kolmapäev, 7. august 2013

Täidetud paprika

4 suurt paprikat
200g hakkliha
200g keedetud riisi
1 suur tomat
1 suur punane sibul
70g riivjuustu
2dl puljongit
1spl võid
basiilikut
sool
veidi suhkrut
must pipar

Lõika paprika pikkupidi pooleks, eemalda seemned. Haki sibul ja küpseta võis klaasjaks, lisa hakkliha ja küpseta läbi. Koori tomat, haki ja lisa hakklihale koos keedetud riisiga, maitsesta. Lao poolikud paprikad ahjuvormi, lisa täidis, vala põhja klaas puljongit, kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit, alanda temperatuuri 180 kraadini ja küpseta veel 30 minutit. Eemalda foolium, puista peale riivjuustu, lase juustul ahjus sulada ja serveeri.


esmaspäev, 5. august 2013

KODUNE HAMBURGER

11tk (umbes 10cm läbimõõduga)

3dl toasooja vett
500g jahu
0,5pk pärmi
100g võid
0,5spl suhkrut
0,5tl soola
seesamiseemneid

800g segahakkliha
2tk keedetud kartulit
2tk kanamuna
1tl soola
1tl hakklihamaitseainet (Santa Maria)

majonees
ketšup
sool
suhkrur

lehtsalat

sulatatud viilujuust

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur, sega läbi. Sõelu peale jahu, sega veidi ja viimasena lisa sulatatud ja jahutatud või toasoe rasvaine, sõtku pehmeks ühtlaseks taignapalliks. Sõelu taignale õhuke jahukiht, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 30 minutit, suru alla ja kergita veel 30 minutit.
Rulli taigen jahusel laual paksuks taignaplaadiks ja lõika vormiga 11 ümarat kujundit. Tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas veel 20 minutit. Kuumuta ahi 200 kraadini. Pintselda kujundid lahtiklopitud munaga üle, puista peale seesamiseemneid ja küpseta 200 kraadi juures umbes 15-17 minutit.
Tõsta kuklid ahjust, pritsi peale veidi sooja vett ja kata jälle köögirätiga.
Kotleti jaoks riivi kartul ja sõtku kõik komponendid kleepuvaks elastseks hakklihaseguks.
Võta kõrvale jälle küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat ja kausike veega (niiskete kätega on parem hakkliha vormida),
Kuumuta pannil õli ja vormi niiskete kätega hakklihast kukli läbimõõduga kotletid. Küpseta kotletid kahekaupa mõlemalt poolt kuldpruuniks, tõsta ahjuplaadile, puhasta pann paberrätiga, kuumuta õli ja küpseta nii kõik kotletid. Kuumuta ahi 200 kraadini ja järelküpseta kotlette praeahjus 15 minutit.
Sega majoneesist, ketšupist, soolast ja suhkrust kokku hamburgerikaste.
Lõika kukkel kaheks kettaks, kata salatilehe ja kotletiga, lisa kaste ja juust, serveeri.



laupäev, 3. august 2013

TOMATISED TÜRGI OAD HAKKLIHAGA

600g türgi ube
1tk suur punane sibul
6tk küüslauguküünt
1purk purustataud tomateid
200-300g hakkliha
1spl võid
1,5spl suhkrut
1-1,5tl soola
sidrunipipart
0,5tl punast karripastat
2dl vett või puljongit

Eemalda noa või kääridega ubadelt otsad ja lõika 3cm juppideks. Puhasta ja haki sibul ja küüslauk, prae võis klaasjaks, lisa hakkliha ja pruunista veidi. Vala sibul koos purustatud tomatitega hautamispotti, lisa klaas kuuma vett. Sega juurde oad ja 1spl suhkrut. Hauta madal kuumusel umbes 30 minutit (kuni oad on pehmed). Maitsesta veel suhkru, soola, sidrunipipra ja karripastaga. Serveer kartulipudru, keedetud kartulite või miks mitte pasta või riisiga.
Sobib hästi ka iseseisvaks roaks või grillitud liha/kartuli kõrvale.

KUUMSUITSU AHVEN

Eemalda ahvenatel sisikond, loputa. Puista iga ahven kõhtu veidi jämedat meresoola. Lase kaladel soolduda kuni suitsuahi soojeneb. Kuumuta suitsuahi 75-80 kraadini. Lao ahvenad ahjurestile või riputa läbi silmade varrastele. Küpseta kalu 6-7 minutit paokil uksega, et üleliigne niiskus eralduks. Sule ahjuuks ja suitsuta veel 35-40 minutit.
Serveeri soojalt.















SUVIKÕRVITSA-BROKKOLI PÜREESUPP

500g puhastatud suvikõrvitsat
1 keskmine brokkoli
2-3 küüslauguküünt
0,5l kanapuljongit
soola
1spl võid

parmesani
ciabattat
(peekonit)

Lõika ciabatta kuubikuteks, vala peale veidi toiduõli, sega kätega läbi ja rösti ahjupannil krõbedaks. Haki peekon ribadeks ja prae pannil krõbedaks. Riivi juust peeneteralise riiviga.
Lisandiks võib kasutada kõike korraga või üksikuid komponente.

Koori suvikõrvits ja kraabi lusikaga sisu välja. Riivi suvikõrvits jämeda riiviga, lõika brokkol õisikuteks, koori brokkolivars ja viiluta. Kuumuta pannil või ja küpseta puhastatud ja viiluatud küüslauk helepruuniks, lisa suvikõrvits ja brokkol, küpseta läbi ja tõsta keedupotti. Vala juurde kanapuljong ja hauta umbes 30 minutit, püreesta ja vajadusel maitsesta veel soolaga. Serveeri parmesani, röstitud ciabatta või/ja krõbeda peekoniga.