neljapäev, 29. märts 2012

HAKKLIHAPIRUKAS KARTULIMURETAIGNAS

 läbimõõt 31cm

400g keedetud kartuleid
200g margariini
1tk kanamuna
200g täistera nisujahu
250g nisujahu
(või 500g nisujahu)
1tl küpsetuspulbrit
0,5tl peensoola

Täidis:
250g veisehakkliha
250g seahakkliha
200g riivitud porgandit
1prk purustatud tomateid
15cm jupp porrut
4-5 küüslauguküünt
1,5tl soola
2-3tl tumedat suhkrut
kuivatatud või värsket tšillipipart
peotäis värsket basiilikut

Riivi külmad kartulid peene riiviga, lisa hakitud või, muna, puista peale küpsetuspubri ja soolaga segatud jahu. Näpi (sõrmede vahel pigistades ja pudistades) kõik põhja ained läbi ja sõtku ühtlaseks taignaks või valmista taigen köögikombainis plastikust lõikuriga. Pane 30 minutiks külma.
Küpseta võis riivitud või pressitud küüslauk, porrurõngad ja riivitud porgand, lisa hakkliha ja lase veidi küpseda, vala juurde purustatud tomatid, maitsesta ja lase vedelikul aurustada. Lisa hakitud basiilik.
Rulli 2/3 taignast suureks taignaplaadiks ja kata lahtikäiva vormi põhi ja küljed. Vala täidis sisse ja kata ülejäänu taignast tehtud taignaplaadiga, kinnita servad. Soovi korral lõika järelejäänud taignaribadest pirukale kujundid. Pintselda taignapinda toiduõliga.
Küpseta 175 kraadi juures 35 minutit.

Täistera jahu kasutamisel jääb piruka ümbris mõnusalt mure ja karaskit meenutav.
Väiksema piruka jaoks vähenda põhja kogust 1/3 võrra, aga täidise koguse võib samaks jätta, saab lihtsalt veidi kõrgema piruka.

teisipäev, 27. märts 2012

MUFFINID TÄISTERAJAHUGA

 12tk

100g margariini
70g pruuni suhkrut (näiteks Demerara)
20g peensuhkrut
2tk kanamuna
0,5tl soodat (või 1tl küpsetuspulbrit)
50g hapukoort
70g täisterajahu (nisujahu)
50g nisujahu

pärlsuhkrut
šokolaadi

Vahusta toasoe margariin suhkrutega, lisa hapukoor ja sõelu peale sooda (küpsetuspulber sega jahuga), lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi segu ühtlaseks. Lisa jahud ja sega ühtlaseks taignaks. Kumuta ahi 200 kraadini. Jaga taigen muffinivormidesse ja küpseta kuldpruuniks (umbes 10 minutit).
Nirista muffinitele sulatatud šokolaad ja puista peale pärlsuhkrut.



neljapäev, 15. märts 2012

KARLSSONI LIHAPALLID

3 pannitäid lihapalle

250g seahakkliha
250g loomahakkliha
3dl rõõsk koort (10% või 35%)
3dl riivsaia
3tk kanamuna
1dl tomatikastet (võib kasutada maitsestatud kastet)
1tl soola
0,5tl hakklihamaitseainet
musta peenpipart

õli praadimiseks

Sega riivsai koorega, klopi juude kanamunad ja tomatikaste, lisa hakkliha ja maitsesta. Lase taignas oleval riisaial 0,5t külmas  paisuda. Vormi niiskete kätega pallid (võta väike kausike veega kohe kõrvale, kui segu hakab käte külge kleepuma, kasta käed külma vette) ja küpseta praepannil keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Tõsta pallid küpsetusvormi, kata vorm fooliumiga ja järelküpseta 200 kraadises ahjus 20-25 minutit.



kolmapäev, 14. märts 2012

KANEELISAIAD

500-550g jahu
25g pärmi
2,5dl vett
0,5tl soola
70g suhkrut
1tk muna
120g toiduõli (sulatatud margariini või võid)

kaneel
suhkrut
õli
munavalget pintseldamiseks

pärlsuhkrut
šokolaadi
puudersuhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, klopi juurde sool, suhkur ja muna. Sõelu peale jahu ja vala toiduõli. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen (kõige lihtsam on taigent jahusel laula sõtkuda). Tõsta taigen suurde kaussi ja puista pelale veidi jahu, kata köögirätiga ja tõsta sooja kohta kerkima. Kui taigen on kahekordseks kerkinud (õige temperatuuriga peaks see 30 minutiga juhtuma), suru taigen alla ja lase veel kogusel kahekordseks kerkida. Tõsta kerkinud taigen jahusele lauale ja sõtku veelkord korralikult läbi (suru õhk välja). Jaota taigen kaheks osaks ja rulli jahusel laual 5mm paksuseks. Pintselda taignapind õliga (või sulatatud võiga) üle, puista peale suhkur ja kaneel, vormi meelepärased saiakesed. Tõsta vormitud saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja lase soojas kohas 15 minutit kerkida. Kuumuta ahi 210 kraadini. Pintselda kerkinud saiad munavalgega üle, puista peale pärlsuhkur ja küpseta kuldpruuniks.
Valmis saiad puista üle puudersuhkruga või nirista peale sulatatud šokolaad.

Selliselt vormitud saiad tulid pehmed ja õhulised.











Need aga meeldivalt krõbedad.

pühapäev, 11. märts 2012

BESEE ŠOKOLAADIGA

 2 ahjuplaati

3tk munavalget
2dl peenikest suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
0,25tl sidrunhapet (soovi korral)

tumedat šokolaadi

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga, lase kuivada. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vähehaaval niristades vaniljesuhkru ja sidrunhappega segatud peensukur. Vahusta 3-8 minutit, mida rohkem on suhkur sulanud, seda suussulavamad beseed tulevad.
Kuumuta ahi 100 kraadini. Pritsi munavaht läbi pritskoti  küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta beseed 100 kraadi juures, veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi. Ava ahjuuks ja jäta beseed ahju jahtuma. Sulata šokolaad. Täida pritskott šokolaadiga ja kata beseepõhi, suru teise beseega kokku, soovi korral nirista kokkupandud beseeküpsised veel šokolaadiga üle. Lase šokolaadil tahkuda.



SACHERI TORT

220g võid või margariini (Eve)
6tk kanamuna
2dl peensuhkrut
1,5tl küpsetuspulbrit
100g nisujahu
1,5dl jahvatatud mandleid (võib köögikombainis lõikuriga peenestada)
200g tumedat šokolaadi

Täidis:
200g aprikoosikeedist
(püreesta tükkidega keedis)

Kate:
200g tumedat šokolaadi
1spl õli

Vahusta või suhkurga, lisa ükshaaval munakollased, iga munakollase lisamise järel klopi segu ühtlaseks. Sulata šokolaad ja lisa või-munasegule. Vahusta munavalge tugevaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbri ja jahvatatud mandlitega. Lisa taignale jahusegu vaheldumisi munavahuga, sega ühtlaseks (ära klopi!)
Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja vala taigen vormi, tasanda pind. Küpseta 40 minutit. Eemalda vormiserv ja lase koogil jahtuda. Lõika kook kaheks kettaks ja määri alumine ketas keedisega, tõsta teine ketas peale. Sulata šokolaad ja lisa õli, kuumuta veidi. Vala šokolaad koogile, määri pealispind ja küljed šokolaadiga. Aseta kook külma kuni šokolaadipind muutub matiks.

Leigelt on tort mure ja mahlane, täiesti jahtunult muutub tort tihkemaks ja kuivemaks.

laupäev, 10. märts 2012

TOORJUUSTU KORVIKESED

4tk 10cm läbimõõduga korvikest

Korvid:
1,5dl nisujahu
3spl hapukoort
1spl peensuhkrut
55g margariini

Täidis:
1dl vahukoort
200g toorjuustu
25g tumedat šokolaadi
suhkrut maitse järgi

maasikaid
šokolaadi kujundeid

Näpi kõik põhja ained sõrmedega läbi, sõtku kiiresti ühtlaseks taignapalliks ja pane 30 minutiks külma.
Hõõru toorjuust suhkruga pehmeks, lisa vahustatud vahukoor ja hakitud šokolaad. Pane külma.
Rulli taigen jahusel laual õhukseks plaadiks ja lõika ümarad kujundid. Määri küpsetsuvorm õliga ja aseta rõngad vormi, torkan põhja mõned augud ja küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Jahuta korvid.
Täida korvid enne serveerimist kreemiga, kaunista maasikate ja šokolaadi kujunditega.



neljapäev, 1. märts 2012

LÕHE-KARTULI KOTLETID

300-400g värsket lõhet
200g keedetud kartulit
1tk kanamuna
2spl hapukoort
soola
sidrunipipart
värsket tilli

õli praadimiseks

Valmista lõhest hakkliha või haki noaga väikesteks tükkideks. Riivi kartulid peene riiviga, haki till peeneks. Sega hakitud lõhe, riivitud kartul, muna ja hapukoor ühtlaseks seguks. Lisa väike peotäis hakitud tilli, maitsesta soola ja sidrunipipraga.
Vormi niiskete kätega pallikesed, suru sõrmede vahel laiaks ja küpseta pannil kuldpruuniks.