neljapäev, 31. mai 2012

ÕUNAKOOK VANILJEKREEMIGA

Muretaigen:
200g nisujahu
100g margariini
50g rõõsk koort
1tk kanamamuna
1,5spl suhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit

Vaniljekreem:
3,5dl piima
3tk munakollast
25g nisujahu
20g mannat
3spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
(See kreem sobib hästi ka saiakeste ja kringli täidiseks.)

1,5-2 suurt õuna

Sega jahu küpsetuspulbri ja suhkruga, lisa margariinitükid, kanamuna ja rõõsk koor. Haki noaga või näpi sõrmedega kõik ained läbi, sõtku kiiresti ühtlaseks taignaplliks ja pane 15 minutiks külma.
Kuumuta piim auramiseni, nirista juurda manna ja lase korraks keema. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, lisa jahu ja sega (või vahusta) ühtlaseks. Nirista umbes 0,5dl kuuma piima munavahule, sega läbi ja vala kõik ülejäänud piima hulka. Kuumata pidevalt segades kuni segu pakseneb. Ära keema lase! Lisa vaniljesuhkur.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Suru taigen vormi põhja ja äärtele, küpseta kuni pind muutub heledaks (kuivaks).
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Puhasta õunad ja viiluta. Vala vaniljekreem põhjale, lao peale õunaviilud ja küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit.
Valminud koogile raputa veidi tuhksuhkrut ja serveeri leigelt või täiesti jahtunult.



neljapäev, 17. mai 2012

LEHTTAIGNAKORVID KEEDUKREEMIGA

6tk.

Lehttaigen:
190g jahu
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk kanamuna
2spl margariini

150g toasooja  margariini (Eve)
-----------------------
Kreem
1,5dl piima
1tl jahu
1tk munakollane
2spl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

1dl 35% vahukoort
----------------------
maasikaid
riivitud šokolaadi
----------------------
Kreem:
Kuumuta piim auramiseni. Samal ajal vahusta munakollane suhkru ja vaniljesuhkruga, sega juurde jahu. Nirista munakollasele 1/4 kuumast piima, sega läbi ja vala pidevalt segades munavaht ülejäänud piima hulka. Tõsta pliidile ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu hakkab paksenema (sellise väikese koguse juures juhtub see mõne sekunduga!!!). Ära keema lase!
Jahuta kreem täiesti maha ja sega vahustatud vahukoorega, vajadusel maitsesta veel.

Taigen:
Sega jahu soolaga ja vesi äädikaga. Lisa jahule 2spl margariini, pool muna ja vesi.
Näpi kõik ained läbi ja sõtku ühtlaseks taignapalliks.
Rulli tagen jahusel laual 3-4mm ristkülikuks. Kata 2/3 taignast margariini viiludega. Tõsta kolmeks kokku, murra kõigepealt peale ilma rasvaineta kolmandik ja siis tõsta peale teine serv, suru otsad veidi kinni ja pane 15 minutiks külmikusse. Rulli taigen ettevaatlikult 3 korda suuremaks ja murra jälle kolmeks kokku. Korda tegevust veel kaks korda, 15 minutiliste vahedega.
Kuumuta ahi 200-210 kraadini.

Rulli taigen 5mm paksuseks, lõika kahe vormi abil 12 koogiserva (rõngast).
Rulli ülejäänud taigen paari mm paksuseks ja lõika 6 põhja.
Tõsta küpsetuspaberiga ketud ahjuplaadile taignapõhjad, pintselda servad veega üle, tõsta peale taignarõngas, pintselda jälle veega ja tõsta teine rõngas peale (kokku üks õhuke põhi ja 2 serva).




Torka põhja kahvliga mõned augud ja küpseta ahjus kuldkollaseks.
Nagu ikka soovitavalt algul alumisel ahjusiinil (et rasvarikas põhi kuumust saaks) ja kui küpsetis kerkima hakkab, tõsta keskmisele ahjusiinile valmima.

Lase põhjadel jahutuda ja täida enne serveerimist kreemiga.
Lisa marjad ja šokolaad.

Allesjäänud taignaketastele võib peale raputad suhkrut/kaneel ja ahjus kohevaks küpsetad.

BRIE-AMPSUD

üks ahjuplaaditäis

Lehttaigen:
190g jahu
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
veidi soola
0,5tk kanamuna
2spl margariini

150g toasooja  margariini (Eve)

Brie juustu

Sega jahu soolaga ja vesi äädikaga. Lisa jahule 2spl margariini, pool muna ja vesi.
Näpi kõik ained läbi ja sõtku ühtlaseks taignapalliks.
Rulli tagen jahusel laual 3-4mm ristkülikuks. Kata 2/3 taignast margariini viiludega. Tõsta kolmeks kokku, murra kõigepelt peale ilma rasvaineta kolmandik ja siis tõsta peale teine serv, suru otsad veidi kinni ja pane 15 minutiks külmikusse. Rulli taigen ettevaatlikult 3 korda suuremaks ja murra jälle kolmeks kokku. Korda tegevust veel kaks korda, 15 minutiliste vahedega.
Kuumuta ahi 200-210 kraadini.
Rulli taigen 3-4mm paksuseks. Lõika vormiga või terava noaga suupärased rõngad ( klaasiga lõikamisel võib paks klaasiserv servad kinni suruda ja küpsetis ei kerki hästi ). Suru sõrmega ( või mõne tömbiotsalise esemega ) taigna keskel tugevasti lohk sisse. Tõsta igale taignakettale tükk Briet. Küpseta algul alumisel ahjusiinil ja kui küpsetis on kerkinud, tõsta keskmisele siinile ja küpseta kuldpruuniks.



esmaspäev, 14. mai 2012

TOORSALAT FETAGA

jääsalatit
minitomateid
šalottsibulat
fetajuustu

oliiviõli
sidrunipipart

Rebi salat, tükelda tomatid ja viiluta sibul. Sega salatikomponendid, vala peale veidi õli. Haki feta ja lisa viimasena salatile, raputa peale veidi sidrunipipart.





VIINERIPIRUKAD JUUSTUMURETAIGNAS

2 klaasi nisujahu (240g)
150g võid või margariini
60g riivjuustu
1dl külma vett
0,25tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit

viinereid
(kasutasin Rakvere Lasteviinereid ja neid läks sellele taignakogusele 2 pakki)

Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Puista jahule võitükid, lisa riivjuust ja vesi. Haki kõik ained noaga läbi kuni jahu on teiste ainetega segunenud, vormi kätega kiirest palliks, mässi kilesse ja tõsta vähemalt 30 minutiks külmikusse.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen jahusel laual pikaks plaadiks, lõika ribadeks ja keera viinerid ribadesse.
Küpseta umbes 15 minutit või kuni pirukat muutuvad kuldpruuniks.



TOORSALAT OLIIVIDEGA

jääsalatit
minitomateid
šalottsibulat
küüslauguga täidetud oliive

oliiviõli
sidrunimahla
(soola)

Rebi salat tükkideks, viiluta sibul, lõika minitomatid sektoriteks ja suured oliivid kolmeks.
Sega komponendid, pigista peale veidi sidrunimahla ja nirista üle oliiviõliga (maitsesta vähese soolaga).




SALAT KREEKAPÄHKLITE JA VIINAMARJADEGA

jääsalatit
punaseid viinamarju
rohelist õuna
värsket kurki
kreekapähkleid

Kaste:
1dl majoneesi
1dl vahustatud vahukoort
veidi soola

Rebi jääsalat tükkideks, lõika viinamarjad pooleks ja puhasta seemnetest, lõika kurk ja õun ribadeks, haki pähklid.
Vahusta vahukoor ja sega majoneesiga, maitsesta veidikese soolaga. Sega salat kastmega või sega salat ja nirista peale kaste.
Serveeri grillitud lihatoitudega.



laupäev, 5. mai 2012

TÄIDETUD PIKKPOISS

250g seahakkliha
250g veisehakkliha
100g riivsaia
100g hapukoort
60g fetajuustu (kui fetat ei kasuta, lisa veel veidi soola)
2tk kanamuna
0,25tl soola
1tl hakklihamaitseainet

150g riivjuustu
150g hakitud sinki
50g toor-või sulatatud juustu
50g piima

Sega riivsai hapukoore ja munadega, lisa hakitud feta, sool ja hakklihamaitseaine, klopi vispliga läbi. Lisa hakkliha ja sega ühtlaseks. Tõsta segu 15 minutiks külmikusse paisuma.
Sega kokku riivjuust, hakitud sink, toorjuust ja piim.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Määri leivavorm õliga, puist üle riivsaiaga. Suru 2/3 hakklihasegust vormi põhja ja külgedele, tõsta sisse täidis ja kata (niiskete kätega) ülejäänud hakklihaga. Lõika fooliumist vormist pikem tükk ja suru vormile kaaneks. Tõsta pikkpoiss ahju, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini ja küpseta 40 minutit. Eemalda foolium, pintselda pind õliga üle ja küpseta veel 20 minutit. Lase veidi vormis jahtuda, lõika viiludeks ja serveeri.




teisipäev, 1. mai 2012

ŠOKOLAADIMUFFINID ŠOKOLAADIGLASUURI JA METSPÄHKLITEGA

12tk suurt muffinit

200g võid
100g peensuhkrut (võib ka 130-150g)
4tk kanamuna
4spl koort või piima
230g nisujahu
30g kakaod
1tl küpsetuspubrit

75g 35% rõõsk koort
50g tumadat šokolaadi

30g metspähkleid

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi segu ühtlaseks. Vala juurde koor ja sõelu kakao, sega läbi. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga, lisa võisegule ja sega ühtlaseks. 
Kata muffinipann pabervormidega ja jaga taigen vormidesse. Küpseta 200 kraadi juures kuni muffinid on hästi kerkinud ja tikk jääb muffinisse torgates puhtaks. Lase veidi jahtuda.
Rösti pähklid kuumal pannil ja haki noaga või purusta veidi köögikombainis.
Kuumuta koor auramiseni ja lisa tükeldadtud šokolaad, klopi ühtlaseks. 
Kasta muffin šokolaadikastmesse, vajadusel pintselda servad šokolaadiga üle. Puista peale hakitud pähklid
ja serveeri.