laupäev, 22. september 2012

Makroonid šokolaadikreemiga

1 ahjuplaat

70g munavalgeid (kahe muna valged või veidi vähem)
35g peensuhkrut
60g mandlijahu
115g tuhksuhkrut
näpuotsaga soola

100g šokolaadi
50g rõõsk koort või piima

Vahusta munavalged vähese soolaga tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde peensuhkur. Vahusta kuni moodustub paks läikiv vaht (kokku 12-15 minutit). Sega tuhksuhkur mandlijahuga ja sõelu munavahu peale, sega alt üles tõstes läbi.
Pritis taigen laiotsalise (10mm) taignaotsikuga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Enne küpsetamist lase kujunditel 45 minutit toasoojas taheneda.


 Kuumuta ahi 150 kraadini (ilma ventilaatorita) ja küpseta makroone 15 minutit, lülita ahi välja ja ava ahjuuks, jäta makroonid veel mõneks minutiks ahju.
Jahuta küpsised. Soojenda šokolaad ja koor, klopi ühtlaseks, lase veidi jahtuda ja pritsi kreemipritsiga ühele makroonile, suru õrnalt teise küpsisega kokku.
Kõik tundub lihtne :)?
Tegelikult on mitmeid asju mida peab jälgima, et õige tulemus saavutada.
1.Munavalge peab olema korralikult vahustatud, kui munavalge on vähe vahustatud, muutub taigen mandlijahu lisades vedelaks ja makroonide asemel tulevad lamedad koogikesed.
2.Mandlijahuga segades ei tohi segada liiga vähe ega liiga palju. Algul tekivad tagnasse suured õhumullid, lõpeta segamine kohe, kui taigen on muutunud ühtlaseks ja suured mullid kadunud, kui segad rohkem muutub taigen vedelaks. Ära klopi!
3.Kui küpsetad makroone liiga vähe, siis jääb maius vedelaks ja ei tule küpsetuspaberi küljest lahti, kui küpsetad liiga palju muutuvad makroonid pruuniks.

NB! Mandlijahu saab ise teha mandlilaaste või kooritud mandleid jahvatades, aga segu peab oleme piisavalt peenike, et seda oleks võimalik läbi sõela hõõruda või raputada.

reede, 21. september 2012

SIBULA JA JUUSTUGA TÄIDETUD KARBONAAD

 5tk.

10tk 1cm paksust karbonaadiviilu
2tk suuremat mugulsibulat
50g sinihallitusjuustu
100g Merevaiku
2spl piima või koort
1spl võid
soola

2tk kanamuna
jahu
riivsaia

Puhasta ja viiluta sibulad. Küpseta võis klaasjaks. Lisa hakitud sinihallitusjuust, Merevaik ja piim. Sega kuumutades ühtlaseks, vajadusel lisa soola. Tõsta kõrvale. Vasarda lihaviilud õhukeseks.

Tõsta lihaviilule sibulatäidis.







Kata teise lihaviiluga ja kinnita neljast küljest tikkudega.






Võta kolm sügavat taldrikut. Klopi munad ühes taldrikus lahti, teise vala jahu ja kolmandasse riivsai. Kuumuta pannil õli. Kasta liha jahusse, siis munasse ja lõpuks kata riivsaiaga. Küpseta lihatasku mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta küpsetatud lihad ahjuplaadile ja järelküpseta 175 kraadises ahjus 20 minutit. Eemalda tikud (ära unusta!!!) ja serveeri.



kolmapäev, 19. september 2012

PEEDISUPP KÜÜSLAUGUKASTMEGA

See on üks meie pere lemmiksuppidest ja kindlasti paku juurde küüslaugukastet.

700g peeti
300g porgandeid
300g porrot
700g tomatipastat
2tl suhkrut
1,5-2tl soola
2spl palsamiäädikat (või valmis supile tavalist äädikat)
0,5tl sidrunipipart (maitse järgi)
2spl sidrunimahla
1,5 liitrit vett

Kaste;
2dl hapukoort
1-2tk küüslauguküünt
soola
veidi suhkrut

Koori peedid ja porgandid, riivi jämeda riiviga. Pese hoolikalt porro (lõika pealmisetel kihtidel küljed lahti, et kihtide vahele mulda ei jääks), lõika peenikesteks rõngasteks. Mõõda potti vesi ja lisa riivitud peet, porgand, porrurõngad, vala juurde tomatipasta (happe lisamisel ei kaota peet oma kaunist värvi, seega tuleb tomatipasta kohe panna). Lase supp keema ja keeda madalamal kuumusel 30 minutit. Lisa maitseained, sidrunimahl ja palsamiäädikas, keeda 6-7 minutit, vajadusel maitsesta veel.
Sega hapukoor pressitud küüslauguga, maitsesta soola ja vähese suhkruga.
Serveeri suppi koos küüslaugukastmega.



teisipäev, 18. september 2012

PITATASKU KANAGA

(Pita - LEIB-SAI: PITALEIB)

Täidist jätkub 12 pitataskule.

Kanafilee marinaadis:
700g kanafileed
2spl vedelat mett
0,5 sidruni mahl
2spl toiduõli
2tl sinepit
1tl sojakastet
0,5-1spl pruuni suhkrut
0,5tl tšillipulbrit

Kaste:
2dl majoneesi
1dl piima
1tk küüslauguküüs
sidrunimahla
sidrunipipart
soola
veidi suhkrut

Salat:
1tk jääkapsast (hästi sobib ka peeneks ribastatud peakapsas)
0,5tk paprikat
0,5tk pikka värsket kurki
1tk tomatit

Lõika kanafilee ribadeks. Sega kokku marinaad ja lisa kanfileele, hoia kana 1-2 tundi marinaadis.
Vispelda kokku kaste.
Haki salati ained ja sega kastmega või nirista kaste hiljem pita vahele kana ja salati peale.
Enne küpsetamist hoia kana 30 minutit toatemperatuuril.
Kuumuta pannil õli ja küpseta kanafilee neljas osas kõrgel kumusel läbi, maitsesta soolaga. Kana korraga pannile pannes pann jahtub ja kanaliha muutub enne pruunistumist kuivaks.
Lõika pital üks külg lahti, täida salati ja kanaga, serveeri.



PITALEIVAD

12tk

1dl kuuma (mitte keev) vett
1tl suhkrut
25g presspärmi

4.5dl nisujahu
1tl soola
1,5dl sooja vett

õli taigna määrimiseks

Klopi kokku kuum vesi, pärm ja suhkur. Lase seista 10-15 minutit (kuni segu hakkab vahutama). Sõelu kaussi jahu ja sega soolaga, lisa vahutav pärmisegu ja nirista juurde ülejäänud soe vesi. Sõtku kuni taigen tuleb käte ja kausi küljest lahti.

Taignasegajaga eemaldub valmis taigen nõuservast.








Vala kaussi veidi õli, tõsta taigen kaussi ja veereta õlis. Kata köögirätiga ja jäta 3 tunniks toasooja kerkima.

Sõelu lauale jahukiht. 
Venita taigen pikaks "vorstiks" ja lõika 12 osaks. Rulli tükid 5-6mm paksuseks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita veel 30 minutit.





Kumuta ahi 250 kraadini, küpseta pitad kuldpruuniks (4-6 minutit). Võta ahjust välja ja jäta kahe köögiräti vahele jahtuma (õhu käes kuivavad pitad kiiresti ära).

Pitaleib on valminult seest tühi ja saab täita erinevate täidistega.
Serveeri täidisega või paku lihtsalt supi kõrvale.

esmaspäev, 17. september 2012

ODRAJAHUKARASK KREEKAPÄHKLITEGA

 26cm läbimõõduga karask

5dl odrajahu
2dl nisujahu
4,5dl kefiiri või petti
2tk kanamuna
100g võid või margariini
1-2sp suhkrut
0,5tl soola
1tl soodat
70g kreekapähkleid
õli vormi määrimiseks

Haki kreekapähklid peenemaks. Mõõda jahud kaussi, lisa keefiir ja kanamunad, maitseta suhkru ja soolaga, sõelu juurde sooda (ebameeldivate soodatükkide vältimiseks sõelu). Sega korralikult läbi. Puista juurde pähklid ja vala sulatatud margariin. Klopi ühtlaseks taignaks.
Kuumuta ahi 200 kraadi.
Määri vorm korralikult toiduõli või margariiniga üle. Vala taigen vormi ja küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit. Küpsuse kontrollimiseks võib teha tikuproovi st. torkad tiku küpsetise keskele ja kui tikk puhtaks jääb on küpsetis valmis.


laupäev, 15. september 2012

Sidruni-toorjuustu tort

Põhi:
200g Digestive küpiseid
50g võid
1,5spl kakod

Täidis:
600g naturaalset toorjuustu (5%)
1 sidruni riivitud koor
0,5-1 sidruni mahl
200g hapukoort
2tk kanamuna
2spl jahu
180g suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Kate:
1dl vett
1dl suhkrut
0,5 sidrunit
1dl tuhksuhkrut

Põhja jaoks purusat küpsised köögikombainis peeneks puruks. Sulata või ja sõelu juurde kakao. Vala võisegu küpisisepurule ja sega korralikult läbi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja. Küpseta põhja 10 minutit. Võta põhi ahjust ja tõsta  temperatuuri 220 kraadini. Vahusta toorjuust suhkruga, pigista juurde poole sidruni mahl ja lisa riivitud sidrunikoor. Sõelu juurde jahu ja lisa ülejäänud täidise ained, klopi segu ühtlaseks kreemiks. Vala täidis põhjale, küpseta 10 minutit, alanda ahju temperatuuri 150 kraadini ja küpseta veel 25 minutit.
Lase 1dl vett koos 1dl suhkruga keema, sega kuni suhkur on sulanud, tõsta tulelt. Lõika sidrun pikkupidi pooleks ja viiluta pool sidrunit õhukesteks viiludeks. Tõsta viilud suhkrusiirupisse maitsestuma.
Sidruniviilud võivad jääda siirupisse, kuni kook on jahtunud.
Jahuta kook ja tõsta 2-3 tunniks või üleööks koos vormiga külmikusse tahenema.
Libista nuga vormi ja koogi vahelt läbi, eemalda vorm.
Mõõda  kaussi 1dl puudersuhkrut ja lisa lusika haaval suhkrusiirupit nii palju, et jääks tihe valatav glasuur.
Lao sidruniviilud koogile ja nirista peale glasuur.



neljapäev, 13. september 2012

SUUSSULAV VEISEPRAAD

1kg noorlooma sisefileed
2spl Dijoni sinepit
viie pipra segu
soola

Hoia fileed 1 tund toasoojas. Kuumuta pannil õli ja pruunista liha igast küljest. Määri liha sinepiga, puista üle rohke piprasegu ja soolaga. Tõsta liha kaanega malmpotti, vala pannile 3dl vett, lase keema ja vala puljong lihale. Kuumuta ahi 220 kraadini. Kata ahjupott kaanega ja küpseta liha 15 minutit, alanda temperatuuri 150 kraadini ja hauta veel 3 tundi. Kasta liha küpsemise ajal 3-4 korda põhjas oleva kastmega.
Viiluta liha, tõsta vaagnale ja nirista üle lihapuljongiga. Ülejäänud puljongist valmista kaste. Serveer keedetud kartulite ja toorsalatiga.
Tulemus sõltub sellest, kui noore ja heleda lihaga tegu on, mida heledam ja väiksem filee, seda pehmem tulemus jääb.



POHLAKREEM

5 pokaali

90g pohli
2dl keefiri (või maitsestamata jogurt)
3dl 35% rõõsk koort
90g+3tl peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
5 lehte zelatiini

Jäta keefiir ja koor 30 minutiks toasooja, siis võid üsna kindel olla, et saad kõik kreemi komponendid rahulikult kokku segada ilma, et kreem kohe tarduma hakkaks.
Leota zelatiin külmas vees pehmeks ( umbes 5 min 2dl vees ). Vala pohlad väikesesse keedunõusse, lisa 90g suhkrut, suru mõned marjad (näiteks pudrunuiaga) katki, lase segu korraks keema, tõsta tulelt. Pigista zelatiinilehtedest üleliigne vesi välja ja lisa kuuma keedisesse, sega kuni zealatiin on sulanud. Jahuta keedis (võib olla leige), vala keefir keedisele ja klopi korralikult läbi. Vahusta vahukoor vaniljesuhkru ja 3tl peensuhkruga tugevaks vahuks, klopi vahukoor keedise-keefiri segu hulka, tõsta kreem pokaalidesse ja lase 2-3 tundi külmas tarduda. Serveeri vahukoore ja värskete marjadega.



kolmapäev, 12. september 2012

METSASEENE-TOORJUUSTU SALAT

200g kupatatud seeni
100g naturaalset toorjuustu
veidi soola
murulauku

Haki seened hästi peeneks (võib hakkida ka hakklihamasinas), haki murulauk, sega seened ja murulauk toorjuustuga, maitsesta salat soolaga.
Hea on ka soolatud seeni kasutada (hoia 12 tundi soolas), eraldi ei ole siis enam vaja soola lisada ja seente maitse on nii ka tugevam.
Serveeri musta leivaga.



teisipäev, 11. september 2012

Metsaseene-hakkliha kotletid

250g seahakkliha
250g kupatatud metsaseeni
2 tk kanamuna
2spl nisujahu
soola
mustpipart

Haki seened hakklihamasinas või noaga peeneks, lisa hakkliha, jahu ja munad, maitsesta. Klopi segu korralikult läbi. Kuumuta pannil õli ja tõsta lusikaga kotletitaigna kuhjad kuuma õlisse, lükka laiali ja küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks.



laupäev, 1. september 2012

Tomati-sibulasalat (sobib hoidistamiseks)

2,5-3kg tomateid
600g valget mugulsibulat
500g punast paprikat
2tk tšillipipart (25g)
(soovi korral jämedalt riivitud porganded)
3spl suhkrut (maitse järgi)
1-2tl soola (maitse järgi)

Koori sibulad, suured lõika neljaks sektoriks (väikesed poolita) ja viiluta. Puhast paprika ja viiluta. Tšilli lõika õhukesteks viiludeks või haki. Tomatitel eemalda südamik, lõika vastaspoole ristsälk, kasta 5-10 sekundiks keevasse vette ja eemalda koor. Sega salatiained kokku, lisa 3spl suhkrut ja 1tl soola, lase salat keema, alanda temperatuuri, hauta keskmisel kuumusel 1,5-2 tundi, sega aeg-ajalt läbi. Vajadusel maitsesta veel soola ja/või suhkruga.
Serveeri sooja või külma salatina liha või ahjukartuli kõrvale, sobib hoidistamiseks.
Püreestatult saab koos küpsetatud hakklihaga maitsva pastakastme.