laupäev, 12. oktoober 2013

KEELEKESED (võibiskviit)

2 ahjuplaati

250g nisujahu
170g suhkrut
170g võid
3tk kanamuna

šokolaadi, nonparelle

Kuumuta ahi 200 kraadini ja pane valmis kaks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaati.
Vahusta toasoe või (külma võid võib veidi mikros pehmendada) suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Kolopi munad eraldi nõus lahti. Nirista pidevalt vahustades muna võivahu hulka, vahusta segu ühtlaseks ja kohevaks. Mõõda ja sõelu jahu. Lisa jahu ettevaatlikult segades vahu hulka (ära vispelda ega vahusta enam). Tõsta taigen lusikaga piklike kujunditena küpsetuspaberile või vajuta taigen läbi laiaotsalise pritskoti. Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Kui küpsetad ahjus kahe ahjuplaadiga, siis vaheta poole küpsemise ajal ahjuplaatide kohta - ülemine alla ja alumine üles. Lase veidi jahtuda ja serveeri.













Soovi korral võib mõned keelekesed kasta sulatatud šokolaadi ja puistata peale nonparelle (kookoshelbeid, röstitud päklipuru, pärlsuhkrut jne).

esmaspäev, 7. oktoober 2013

KIHILINE KOOK/KÜPSIS

Kuue kihiga ja poole ahjuplaadi suurune kook

300g nisujahu
300g võid
300g suhkrut
6tk kanamuna (keskmist)
500-600g hapukamat keedist
200g šokolaadi (Bitter)
30g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane valmis kolm küpsetuspaberit.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks (külmkapist võetud võid võib veidi mikros sulatada). Lisa ükshaaval kamamunad, iga muna lisamise järel vahusta taigen ühtlaseks. Lisa sõelutud jahu ja sega ettevaatlikult läbi (taigna kohevus säilimiseks ära enam vahusta ega vispelda). Jaga taigen kolmele küpsetuspaberile ja määri ahjuplaadi suuruselt ühtlase kihina laiali. Küpseta põhjad praeahjus (kui servad hakkavad pruunikaks muutuma on põhjad valmis). Lõika valminud põhjad pooleks ja lao soojalt moosiga kihti, kõige peale jääb küpsetis. Kata kook küpsetuspaberiga ja tõsta peale keskmine raskusega vajutis (kasutasin puidus kogukat lõikelauda), jäta 30 minutiks vajutise alla. Sulata kuumakindla nõuga kuumas veevannis (ära vett keema lase) tume šokolaad ja valge šokolaad. Eemalda koogilt vajutis, lõike servad ühtlaseks ja vala üle sooja (mida soojem, seda vedelam) tumeda šokolaadiga. Nirista lusika või pritskotiga tumedale šokolaadile valged triibud. Lainete saamiseks tõmba tikuga risti valgetest triipudest läbi. Tõsta kook 30-60 minutiks külmikusse tahenema, lõika viiludeks ja serveeri.


Seistes muutub kate kõvemaks ja võib lõikamisel veidi mureneda, seega koogi üleöö hoidmisel võiks veidi tarduma hakanud kattega koogi tükkideks lõigata.
Pildil on näha kohe peale valmistamist lõigatud koogitükk, nüüd on jälle kate liiga pehme ja ka ettevaatlikul lõikamisel võib kate veidi laiali minna.

TOORSALAT PARDIFILEEGA

Meelepärast salatisegu
(plaanisin kasutada jääkapsa aseme lambasalatit, aga selle puudumisel tegin salatimixi jääkapsast, jääsalatist, punasest peakapsast, hapuoblikast)

2 pardifileed
soola
veidi mustpipart

Salatikaste:
toiduõli (panin külmpress oliiviõli ja päevalilleõli pooleks)
pruuni suhkrut
soola
heledat veiniäädikat
sojakastet
veidi Dijoni sinepit
1tk väike peeneks hakitud küüslauguküün
veidi peeneks hakitud tšillit (või jahvatatud)

kreekapähkleid

Rösti peenemaks hakitud pähklid kuival praepannil või kuumas ahjus, jäta jahtuma.
Vispelda kastmeained korralikult läbi ja jäta toasooja maitsestuma. Hõõru pardifilee soola ju mustpipraga. Kuumuta ahi 180 kraadini. Pintselda praepann vähese toiduõliga üle ja pane külmale pannile pardifileed, nahk allpool. Tõsta pliidi kuumus keskmisele tasemele (küpsetasin 9 kuumusastmega pliidil 6-ga). Pann hakkab kuumenema ja pardirasv tasapisi välja sulama, kui rasva on vähemalt poole võrra vähenenud keera filee ümber ja küpseta veel samal kuumusel 2 minutit. Ideaalne oleks kasutada sama panni ka järelküpsetamiseks praeahjus, aga plastvarrega panniga seda muidu teha ei saa, seega panin eelnevalt ahjuvormi ahju kuumenemise ajal ahju ja peale filee praadimist tõstsin poolvalmis filee kuumale alusele ja valasin üle pannile tekkinud praerasvaga. Küpseta 180 kraadi juures 5-10 minutit.
Tõsta filee ahjust ja jäta fooliumi alla seniks maitsestuma kuni hakid toorsalati.
Haki ja rebi salatiained meelepärasteks tükkideks. Lõika pardifilee õhukesteks viiludeks.
Tõsta taldrikule saltisegu ja pardifilee, nirista üle kastmega ja puista peale pähkleid, serveeri koos krõbedaks küpsetatud ciabattaga.


pühapäev, 6. oktoober 2013

Kakaokreem

5 pokaali või kausikest

2dl piima
3dl 35% rõõska koort
5tl kakaopulbrit
3spl suhkrut
5 lehte zelatiini

Paisuta zelatiinilehti külmas vees umbes 10 minutit. Vispelda piima hulka sõelutud kakao ja 1spl suhkrut, kuumuta auramiseni. Tõsta keedunõu pliidilt ja lisa paisunud zelatiin, sega kuni zelatiin on lahustunud. Jäta jahtuma (soojale kakaole vahukoore lisamisel läheb kreem tõenäoliselt kihiliseks ja külmikus pikaajalisel jahutamisel muutub kakao jälle tarretiseks, ühesõnaga lasen segul toasoojas jahtuda). Vahusta vahukoor 2spl suhkruga tugevaks vahuks, lisa paar supilusikatäit vahukoort kakole, sega läbi ja nirista kakao vispeldades vahukoore hulka. Vala segu kohe vormidesse ja pane külmikusse paariks tunniks tarduma.
Serveeri vaniljejäätise ja riivitud tumeda šokolaadiga või hapuka keedisega.