esmaspäev, 3. veebruar 2014

Sült

seakoot (1,2kg)
veise koodilõigud (800g)
nahaga seapraeliha (1kg)
3 lehte loorberi
16tk musta terapipart
6tk vürtsitera
umbes 25g soola (20g+5g)
2 porgandit
1 keskmine koorega sibul
1,2-1,4l vett
Keedunõu - 5 liitrine keedupott

Paiguta lihatooted potti ja vala peale vesi. Lase lihal keeme tõusta, korja tekkiv vaht. Hauta liha madalal kuumusel (kaanega kaetult) 5 tundi. Lisa maitseained, puhastatud/viilutataud porgand ja koorega sibul (sibulakoor annab puljongile värvi), hauta veel 1 tund. Võta liha puljongist, eemalda kondid ja nahk, lõika liha meelepärasteks tükkideks. Kurna puljong ja pane puhastatud liha puljongisse tagasi, vajadusel maitsesta veel puljongit soolaga ja keeda 30 minutit. Eemalda tekkiv rasv (pinnale moodustuv kilejas kiht). Jaga liha vormidesse ja tõsta peale puljong. Lase süldil toasoojas jahtuda, kata vormida toidukilega ja tõsta külmikusse tarduma.

Pildi on väikeste avadega muffinipannil tehtud sült (24tk).
Natuke kahvliga servast kaasa aidates tuleb sült väga hästi vormist välja.
Paiguta lihatooted potti.








 Kogus -
12 suuremat muffinivormi, 24 väikest muffinivormi ja kaks väikest kausikest sülti.




Banaani-kreekapähkli muffinid sidruniglasuuriga

12 suurt muffinit

180g võid
180g jahu
140g suhkrut
3tk kanamuna
3spl piima
0,5tl küpsetuspulbrit
50g hakitud kreekapähkleid
1 suur banaan

0,5 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
80-120g puudersuhkrut (oleneb sidrunimahla kogusest)

Kuumuta ahi 190 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi võisegu ühtlaseks. Lisa piim, küpsetuspulber, hakitud kreekapähklid ja jämedalt riivitud või hakitud banaan, sega läbi. Sõelu juurde jahu ja sega ettevaatlikult läbi. Kata muffinipann pabervormidega ja jaga taigen vormidesse. Küpseta 190 kraadi juures umbes 20 minutit (kuni tikk jääb muffinisse torgates puhtaks). Sega sidrunimahl peenelt riivitud sidrunikoorega ja vispelda koos tuhksuhkruga läikivaks glasuuriks. Lase muffinitel 10 minutit jahtuda ja tõsta peale glasuur. Serveeri!


Maisikepikese-iirise maius

1 pakk maisikepikesi
2 pakki Kalevi iiriskomme
80g taluvõid

Sulata keedunõus või ja lisa iiriskommid. Kuumuta ja sega vispliga kuni või ja iiris on muutunud ühtlaseks seguks. Vala maisikepikesed suurde kaussi ja nirista peale  iirisesegu. Sega suure lusikaga (või kahe suure lusikaga) alt üles tõstes läbi. Jaga soe segu kahele küpsetuspaberile ja moodusta piklikud kujundid, keera maius koos paberiga tihedalt rulli ja tõsta tunniks-paariks (või ööks) külmikusse tahenema. Jahtunud maiusel lõika otsast lõigud ja serveeri.