teisipäev, 25. märts 2014

Šokolaadi-toorjuustutort maasikatega

(umbes 21cm)

väike tort - 1 plaat biskviiti                     suur tort - 2 plaati biskviiti
6tk kanamuna                                       12tk muna
6spl nisujahu                                         12spl nisujahu
6spl peensuhkrut                                   12spl peensuhkrut
2spl kakaod                                          4spl kakod
(1tk küpsetuspulbrit)                              (2tk küpsetuspulbrit)

kreem                                                    kreem:
225g Bitter šokolaadi                             300g Bitter šokolaadi
300g toorjuustu                                      400g toorjuustu
225g 35% rõõsk koort                           300g 35% rõõsk koort
suhkrut maitse järgi                                 suhkrut maitse järgi                      

maasikaid
valget ja tumedat šokolaadi kujundite ja riivimise jaoks.

Kuumuta ahi 190 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sõelu jahu ja kakao, lisa küpsetuspulber ja sega läbi. Lisa kuivained alt üles segades munavahu hulka (ära klopi). Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 12-15 minutit. Jäta jahtuma.
Kuumuta 100g rõõsk koort auramiseni, tõsta tulelt ja lisa tükeldatud šokolaad, sega kuni šokolaad on sulanud, jäta jahtuma. Hõõru toorjuust 2spl suhkruga pehmeks, vahusta vahukoor 2tl suhkruga ja sega kokku. Lisa juurde toasoe šokolaad ja vahusta läbi, maitse ja vajadusel lisa veel suhkrut. Lõika jahtunud biskviit 4cm lausteks ribadeks (suure tordi jaoks 8cm, aga võib ka ka 4cm, siis tuleb lihtsalt kõrge tordi asemel suurem ja laiem tort). Tasase tordi saamiseks võiks ribad joonlauaga ühesugusesse laiusesse mõõta. Määri ribadele 2/3 kreemist ja keera ribad püstiasendis rulli - esimese keerad lihtsalt nagu rullbiskviidi ja järgmised ribad keerad alustades eelmise riba lõpukohast. Määri valminud tordipõhi pealt ja külgedelt ülejäänud kreemiga üle. Riivi valge ja tume šokolaad peene riiviga, sega kokku ja puista külgedele. Kujundite jaoks sulata šokolaad ja valmista läbi kreemipritsi küpsetuspaberile kujundid, lase tunnike külmas tarduda ja aseta tordile. Maasikad lõika meelepärasteks tükkideks, nirista peale sulatatud šokolaad, lase veidi tarduda ja aseta tordile. Hoia torti üleöö külmas ja serveeri.

Pildil on suur tort.

teisipäev, 11. märts 2014

Kartulikotletid suitsulõhega

Kotletid:
1kg keedetud kartuleid
200g külmsuitsulõhet
3tk kanamuna
soola

Tartar kaste:
2dl hapukoort
1dl majoneesi
hakitud marineeritud kurki
hakitud tilli
soola
veidi suhkrut

Riivi kartulid jämeda riiviga. Haki lõhe peeneks. Sega kokku kartul, lõhe, munad ja veidi soola. Sega kõik korralikult läbi. Vormi niiskete kätega kotletid ja prae õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kastme jaoks sega kokku majonees ja hapukoor, haki kurk väikesteks kuubikuteks, sega kõik kastme ained kokku, maitsesta soola ja vähese suhkruga.
Serveeri kartulikotlette koos tartar kastmega.


Kanalihast hakkšnitslid juustu ja peekoniga

 12-14k

400g kana rinnafileed
100g rasvasemat suitsupeekonit
100g riivjuustu
1+1tk kanamuna
veidi soola
riivsaia

Valmista kanafileest hakkliha, riivi juust peene riiviga ja haki peekon peeneks. Sõtku kokku hakkliha, riivjuust, hakitud peekon, üks kanamuna ja raputa peale veidi soola. Võta kõrvale kausige külma veega (käte kastmiseks), Klopi ühes kausis lahti muna ja teise vala kuhi riivsaia. Vormi niiskete kätega lihast šnitslid, pintselda munaga ja kasta riivsaia, prae rohkes õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri põhiroaks koos kartuli, riisi või pastatoodetega. Kastmeks sobib hästi kõrvale juustukaste.

pühapäev, 9. märts 2014

Mahlane šokolaaditort

põhja läbimõõt 21cm

4spl nisujahu
140g suhkrut
150g võid
5tk kanamuna
3spl kakaod
1,5tl küpsetuspulbrit

300g naturaalset toorjuustu
150g vahukoort
5-6 spl peensuhkrut
1tl vaniljesuhkrut

300g Bitter sokolaadi
300g 35% rõõsk koort

maasikaid

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks, lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi taigen ühtlaseks.Puista peale küpsetuspulber ja vahusta läbi. Sega jahu kakaoga ja sõelu taignale, sega ühtlaseks. Vala taigen lahtikäivasse vormi ja küpseta 175 kraadi juures 25 minutit, jäta jahtuma.
Vahusta vahukoor 2spl suhkruga tugevaks vahuks. Lisa toorjuust, ülejäänud suhkur ja vaniljesuhkur, vahusta kiirest ühtlaseks ja tugevaks kreemiks.
Lõika jahtunud põhi kolmeks kettaks ja jaga kreem kihtide vahele. Kuumuta rõõsk koor auramiseni ja lisa šokolaaditükid, sega ühtlaseks seguks, vajadusel kuumuta veel (mida kuumem, seda vedelam, keeta ei tohi!). Vala kook šokolaadiga üle ja tõsta külma tarduma. Ülejäänud šokolaadikreem tõsta pritskotti ja pane kaheks tunniks külmikusse jahtuma/tarduma. Kahe tunni pärast viimistle tordi ääred tardunud kreemiga ja kata tort maasikatega.
Soovitavalt hoia torti üleöö külmas ja siis alles serveeri.















Magushapu kana taignas

400g kana rinnafileed
1klaas maisitärklist taignasse  ja veidi veel kanatükkide kuivatamiseks
pool klaasi külma vett
2tk munavalget
soola
0,5l õli

2 klaasi vett
8spl valget veiniäädikat
6spl Damera suhkrut
2spl tomatipastat
2spl maisitärklist
soola
2tk tšillipipart

Lõika kanafilee suupärasteks tükkideks, puista peale veidi soola ja sõelu üle maisitärklisega. Vala 0,5l õli laipõhjalisse potti ja pane max kuumusele pliidile. Sega maistärklis veega, vahusta munavalge tugevaks vahuks ja lisa taignale, klopi kiiresti ühtlaseks taignaks (ära üle klopi). Kasta kanatükid taignasse ja friteeri 3-4 minutit (umbes 4-5 osas). Vajadusel alanda veidi pliidi temperatuuri (9 astmega pliidil küpsetasin 8-ga). Puhasta ja viiluta tšilli, klopi kõik kastme ained kokku ja keeda segades 2-3 minuti. Vala kaste friteeritud kanatükkidele ja serveeri koos riisi või nuudlitega.


laupäev, 1. märts 2014

Sefiir

18tk

3tk munavalget
190g*25g peensuhkrut
45g vett
1-2spl keedist
4tk zelatiinilehte (4*2g, Meira lehed on 2g) (kui serveerid järgmisel päeval, siis piisab kolmest lehest)
0,5tl vaniljesuhkrut
0,5tl sidrunhapet (maitse järgi)
puudersuhkrut

Pane zelatiin külma vette paisuma ja munavalged vahustuma. Sega 45g vett 190g suhkruga ja keeda siirup keskmisel kuumusel kuuliproovini (tilgutad tilga siirupit lauale ja kui tilk jääb pallikeseks on siirup paraja tihedusega). Samal ajal, kui siirup keeb nirista tugevalt vahustunud munavalge juurde 25g suhkrut. Kui siirup on valmis, nirista siirup pidevalt vahustades munavahu hulka, puista peale vaniljesuhkur ja maitsesta sidrunhappega, jätka vahustamist. Kuumuta keedis ja sulata keedises paisunud zelatiinilehed. Nirista segu munavahu hulka ja vahusata edasi kuni segu hakkab nõuservast eralduma, siis on sefiir valmis. Pane valmis küpsetuspaber ja sõelu küpsetuspaberile tihe kiht tuhksuhkrut. Täida kreemiprits sefiiriga ja pigista paberile sefiirikujundid, sõelu sefiirid tuhksuhkruga üle ja tõsta 2-3 tunniks külmikusse tarduma. Kuna tegu on säilitusaineteta tootega, siis soovitaks sefiire säilitada külmas.