esmaspäev, 27. veebruar 2012

PAVLOVA KOOGIKESED

4tk 12cm läbimõõduga kooki.

3tk munavalget
150g peeneteralist peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
1tl kartulijahu
1tl 5% äädikat

200g 35% rõõsk koort
0,5 tl vaniljesuhkrut
1,5-2tl peensuhkrut
kivideta kompotikirsse
riivitud šokolaadi

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud sarvrätiga, lase kuivada. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vähehaaval vaniljesuhkruga segatud peensuhkur (nirista teelusikaga umbes 2 minuti jooksul). Vahusta kuni suhkur on täiesti sulanud (võid maitsta või sõrmede vahel hõõruda, et munavahus ei oleks enam suhkrukristalle tunda). Lisa tilk haaval äädikas (samal ajal vahustades). Lõpeta vahustamine ja sõelu peal kartulijahu, sega läbi. Kuumat ahi 125 kraadini. Kata ahjuplaat küpstuspaberiga ja tõsta paberile 4 beseepõhja. Küpseta 125 kraadi juures (kinnise ahjuuksega) umbes 50 minutit, lülita ahi välja ja jäta põhjad avatud ahjuuksega jahtuma. Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, nõruta kirsid. Jaga vahukoor enne serveerimist beseepõhjadele, kata kirssidega ja puista peale riivitud šokolaad.

Põhi jääb seest nätske ja ümbert suusulavalt õhuline.

teisipäev, 21. veebruar 2012

VASTLAKUKLID

15tk

2,5dl toasooja piima
25g presspärmi
500g nisujahu
1tl peensoola
90g peensuhkrut
1tk kanamuna
120g margariini

6dl 35% rõõsk koort
6tl peensuhkrut
1,5tl vaniljesuhkrut

šokolaadikujundeid
puudersuhkrut

Lahusta murendatud pärm toasoojas piimas, lisa suhkur, sool ja kanamuna, klopi ühtlaseks. Sõelu peale jahu ja vala juurde sulatatud (jahutatud) margariin. Sõtku kui moodustub ühtlane ja sile taigen (3-4 minutit), vajadusel lisa veel jahu. Puista sõtkutud taignale kiht jahu ja kata kergitusnõu toidukile või köögirätiga. Kergita soojas kohas taigna kogus kahekordseks, suru alla ja kergita jälle kuni kogus on kahekordistunud.
Kokku 1-1,5 tundi.

Sõtku taigen jahusel laual läbi ja vormi 15 pallikest (1tk 70g). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lao taignapallid plaadile.







Kata kuklid köögirätiga ja kergita soojas kohas 15-20 minutit.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pintselda kuklid lahtikolopitud munavalgega üle ja küpseta 12-14 minutit.
(Oleks pidanud kuklid kahele plaadile laduma, nagu pildil näha kerkisid mõned kokku)


  
Tõsta valmis kuklid köögirätile, pritsi peale veidi leiget vett, kata teise köögirätiga ja jäta jahtuma.








Jahtunud kuklitel lõika kaas ära ja kata vahustatud ja maitsestatud vahukoorega, puista peale puudersuhkrut ja kaunista šokolaadikujunditega.

reede, 17. veebruar 2012

VRAPP KANAGA

8tk

6dl nisujahu
1spl kaerakliisid
50g margariini
1tl soola
2,5dl kuuma vett

0,5kg kanafileed
soola
pipart
2tl balsamicot
2tl sojakastet
1-2spl tšillikastet

0,5-1tk jääkapsast
0,5-1tk kurki
150g minitomateid
0,5-1tk paprikat

100g toorjuustu
tšillikastet
(majoneesi)

Sega jahu kliide ja soolaga, lisa tükeldatud margariin ja haki läbi. Nirista juurde (pidevalt segades) kuum vesi. Sõtku ühtlaseks taignaks.

Jaga taigen kaheksaks osaks, rulli õhukesteks taignaplaatideks. Hõõru praepann õlise salvrätiga üle ja kuumuta  maksimumini.






Raputa taignaplaadilt üleliigne jahu ja tõsta pannile, kui taignale hakkava mullid tekkima, keera plaat ümber ja küpseta teiselt poolt. Mõlemalt poolt umbes 1 minut. Vajadusel alanda veidi kuumust. Iga varpi küpsetamise järel tõsta panni korra tulelt ja pühi õlise paberrätiga järelejäänud jahu ära. Õli kasuta minimaalselt ja malmpannil küpsetamiseks ei ole õli üldse vaja.




Küpsetatud vrapid tõsta kahe köögiräti vahele täidist ootama.

Lõika kanafilee ribadeks ja küpseta väheses õlis kuldpruuniks. Lisa sojakaste, balsamico, tšillikaste, maitsesta soola ja pipraga (veidi suhkrut). Lõika jääkapsas, kurk ja parika ribadeks, tomatid viiluta.
Määri vrapile veidi toorjuustu, kata täidisega ja nirista peale soovitud kaste.



Keera rulli ja serveeri.

TŠILLI PENNEGA

2 (800g) väikest purki purustatud tomateid
1 (400g) väike purk Kidney ube
1-2tk tšillipipart
1tk porgandit
1tk mugulsibulat
4tk küüslauguküünt
250g veisehakkliha
1-1,5spl peensuhkrut
1-1,5tl peensoola
0,5tl paprikapulbrit
0,5tl sidrunipipart
7-8 lehte värsket basiiliku

pennet

Tükelda sibul, haki küüslaugud peeneks ja riivi porgand. Küpseta kõik koos õlis, kuni sibul muutub klaasjaks. Puhasta tšillikaun seemnetest ja viiluta peenikesteks viiludeks, lisa pannile ja küpseta mõni minut, vala peale purustatud tomatid ja lase keema. Vala segu keedunõusse. Pruunista hakkliha ja lisa tomatisegule. Maitsesta 1spl suhkru, 1tl soola, sidrunipipra ja paprikapulbriga, kata nõu kaanega ja hauta madalal kuumusel 1tund (sega aeg-ajalt). Lisa hakitud värske basiilik ja oad, hauta paar minutit ja vajadusel maitseta veel soola ja suhkruga.
Serveeri keedetud pastatoodete või riisiga.



esmaspäev, 13. veebruar 2012

Liivataignast südamed

 Pildil 11cm läbimõõduga südamed, sellest taignakogusest saab neid 8tk.

Taigen:
200g margariini
150g peensuhkrut
1tk kanamuna
400g nisujahu
50g piima
0,5tl vaniljesuhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit

Glasuur:
1tk munavalget
175g puudersuhkrut
(1spl glütseriini)
sidrunhapet
(toiduvärve)
(suhkrupärleid)

Vahusta pehme margariin suhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks, lisa muna ja klopi ühtlaseks, nirista juurde piim. Sõelu jahu ja sega küpsetuspulbriga korralikult läbi. Lisa jahu taignale ja sega läbi. Keera taigen toidukilesse ja pane 30 minutiks külma. Rullli taigen jahusel laual 5mm paksuseks ja lõika soovitud kujundid.
Kuumuta ahi 180-200 kraadini.
Torka küpsisesse poolitatud puidust grillvarras.
Küpseta küpsised eelkuumutatud ahjus kuldpruuniks.
Sega munavalge tuhksuhkru ja sidrunhappega, vahusta mikseriga keskmisel kiirusel 10 minutit, kuni suhkur on sulanud (glütseriini lisamisega jääb glasuur õhulisem ja pehmem). Soovi korral tooni glasuur. Kanna glasuur pritskotiga jahtunud küpsistele. Lase glasuuril tahkuda.



pühapäev, 12. veebruar 2012

SUUR VIRSIKUKOOK

8-10 inimesele (koogi läbimõõt 31cm)

250g nisujahu
150g suhkrut
5tk kanamuna
200g pehmet võid või margariini (Eve)
4spl piima
1,5tl küpsetuspulbrit

3dl hapukoort
3-4spl peensuhkrut (maitse järgi)
1tl vaniljesuhkrut
2tk kanamuna
suur purk suhkrusiirupis virsikuid

Vahusta peheme või suhkruga (võid võib veidi mikros sulatada), lisa ükshaaval kanamunad, klopi iga muna lisamise järel segu uhtlaseks. Lisa piim, klopi läbi. Sõelu jahu ja sega juurde küpsetuspulber.
Sega jahu munaseguga ühtlaseks.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja lükka taigen vormipõhja laiali, tõmba servad veidi kõrgemaks. Viiluta nõrutatud virsikud ja lao põhjale. Klopi hapukoor ja munad ühtlaseks, maitsesta. Vala segu virsikutele. Küpseta kooki 180 kraadi juures 25-30 minutit või kuni servad muutuvad kuldpruuniks.
Sõelu servad üle puudersuhkruga. Serveeri leigelt või jahtunult.
Väiksema koogi jaoks võta pool kogustest.