reede, 29. november 2013

HAPUKOOREKREEM

5-6 inimesele

500g hapukoort
2dl 35% rõõsk koort
1dl piima
5-6spl suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
6 lehte zelatiini

Tõsta hapukoor ja rõõsk koor 1 tunniks toasooja. Paisuta zelatiinilehed klaasis külmas vees (umbes 10 minutit). Kuumuta piim auramiseni ja lisa juurde paisutatud ja nõrutatud zelatiin. Sega läbi, kui zelatiin hästi ei lahustu, siis võib seda veel koos piimaga veidi pliidil kuumutada (pidevalt segades ja keema ei tohi lasta). Jahuta piim toasoojaks.
Sega hapukoor 4spl suhkru ja 1tl vaniljesuhkruga (maitse ja vajadusel lisa veel suhkrut). Vahusta vahukoor 1spl suhkruga. Tõsta 2spl hapukoort piima-zelatiinisegusse, klopi läbi ja nirista tagasi hapukoore hulka. Viimasena klopi juurde vahustataud vahukoor. Vala segu kiiresti lamedapõhjalisse vormi või jaga väikestesse kausikestesse. Tõsta kreem 4-5 tunniks külmikusse tarduma. Vormidest kätte saamiseks kasta vormi põhi mõneks minutiks kuuma vette ja vala vorm taldrikule või vaagnale. Suure vormi võib serveerimisel lõigata lihtsalt ruudukesteks või vormi abil ümarateks kujunditeks.
Serveeri mustsõstrakeedisega (või mõne muu hapuka keedisega).



TOMATINE PASTAKASTE

600g segahakkliha
400g hakitud tomateid (väike purk)
200g tomatipüreed (väike pakk)
1tk keskmist sibulat
4-5tk küüslauguküünt
värsket basiilikut (4-5 suurt lehte)
punet (kuivatatud 0,25tl)
mustpipart
1,5-2spl pruuni suhkrut (või pruun suhkur + valge suhkur)
0,5-1tl soola
2dl kuuma vett
1tl jahu

Pruunista hakkliha ja tõsta kaanega hautamisnõusse. Haki sibul ja küüslauk peeneks, küpseta klaasjaks. Lisa hakitud tomatid ja tomatipasta, 1spl pruuni suhkrut, 0,5tl soola, mustpipart, hakitud basiilikut, värsket või kuivatatud punet ja vala juurde klaas kuuma vett, lase segul keema tõusta ja vala hakklihale. Hauta kastet madala kuumusel 1tund, sega paar korda läbi.
Võta paar spl kastet, lase veidi jahtuda ja sega juurde 1tl jahu. Tõsta hautis tulelt ja klopi kiiresti juurde jahusegu,  keeda veel segades 3-4 minutit. Tee viimane maitsetamine suhkru ja soolaga. Serveeri kastet pastatoodete või riisiga.


KULINAARNE BARBECUE RIBI ÕLLES

kulinaarset ribi
Barbecue kastet
soola
mustpipart
3dl õlut
õli

Hõõru ribi mõlemalt poolt soola ja vähese mustpipraga üle. Kuumuta pannil õli ja pruunista ribi mõlemast küljest.
Pintselda pruunistatud ribi Barbecue kastmega korralikult kokku ja tõsta ribitükid kaanega ahjunõusse. Vala põhja 3dl meelepärast õlut, kata ahjunõu kaanega ja küpseta algul 200 kraadi juures 15 minutit, siis alanda ahju temperatuuri 160 kraadini ja hauta 1,5 tundi. Eemalda kaas ja pintselda ribi veel Barbecue kastmega üle, tõsta temperatuuri 220 kraadini ja küpseta ilma kaaneta 10-15 minutit. Serveeri koos toorasalatiga või paku põhiroaks kartuli või kartulipudru kõrvale.














NB! Kaanega ahjunõu puudumisel võib küpsetada ka ahjuvormis, vorm tuleks lihtsalt tihedalt katta mitmekordse fooliumiga.
















Maitsekama variandi saab, kui ribi lõigata kontide vahel lahti, määrida soola ja Barbecue kastmega kokku, jätta ööks külmikusse maitsestuma. Kuna kastmest liha ei ole eriti hea pannil pruunistada, siis lao marinaadis seisnud ribi  ahjuvormi ja pruunista ahjus 220 kraadi juures 10-15 minutit, pööra ribid ümber ja pruunista veel 10-15 minutit, vala peale jälle õlu, kata kaane või fooliumiga ja järelhauta 175 kraadi juures 1,5 tundi. Seekord kasutasin alkoholivaba õlu ja maitse oli sama hea.

KOHUPIIMA-ÕUNA PLAADIKOOK

Põhi:
150g margariini
100g peensuhkrut
1tk kanamuna
300g nisujahu
2spl piima
0,5tl vaniljesuhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit

Puiste:
40g võid või margariini
1dl jahu
1dl suhkrut

Täidis:
600g kohupiima
100g hapukoort
3tk kanamuna
1-2spl jahu
suhkrut maitse järgi
vaniljesuhkrut

2-3 õuna

Vahusta pehme margariin suhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks, lisa muna ja klopi ühtlaseks, nirista juurde piim. Sõelu jahu ja sega küpsetuspulbriga korralikult läbi. Lisa jahu taignale ja sega läbi. Keera taigen toidukilesse ja pane 30 minutiks külma.
Koori ja puhast õunad, lõika meelepärasteks kuubikuteks. Sega kokku täidise ained, maitsesta ja lisa õunakuubikud.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli taigen küpsetuspaberil plaadi suuruseks, torka kahvliga mõned augud (et taignasse mulle kerkima ei hakkaks), küpseta 200 kraadi juures kuni pind muutub kuivaks (heledaks).
Puiste jaoks haki puisteained sõmeraks puruks.
Alanda ahju temperatuuri 180 kraadini.
Vala eelküpsetatud põhjale kohupiim ja puista pele puiste. Küpseta 25-30 minutit.