laupäev, 25. august 2012

CIABATTA eelkergitusega

4tk ahjuplaadi pikkust Ciabattat

Suured augud tekivad Ciabattasse käärimisprotsessi tagajärjel, selle jaoks on vaja teha eelkergitustaigen ja lasta taignal teatud aja käärida.

eelkergitustaigen:
2,5dl vett
0.25pk pärmi (12,5g)
150g nisujahu

2,5dl vett
0,25pk pärmi (12,5g)
2tl suhkrut
1tl soola
500g nisujahu või 400g nisujahu ja 100g rukkijahu

Lahusta pärm vees, sõelu juurde jahu ja vispelda paar minutit. Kata nõu toidukilega ja jäta 13-15 tunniks toasooja käärima. Paned näiteks õhtul käärima ja hommikul jätkad taignategu.
Taignateo jätkamine:
lahust pärm ülejäänud vees, lisa sool ja suhkur, klopi korralikult läbi. Vala vedelik eelkergtustaignale, sega ühtlaseks. Sõelu juurde ülejäänud jahu, algul sega ja siis vajadusel sõtku ühtlaseks tükkideta taignaks. Sõelu peale õhuke jahukiht ja kergita toasoojas 1tund. Nüüd tuleks hakata taigent üsna ettevaatlikult kohtlema, ei mingit sõtkumist enam! Tõmba taigen kaabitsaga ettevaatlikult kausiservast lahti ja vala jahuga ülepuistatud küpsetuspaberile või rullimisalusele. Jaga taigen neljaks osaks, venita (tõsta ja tõmba) ja veereta õrnalt taignapallid piklikuks madalaks (1-1,5cm) kujundiks. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga, sõelu paberile õhuke jahukiht, kummuta taignakujundid ettevaatlikult paberile. Vajadusele tõsta ja venita sõrmeotstega veel taignaservi, kuni saavutad soovitud suurusega taignakujundi. Kata ahjuplaat köögirätiga ja kergita toasoojas 30 minutit. Kuumuta ahi 200 kraadini, tõsta ahjupõhja kuumakindel nõua kuuma veega, tõsta Ciabattad ahju ja küpseta 30 minutit. Kata ahjust võtud Ciabattad köögirätiga ja lase 30 minutit jahutuda. Serveeri.



reede, 24. august 2012

Kirju koer

Suur kook, vormi läbimõõt 25cm.

4pk vaniljeküpsiseid (720g)
2pk värvilisi marmelaadikomme (400g)
2spl Fazeri kakaod
200g Fazeri küpsetusšokolaadi
1pk taluvõid
1,5dl piima

Purusta küpsised köögikombainis. Tükelda marmelaad ja sega küpsisepuruga, sõelu juurde kakao. Sulata tükeldatud šokolaad koos võiga madala kuumusel ühtlaseks kreemiks, klopi juurde piim. Vala šokolaadisegu küpsisepurule ja sega korralikult läbi. Vooderda keeksivorm toidukilega, tõsta segu vormi ja vajuta tugevasti alla, kata vorm toidukilega ja tõsta ööks külmikusse. Kummuta kook alusele, eemalda toidukile, lõika viiludeks ja serveeri.

3 tundi külmikus, kook oli lõigatav, aga veidi mure.










12 tundi külmuks, kook oli muutunud tugevamaks, aga siiski lõigatav ja paraja tihedusega.

neljapäev, 9. august 2012

KANANAGITSAD TšILLKASTMEGA

550g kanafileed
2,5dl riivsaia
2tk kanamuna
0,5tl soola

0,5l toiduõli

tšillikastet

Lõika kanafilee 5mm paksusteks lõikudeks. Vala riivsai sügavapõhjalisse taldrikusse. Klopi munad teises taldrikus lahti ja maitsesta 0,5tl soolaga. Kuumuta õli, õli on parajalt kuum, kui õlisse lisatud lihatükk tugevasti särisema hakkab ja kiiresti pinnale tõuseb. Kasta kanatükid üksahaaval munasse ja siis riivsaiasse. Lao paneeritud liha ühe kihina õlisse küpsema, küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta restile. Vajadusel raputa peale veel soola. Serveeri tšillikastme või mõne teise meelepärase tipikastmega.
Sobib hästi ka põhiroaks kartuli või kartulipudru kõrvale.