reede, 27. september 2013

Õunapomm

6tk keskmise suurusega õunapommi (väikeseid õunu kasutades saab küpsetisi rohkem)

300g jahu
90g hapukoort
150g võid
30g vett
3spl peensuhkrut

6 tk suurt õuna
Täidiseks võib kasutada meelepäraseid pähkleid, rosinaid, müslit, martispani, muid kuivatataud puuvilju, mett,
pruuni suhkrut jne.
(Kasutasin täisteramüslit, hakitud metspähkleid, hakitud kreekapähkleid ja pruuni suhkrut)
Kui õunad on väga hapud võib neid veel enne taignasse pakkimist suhkrus veeretada.

puudersuhkrut

Sulata või ja klopi juurde suhkru, hapukoor ja vesi. Sõelu peale jahu ja sõtku ühtlaseks taignaks, mässi taigen kilesse ja tõsta 30-40 minutiks külma.
Koori õunad ja lõika südamik tunnelina välja. Jaga taigen 6 osaks. Rulli taigen jahusel laual ümaraks plaadiks, tõsta puhastatud õun taignale ja täida seguga, paki õun taignasse ja suru nn." kotikese" suuet ümbert tugevasti kinni. Toimi nii kõikide õuntega. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta õunapomme 15-20 minutit. Valminud õunapommid sõelu üle puudersuhkruga ja serveeri. Hästi sobib juuurde ka vaniljejäätis või külm vaniljekaste.

HATŠAPURI (Gruusia juustupirukas)

4 lahtist pirukat

Sama retsepti järgi võib teha ka ühe suure kinnise piruka, sel juhul jaga taigen kaheks ja rulli mõlemad taignapallid ümarateks plaatideks (ära rulli liiga õhukeseks). Kata üks plaat juustuseguga (servad jäta vabaks), pintselda servad veega üle ja kata teise taignaplaadiga. Kata pirukas köögirätiga ja kergita 30 minutit. Pintselda pealmine taignaplaat munaga üle ja küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Lõika sektoriteks ja serveeri.

450g jahu
25g presspärmi
2,5dl toasooja vett
70g võid
1tl suhkrut
0,5tl soola

400g suluguni või brõnša juustu (kasutasin brõnša juustu)
1tk kanamuna
1 suur või kaks väikest küüslauguküünt
50g võid
0,25tl soola

kanamuna

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur ja sool. Sõelu jahu vedelikule ja sega läbi, viimasena lisa sulatatud rasvaine ja sõtku ühtlaseks taignaks. Tõsta taigen kaussi, kata köögirätiga ja kergita kuni kogus on kahekordistunud (oleneb temperatuurist kulub 45 min-1,5 tundi).
Jaga taigen neljaks osaks ja rulli ovaalseteks taignaplaatideks (umbes 23-24cm pikkuseks, ära rulli liiga õhukeseks).
Aseta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajadusel saab kujundeid venitades või veidi kokku surudes korrigeerida. Kata kujundid köögirätiga ja kergita veel 20-25 minutit.
Klopi muna tassis lahti. Haki küüslauguküüned hästi peeneks ja lisa koos soolaga lahtiklopitud munamassile. Lase mõni minut maitsestuda. Riivi juust jämeda riiviga, sega juurde munamass ja sulatatud või, sega läbi.
Kuumuta ahi 200 kraadini.

Jaga juustusegu taignaplaatidete, jäta servad vabaks.








Tõsta servad peale ja keera otsad veidi keerdu, et nn."laevuke" lahti ei küpseks.
Pintselda taignaservad lahtiklopitud munaga üle.





Küpseta pirukat 200 kraadi juures 15 minutit, soovi korral löö juustukattele kanamuna ja küpseta veel 5 minutit.
Kes pooltoorest muna pelgab võib muna hoopis ära jätta.

Serveeri soojalt.





teisipäev, 24. september 2013

KODUSED PELMEENID

224tk

650g nisujahu
4,5dl keefiri
1tk kanamuna
1spl toiduõli

700g veiseliha
300-400g sealiha
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
1spl toiduõli
1-1,5tl soola
0,5tl jahvatatud mustpipart

Valmista lihast hakkliha. Lisa soola ja pipar, sõtku korralikult läbi (vajadusel lisa 0,5dl vett). Haki sibul ja küüslauk peeneks, hauta õlis pehmeks. Lase vaidi jahtuda ja lisa hakklihale, sõtku läbi. Tõsta hakkliha külmikusse maitsestuma.

Sõelu lauale jahukuhi ja tee keskele süvend, vala süvendisse lahtiklopitud muna ja keefir. Põhimõte on sama, mis pastataigna tegemisel, klopi vispili või kahvliga (jahu langeb järjest servadest juurde), kui enam vispeldada ei saa tõmba ülejäänud jahu taignale ja sõtku ühtlaseks, vajadusel lisa veel jahu või keefiri. Vala peopessa 1spl õli, patsuta taigenapall üle ja sõtku õli taignasse. Taigen peaks jääma pehmem kui pastataigen, aga tugevam kui pärmitaigen.



Taigna võib lihtsalt õhukeseks rullida, klaasi või vormi abil rõngad lõigata, hakkliha ühele poolele tõsta, teine pool üle ja servad kinni vajutada.

Mina tegin vormiga ja jaotasin taigna 8 võrdseks osaks. Rullisin ühe osa jahusel laual õhukeseks, tõstsin taigna üsna lõdvalt jahusele vormile. Voolisin märgade kätega hakklihast pallikesed ja ladusin avadesse. Teise taignaplaadi laotasin hakklihale.




 
Rullisin suure taigarulliga ettevaatlikult üle vormi (kuna vorm ei ole vist päris tasane, siis rullisin väikese rulliga üle), eemaldasin serva, keerasin vormi tagurpidi ja vajutasin pelmeenid vormist välja.






Valmistamisviisid:
Keeda soolaga maitsestatud vees või puljongis.
Prae keskmisel või madalamal kuumusel kuldpruuniks.










Järelejäänud küpsetamata pelmeenid lao kandikule, külmuta sügavkülmas 24 tundi ja paki portsudena kilekottidesse.
 

Hakkliha jäi veidi puudu ja täitsin osad pelmeenid kupatatud metsaseene seguga.








Metsaseentega.

esmaspäev, 23. september 2013

ÕUNAKORVID

 24 tk (24 avaga muffinipann)

100g jahu
70g võid
1-2spl külma vett
2spl peensuhkrut

3tk õuna
100g suhkrut
0,5tl maistärklist

mandlilaaste

Sõelu kaussi jahu, sega juurde suhkur ja külmad võitükid, haki noaga või näpi sõrmeotstega kõik peeneks puruks. Lisa  külm vesi ja sõtku kiirelt taigen palliks, pane 30 minutiks külma. Koori ja puhasta õunad, lõika õunad kuubikuteks ja kuumuta koos suhkruga kuni suhkur on sulanud, lisa maistärklis ja kuumuta paksenemiseni.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen jahusel laual suureks ristkülikuks ja lõika 24 ruudukeseks või vormi järgi 24 kettaks. Tõsta kujundid muffiniavadesse ja küpseta 200 kraadi juures kuni pind muutub kuivaks. Võta ahjust välja ja täida õunaseguga. Puista peale mandlilaaste ja küpseta veel 10-12 minutit. Lase veidi jahtuda, sõelu üle puudersuhkruga ja serveeri.



esmaspäev, 2. september 2013

MARTSIPANITORT

Taigen:
6sp jahu
6sp suhkrut
6muna
1tl küpsetuspulbrit

Vahele:
immutussiirup - 1dl vett + 0,5dl suhkrut
1,5dl jõhvikamoosi
2dl vahukoort
suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Peale:
120g võikreemi (retsept: besee-besee võikreemiga)
250g martsipani
toiduvärve
suhkrumassi
suhkrupärle

Suhkruliim:
20g suhkrut (4tl)
10g vett (2tl)
 
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munad suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbriga ja tõsta kahes osas munavahule. Sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi (ära klopi). Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 20-30min. Jahuta põhi ja lõika kaheks kettaks. Lase immutussiirup korraks keema ja jahuta. Pintselda alumine põhi siirupiga, määri peale jõhvikakeedis ja vahustatud vahukoor. Tõsta teine pool peale ja pintselda ülejäänud siirupiga. Tasanda tort pealt ja külgedelt pehme võikreemiga. Tooni martsipan ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks, eemalda üks paber ja keera martsipan tordile, eelmalda teine paber, suru martsipan ka külgedele ja lõika servad ühtlaseks. Valmista kaunistused ja aseta tordile. Suhkrumassist kujukesed on hea kinnitada tugevama suhkrusiirupiga. Lase vesi koos suhkruga keema, et suhkur ühtlaselt lahustuks ära sega vaid loksuta õrnal keedunõud. Pintselda suhkrukujud alt sooja suhkrusiirupiga ja suru õrnalt martsipanile. Hoia paar tunnikest külmikus ja serveeri.





KODUSED GRILLVORSTID

400g veiseliha
600g rasvasemat kondita sea ribiliha
2dl piima
1 suur sibul
0,3tl  jahvatatud tšillipipart
1tl kuivatatud majoraani
1tl soola
1spl võid või õli
9-10m puhastatud lambasoolt

Valmista hakkliha. Puhasta ja haki sibul, prae võis klaasjaks. Sega kokku hakklihad, praetud sibul, maitseained ja klaas piima. Sõtku korralikult läbi. Küpseta pannil tükk hakkliha, maitse ja vajadusel maitsesta veel.
Lõika lambasooled 1-1,5m juppideks. Pese sooled jooksva vee alt läbi, lase voolav vesi ka soolest läbi joosta. Pigista üleliigne vesi välja. Hea, kui on olemas hakklihamasinal vorstiotsik, aga saab hakkama ka lehtriga, kuhu siis peenike lambasool otsa ära mahub. Plastikust vorstiotsiku soovitaks enne soole lisamist toiduõliga kokku määrida, siis on mugavam soolikat otsikule lükata ja pärast jookseb ka soolikas lihtsamalt maha. Lükka kogu soolikas vorstiotsikule, seo soole otsa sõlm ja torka tikuga väike auk sisse, et tekkiv õhk välja pääseks. Lükka hakkliha üsna pehmelt soolikasse, seo lõppu sõlm ja torka jälle auk. Keera pikale vorstile iga 15cm jäärel keerd sisse, siis saad sobiva pikkusega grillvorstid. Grilli samal päeval väligrillil või küpseta praeahjus kuldpruuniks.









SIDRUNIKEEKS

180g jahu
180g suhkrut
180g võid
3tk kanamuna
1tl küpsetuspulbrit
3spl piima
1tk keskmine sidrun

vormi määrimiseks võid ja soovi korral vormi puistamiseks mandlilaaste.

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel vahusta taigen ühtlaseks. Puista peale küpsetuspulber ja sega läbi, lisa ühe sidruni riivitud koor ja poole sidruni mahl, sega läbi.  Kui soovida head kohevat tulemust, siis nüüd tuleks vahustaja kaugele ära panna ja edaspidi ainult minimaalselt segada. Sõelu peale jahu ja sega ettevaatlikult läbi, lisa piim ja sega ühtlaseks (ära klopi).
Määri leiva/keeksivormi põhi ja küljed võiga kokku, puista võile mandliaaste ja tõsta peale taigen.
Küpseta keeksi 180 kraadi juures umbes 40 minutit. Lase veidi vormis jahtuda. Libista nuga vormi ja keeksi vahelt läbi, kalluta keeks välja, puista peel tuhksuhkrut ja serveeri.