reede, 27. aprill 2012

KIIEVI KOTLET

6tk väiksemat kanarinnafileed

100g võid
1tk küüslauguküünt
väike peotäis peterselli
0,5tl soola

2dl riivsaia
1dl nisujahu
2tk kanamuna
veidi soola

0,5 l toiduõli

Riivi või pressi küüslauk, haki petersell peeneks. Suru või kahvliga peenemaks ja lisa petersell, küüslauk ja sool (soola kogus võib tunduda suur, aga see läheb 6 rulli maitsestamiseks), sega läbi. Tõsta segu toidukilele ja vormi kilega 1cm paksune võivorstike, tõsta 30 minutiks külmikusse.
Tambi kanafileed kahe kile vahel laiemaks. Lõika võisegu kuueks kangiks. Tõsta või tambitud kanafileele ja keera tihedalt rulli, keera kanarulli jahus, siis munas (maitsestasin muna ka veidikese soolaga) ja lõpuks riivsaias. Kui rullile jääb mõni lahtine koht, kaste see veel munasse ja kata riivsaiaga, kui rull on korralikult kaetud, siis või ei sula välja. Friteeri rullid õlis ükshaaval mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kuumuta ahi 150 kraadini, lao rullid kõrvuti ahjuvormi ja tõsta eelkuumutatud ahju 30 minutiks järelküpsema.




KANAKASTE ANANASSIGA

400g kanafileed
2tk porgandit
1tk mugulibul
1tk tsillipipar (või 0,25tl tsillipulbrit)
400g purustatud tomateid (väike purk)
4 viilu konserveeritud ananassi
200g tomatikastet (väike pakk)
0,5tl paprikapulbrit
2-3spl suhkrut
1-1,5tl soola

Lõika porgandid ribadeks, küpseta 1tl võis kiiresti läbi ja tõsta kõrvale. Haki sibul peeneks ja küpseta klaasjaks, tõsta hautamisnõusse. Lõika kanafilee ribadeks ja küpseta pannil pruunikaks, tõsta ka hautamisnõusse. Lisa purustatud tomatid, tomatikaste, tükeldatud ananass, tükeldatud tsilli, 2pl suhkrut ja 1tl soola. Hauta kaanega kaetult madalal kuumusel 45 minutit. Lisa porgandiribad, lase korraks keema, vajadusel matsesta veel soola ja suhkruga, serveeri riisi või pastaga.




kolmapäev, 18. aprill 2012

Kohvikreem

5 pokaali

2dl kanget kohvi
3dl 35% rõõsk koort
3spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkurt
5 lehte zelatiini

vahukoort
hapukamat keedist
(hakitud või riivitud sokolaadi)

Paisuta zelatiinilehed külmas vees. Valmista kohv, pigista paisunud zelatiinilehtedest üleliigne vesi välja ja lisa kuumale kohvile. Lahusta zelatiin kohvis ja  jahuta toasoojaks (kui kohv on liiga soe, muutub kreem tarretudes kihiliseks). Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Sega üks supilusikatäis vahukoort jahtunud kohvile ja nirista zelatiinikohv, pidevalt segades, ülejäänud vahukoore hulka. Klopi korralikult läbi ja vala pokaalidesse. Tõsta paariks tunniks külmikusse tarduma. Serveeri hapuka keedise või/ja vahukoorega.



Kreemi konsistents on pehme ja õhuline.

esmaspäev, 9. aprill 2012

CHARLOTTE VIRSIKUTEGA

4tk kanamuna
4spl peensuhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit
85g nisujahu (4 kuhjaga supilusikat)

1suur purk virsikuid
2tl sidrunimahla
2tl peensuhkrut

Täidis:
400g kohupiimapastat
4dl vahukoort
5dl maitsestamata jogurtit
1tl vaniljesuhkrut
100g+2spl peensuhkrut
10 lehte zelatiini
2tk virsikupoolikut
poole sidruni riivitud koor

(2dl 35% rõõsk koort)

Sega kohupiimapasta jogurtiga, lisa riivitud sidrunikoor, 100g suhkrut ja vaniljesuhkur, jäta toatemperatuurile seisma. Kui lisad zelatiini liiga külma segusse, siis hakkab zelatiin kohe tarduma ja võib lihtsalt tükki tõmbuda, seeläbi jääb ka ülejäänud tort tardumata.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta munad suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu kahes osas munavahule, sega alt üles tõstes läbi. Ära klopi!
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala taigen paberile, lükka ettevaatlikult laiali.
Küpseta põhi kuldpruuniks. Kummuta põhi teisele küpsetuspaberile. 
Püreeri virsikud (jäta kaks virsikupoolikut täidisele), lisa sidrunimahl ja suhkur. 
Määri soojale põhjale virsikupüree ja keera rulli.


Kata suur kauss kilega ja lõika rull 10-13mm viiludeks, lao viilud kausi põhja ja külgedele.












Järelejäänud püree ja hakitud virsikupoolikud lisa jogurtisegule.
Pane zelatiinilehed 2dl vette paisuma, paisunud lehtedelt vala pool vett ära ja sulata mikros täisvõimsusel 15 sekundit või sulata zelatiin kuumakindla nõuga kuumas vees.
Vahusta vahukoor 2spl suhkruga tugevaks vahuks.
Vala veidi (umbes 1dl) jogurtisegu leige zelatiini hulka, sega läbi ja nirista zelatiin pidevalt segades ülejäänud jogurti hulka.

 Lisa vahustatud vahukoor, sega kiirelt läbi ja vala segu kaussi. Kata kauss toidukilega ja tõsta ööks külma.
Tardunud tort kummuta vaagnale ja soovi korral kaunista vahustatud vahukoorega.

laupäev, 7. aprill 2012

Rullbiskviit kohupiimaga

4tk kanamuna
4spl suhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit
85g nisujahu (4 kuhjaga supilusikat)

Täidis:
1,5-2dl keedist
350g vanilli kohupiima
2dl vahukoort
2tl suhkrut

tuhksuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini. 
Vahusta munad suhkruga paksuks vahuks.
Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu kahes osas munavahule, sega alt üles tõstes korralikult läbi. Ära klopi! Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala taigen küpsetuspaberile, lükka ettevaatlikult laiali.
Küpseta keskmisel ahjusiinil kuldkollaseks.
.
Munad on korralikult vahustatud, kui jahu lisamisel vaht alla ei vaju.











Kummuta valminud põhi teisele küpsetuspaberile, keera koos paberiga rulli. Lase veidi jahtuda, rulli põhi lahti ja määri keedisega (sooja põhja imbub keedis paremini sisse, kui täiesti jahtunult). Vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks ja sega kohupiimaga, vajadusel lisa veel suhkrut.
Määri jahtunud põhjal olevale keedisele kohupiim, jäta 3cm servast ilma täidiseta. Keera biskviit rulli, alustades täidisega kaetud servast. Tõsta rullbiskviit 30 minutiks külma. Tihedama rulli saamiseks vähenda kohupiimavahu kogust poole võrra.

Sõelu rullile tuhksuhkrut,
lõika viiludeks ja serveeri.

reede, 6. aprill 2012

Lõhe-kartulivorm

1,2kg kartuleid
600g lõhefileed
2dl rõõsk koort
2dl piima
3tk kanamuna
1tl soola
1tl nisujahu
sidrunipipart (või sidrunimahl + mustpipar)

Kate:
100g juustu
150g kodujuustu
piima
soola
värsket tilli

Koori kartulid ja viiluta. Lõika lõhefilee ribadeks. Lao vormi põhja kiht kartuleid, puista peale lõheribad, veidi soola ja sidrunipipart. Lao nii kõik kartulid ja kala ahjuvormi, kõige peale jäävad kartulid. Sega kokku rõõsk koor, piim, kanamunad, 1tl soola ja 1tl nisujahu. Vala kaste vormile, kata vorm fooliumiga ja tõsta ahju 200 kraadi juurde küpsema, kui vorm hakkab servast mullitama alanda ahu temperatuuri 175 kraadini. Oleneb vormi paksusest võib valmimine aega võtta 1-2tundi, kiirema vormi saab kasutades keedetud kartuleid. Kui kartulid on noaga vormi keskele torgates pehmed, valmista kate. Sega riivitud juust kodujuustuga, vedelda katet piimaga, et segu oleks vormile määritava konsistentsiga, vajadusel maitsesta soolaga, lisa hakitud till. Kata valminud kartulivorm kattega ja küpseta 200 kraadi juures kuni pind hakkab pruunistuma (10-15min). Lase vormil enne serveerimist 15-30 minutit jahtuda, siis on võimalik vormi ka tükkidena lõigata.




esmaspäev, 2. aprill 2012

KARTULIKOTLETID

1kg keedetud vesisemaid kartuleid
120g peekonit
3tk kanamuna
1tk punast mugulsibulat
2-3tk küüslauguküünt
0,5tl soola

fetajuustu
oliive
paprikat

õli

Riivi kartulid peene riiviga (muredad kartulid riivi suureteralise riiviga), haki peekon. Peenesta sibul ja riivi küüslauk, küpseta sibul ja küüslauk õlis klaasjaks. Sega kõk ained kokku, vormi niisketa kätega kotletid ja küpseta pannil kuldpruuniks.
Haki paprika, viiluta oliivid ja murra pehme feta tükkideks.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao kotletid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile,  tõsta kotleti keskele kuhjake oliive, paprikat ja fetat. Järelküpseta kotlette kuumas ahjus 5 minutit. Paprika võib eelnevalt võis läbi küpsetada.
Kui teed kotlette muredatest kartulitest, paku kõrvale külma hapukoore või kodujuustukastet.





PANEERITUD RÄIMED MARINAADIS

1,5kg värsket räime
paneering:
3-4tk kanamuna
1-1,5 klaasi nisujahu
soola
küpsetamiseks toiduõli

marinaad:
0,75l vett
2tk porgandit
2-3 mugulsibulat
6spl 30% söögiäädikat
2tl soola
3tl suhkrut
0,25tl mustpipart
(soovi korral loorberit, vürtsi jne)

Fileeri räimed, lõika uimed ja pese hoolikalt. Klopi munad sügavas taldrikus lahti ja lisa veidi soola. Kasta räimefilee algul munasse ja siis jahusse, prae keskmisel kuumusel kuldpruuniks, vajadusel raputa valmis fileedele veel soola. Puhasta praepann pruunistunud jahust, vala uus õli ja küpseta kõik räimed.
Marinaadi jaoks puhasta ja viiluta porgandid. Lase vesi koos porgandiratastega keema ja keeda paar minutit (kuni oled sibulat puhastanud ja viilutanud). Tõsta vesi tulelt, lisa sibulad ja maitsesta marinaad. Lao kaussi kiht räimi, tõsta peale porgandirattad ja sibulad, lao peale järgmine kiht räimi, kata jälle porgandi ja sibulatega, lao kõik kala kaussi, vala peale marinaad ja tõsta 10 tunniks külma. Enne külmikusse panemist peaks kala muidugi maha jahutama.
Serveeri koos keedetud kartulite või musta leivaga.