõsta taignaruudud muffinipannile, jaota hakkliha vormidesse ja vala peale muna-koore segu.








Küpseta alumisel ahjusiinil kuldpruuniks.
Soovi korral puista enne valmimist peale mõnda tugevamaitselist riivjuustu.









Järelejäänud (kui neid peaks järele jääma) taignaservadele raputasin peale peensuhkrut.






Valmisid kohevad keelekesed.









Seekord kasutasin lehttaignas rasvainet vähem, kui tavaliselt, korvikesed tulid mõnusalt kohevad ja pehmed.

reede, 13. jaanuar 2012

KUKLID NUTELLAGA

420-450g nisujahu
2dl toasooja piima
0,5pk(7g)kuivpärmi või 0,5pk pakipärmi (25g)
50g suhkrut
0,25tl soola
1tk kanamuna
80g võid või margariini

Nutellat

friteerimiseks 0,5l õli

puudersuhkrut

Sega pärm toasooja piimaga, lase pärmil 5 minuti lahustuda. Klopi juurde muna ja maitseained. Sõelu peale jahu, lisa sulatatud ja jahutatud või. Sõtku ühtlaseks taignaks (3-4 min). Kergita 1-1,5 tundi (kuni kogus on kahekordistunud). 
Kergitamiseks sobib hästi eelsoojendatud elektriahi (soojenda ahi 50 kraadini, lülita ahi välja ja tõsta toidukile või köögirätiga kaetud taignanõu ahju, jäta taigen avatud ahjuuksega kerkima).

Sõtku kerkinud taigen läbi ja jaota kaheks. Rulli mõlemad ühesuurusteks taignaruutudeks (0,5cm paksuseks).
Tõsta ühele taignale väikesed Nutella-kuhjad. 







  
Pintseda kuhjade vahed veidi veega üle ja kata teise taignaplaadiga. Lõika vormiga ümarad taignakujundid. Kui mõnest palliservast jääb kreem välja paistma, siis näpi see niiskete sõrmedega uuesti kinni.
Kergita pallikesi köögirätiga kaetult 20 minutit.



 Kuumuta õli ja küpseta pallid kuldpruuniks. Tõsta valmis kuklid paberrätile nõrguma ja sõelu üle puudersuhkruga,

FRITEERITUD ŠOKOLAADIKEERUD

420-450g nisujahu
2dl toasooja piima
0,5pk(7g)kuivpärmi või 0,5pk pakipärmi (25g)
50g suhkrut
0,25tl soola
1tk kanamuna
80g võid või margariini

Šokolaadivõõp:
50g 35% rõõsk koort
50g tumedat šokolaadi

pärsuhkrut

friteerimiseks 0,5l õli 

Sega pärm toasooja piimaga, lase pärmil 5 minuti lahustuda. Klopi juurde muna ja maitseained. Sõelu peale jahu, lisa sulatatud ja jahutatud või. Sõtku ühtlaseks taignaks (3-4 min). Kergita 1-1,5 tundi (kuni kogus on kahekordistunud). 


Kerkib hästi toasoojas 23-24 kraadi, aga ega paljudes kodudes vist hetkel sellist püsivat temperatuuri ei ole. Kerkib hästi ka soojendatud elektriahjus. Soojenda ahi 50 kraadini, lülita ahi välja ja tõsta taignanõu ahju, jäta taigen avatud ahjuuksega kerkima.

Sõtku kerkinud taignast õhumullid välja ja rulli jahusel laual 0,5cm paksuseks. Lõika 2cm*15cm ribad, venita veidi ja keera keerdu, keera kaheks ja suru otsad kinni.
Kergita köögirätiga kaetult 20 minutit.

Kuumuta õli ja friteeri keerud. Valmis keerud tõsta paberrätile nõrguma.
Kuumuta rõõsk koor (kuni hakkab aurama), tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid. Sega kuni moodustub ühtlane võõp, kui võõp on liiga vedel lase veidi jahtuda. 
Kasta keerd võõpa ja raputa peale veidi pärlsuhkrut.


neljapäev, 12. jaanuar 2012

Sõõrikud

420-450g nisujahu
2dl toasooja piima
0,5pk(7g)kuivpärmi või 0,5pk pakipärmi (25g)
50g suhkrut
0,25tl soola
1tk kanamuna
80g võid või margariini

Suhkruvõõp:
2spl sidrunimahla
1spl vett
100g puudersuhkrut

Sokolaadivõõp:
50g 35% rõõsk koort
50g tumedat šokolaadi

Kaunistamiseks suhkrupärleid, pärlsuhkrut jne.
Friteerimiseks 0,5l toiduõli.

Sega pärm toasooja piimaga, lase pärmil 5 minuti lahustuda. Klopi juurde muna ja maitseained. Sõelu peale jahu, lisa sulatatud ja jahutatud või. Sõtku ühtlaseks taignaks (3-4 min). Kergita 1-1,5 tundi (kuni kogus on kahekordistunud). 

Sõtku taigen läbi ja rulli jahusel laual 1cm paksuseks. Lõika vormiga taignarõngad ja kergita köögirätiga kaetult 30 minutit.





Kuumuta õli ja friteeri sõõrikud. Valmis sõõrikud tõsta paberrätile nõrguma.








 











Suhkruvaaba jaoks sega sidrunimahl veega. Sõelu puudersuhkur kaussi ja lisa pidevalt segades vedelik. Kasuta kohe! 
Puista suhkrupärlid taldrikutele, kasta sõõrik suhkruvaapa ja seejärel pärlitesse. 
Šokolaadivõõba jaoks kuumuta koor (kuni hakkab tõusma auru), tõsta tulelt ja lisa tükeldatud šokolaad, klopi kuni šokolaad on sulanud. Kasta jälle sõõrik šokolaadisegusse ja siis pärlitesse.

JUUSTUGA TÄIDETUD MINITOMATID

12tk minitomatit
100g toorjuustu
50g sinihallitusjuustu

Lõika tomatitelt "kaan" pealt ja õõnesta. Pudista sinihallitusjuust tükkideks ja sega toorjuustuga. Täida tomatid juustuseguga. Küpseta175 kraadi juures 25 minutit.














pühapäev, 8. jaanuar 2012

TOORJUUSTUKOOK ŠOKOLAADIGA

Põhi:
200g Digestive küpsiseid
50g võid

Täidis:
600g toorjuustu (mitte light)
(Kasutasin 23% toorjuustu, põhi tuli tihe ja kreemine, meenutas veidi kohupiima)



200g hapukoort
2tk kanamuna
2spl nisujahu
180g peensuhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Kate:
50g tumedat šokolaadi
20g rõõsk koort

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Peenesta küpsised ja sega sulatatud võiga. Kata lahtikäiv koogvorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja, küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Tõsta ahju temperatuuri 225 kraadini. Vahusta toorjuust suhkru ja vaniljesuhkruga. Lisa hapukoor, nisujahu ja kanamunad, klopi ühtlaseks. Vala täidis küpsenud põhjale. Sulata šokolaad ja lisa rõõsk koor, sega ühtlaseks.

Nirista šokolaad täidisele ja sega noaotsaga veidi läbi.







Küpseta 225 kraadi juures 10 minutit, alanda ahju temperatuuri 150 kraadini ja küpseta veel 25 minutit.









Hoia kooki 2-3 tundi või üleöö külmas. Libista nuga koogi ja vormiserva vahelt läbi, eemalda vormiserv. Tõsta kook koos küpsetuspaberiga serveerimisvaagnale ja eemalda küpsetuspaber (tõmba käega kooki toetades paber alt).

TOMATIKASTE (pitsapõhjale, pastakastmeks, liha kõrvale)

 Tomatikaste:
400g purustatud konservtomateid
1tk väike mugulsibul
2tk küüslauguküünt
0,5tl paprikapulbrit
veidi musta pipart
1-2,5tl peensuhkrut (maitse järgi)
0,5-0,75tl peensoola (maitse järgi)
7-8 lehte värsket basiilikut
(või 0.5tl kuivatatud basiilikut)
0,5tl kuivatatud punet
1spl toiduõli

Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks ja hauta õlis klaasjaks, lisa purustatud tomatid, maitsesta maitseainetega ja hauta kastet ilma kaaneta, madalal kuumusel 30-40 minutit.
Soovi korral ühtlusta konsistentsi saumikseriga.




PITSA HAKKLIHAGA

5tk 30cm läbimõõduga pitsat

Taigen:
380g jahu
20g presspärmi (või pool pakki kuivpärmi)
0,5tl suhkrut
0,25tl peensoola
50g toiduõli
2dl käesooja vett

 Tomatikaste:
400g purustatud konservtomateid
1tk väike mugulsibul
2tk küüslauguküünt
0,5tl paprikapulbrit
veidi musta pipart
1-2,5tl peensuhkrut (maitse järgi)
0,5-0,75tl peensoola (maitse järgi)
7-8 lehte värsket basiilikut
(või 0.5tl kuivatatud basiilikut)
0,5tl kuivatatud punet
1spl toiduõli

Täidis:
450g segahakkliha
250g sinki
paprikat
minitomateid
oliive
konsevršampinjone

Peale:
300g riivjuustu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa teised taigna ained ja sõtku ühtlaseks (3-4 minutit), kata kergitusnõu toidukile või köögirätiga ja kergita 30 minutit (kerkib hästi ka toasoojas 23-24 kraadi).
Pane konservtomatid väikese nõuga hauduma, haki küüslauk ja sibul hästi peeneks, küpseta õlis klaasjaks. Lisa haudunud sibul ja küüslauk tomatisegule, lisa maitseained ja hauta kastet kokku 30 minutit (ilma kaaneta ja madalal kuumuse), sega aeg-ajalt.
Küpseta pannil hakkliha.
Jaga kerkinud taigen viieks osaks.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli üks osa jahusel laual õhukeseke 30cm läbimõõduga kettaks. Keera põhi taignarulli ümber ja tõsta küpsetuspaberile. Määri peale 1-1,5spl kastet, puista peale hakkliha ja sink. Lisa ülejäänud kate, kas läbisegi või gruppidena, puista peale riivjuust.







Sellise kaetud pitsapõhja võib ka paar tundi varem valmis teha ja kilega kaetult külmikusse panna.


Küpseta pitsat 200 kraadi juures umbes 7-10 minutit.