esmaspäev, 21. juuli 2014

Suur kohupiima-martisipanitort

Umbes 3kg tort

põhi:
10 tk kanamuna
10spl jahu
10spl suhkrut
2tl küpsetuspulbrit

täidis:
*600g 5%kohupiima
 3dl vahukoort
 7spl suhkrut (maitse järgi)
 2tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)
*1 purk jõhvikakeedist
*200g võist võikreem (retsepti leiad - BESEE-BESEE VÕIKREEMIGA)
*immutussiirup - 2dl vett ja 1dl suhkrut

dekoreerimiseks:
750g martisipani (3 pakki)
toiduvärvi
suhkrumassi ja valget glasuuri.

Kuumuta ahi 175 kraadini.
Pane munavalged vahustuma. Samal ajal vispelda munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks. Sõelu juurde 2spl nisujahu, sega läbi. Lisa pool vahustatud munavalgetest ja sõelu peale 4spl nisujahu, sega alt üles tõstes läbi. Lisa ülejäänud munavaht ja sõelu peale ülejäänud jahu, sega jälle alt üles tõstes läbi. 
Vala taigen küpsetusvormi, lükka ettevaatlikult laiali. Küpseta 175 kraadi juures umbes 35 minutit. Jäta jahtuma.
Immutussiirupi jaoks lase 2dl vett koos suhkruga korraks keema ja jäta jahtuma.
Lõika jahtunud põhi kaheks kihiks. Immuta alumine kihti poole siirupiga ja kata keedisega. Valmista võikreem ja pritsi läbi kreemipritsi alumisele kihile võikreemist serv.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega kohupiimaga, maitsest suhkru ja vaniljesuhkruga. Kata alumine kiht kohupiimaga ja tõsta paele teine kiht tordipõhja, immuta järelejäänud siirupiga. Määri külgedele ja peale ülejäänud võikreem, Kata kook toidukilega ja jäta mõneks tunniks (või üleööks) külmikusse maitsestuma.
Valmista suhkrumassist kujundid ja jäta mõneks tunniks või üleöök kuivama.
Tooni martsipan ja rulli suureks ristkülikuks, kata tort martsipaniga, lõika servad ühtlaseks ja kaunista kujundite (kinnita kujundid suhkruliimiga) ja glasuuriga.




esmaspäev, 7. juuli 2014

KÜLALISED - Silja porgandikook

Aitäh Silja põneva välimuse ja maitsva koogiretsepti eest!
Nüüd ka kook endal järele proovitud ja tõesti külmalt on parim, võib vabalt reede õhtul valmis teha ja laupäeva hommikul kohvi kõrvale pakkuda :).
Väikese lisandina lisasin porgandi hulka ka veidi sidrunimahla ja riivisin sidrunikoort, aga lisandid on juba tõesti katsetamise ja proovimise asi.

2 pakki plaadikoogi jahusegu,
~1kg porgandeid (alati võib rohkem)
1-2 sl vanilli-suhkurt
 2 dl valget suhkurt
1-2tl peensoola
~30ml toiduõli
2-3 pakki kohupiima
1-2 muna
2-4 sl tärklist
1 suur pakk vahukoort (või 2 väikest)
2-3 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
1. Puhasta, tükelda, keeda porgandid pehmeks koos 1-2tl soola ja ~30ml toiduõliga.
2. Püreesta porgand ühtlaseks massiks (nõretatult muidugi, st ilma keeduveeta), lisades kuni 1,5dl suhkurt (oma maitse järgi) ja 2 kuhjaga sl-täit tärklist. Parim abivahend püreerimiseks on blender, kuid saab ka saumikseriga. Kui kumbagi pole, siis lähedase tulemuse saaks ka köögikombaini või vanaaegse pudru-tambitsaga.
3. Lase püreel jahtuda vähemalt ~45'C (nii, et käsi kannatab katsuda).
4.Sega kokku taigen ning kata ühtlaselt vormi põhi, mis on eelnevalt juba kaetud küpsetuspaberiga või sisse määritud.
5. Kalla porgandimass peale ja aja ühtlaselt laiali (servadeni). NB! Tegelikult ei saa kallata vaid tuleb sama moodi laotada nagu hiljem vahukoort, sest taigen ise on kah vedelamat kätt.
6. Pane sügavasse nõusse ühtekokku 2 pakki kohupiima, 1 suur pakk vahukoort, 1-2 sl vanilli-suhkurt, 0,5-1 dl valget suhkurt (jällegi tegelikult oma maitse järgi), 1 muna, 2-3 tl küpsetuspulbrit ja aja kõik ühtlaseks tugevaks vahuks. :)
7. Pane suure supilusikaga tasakesi vahukoore-kohupiima kiht porgandi kihi peale ja kui kõik on lusikatäie haaval tasakesi ära laotud siis tuleb see ka kenasti ja ettevaatlikult laiali ajada. Tasakesi peab seda tegema seetõttu, et porgandimass on pehme ja kui selle peale ülemist kihti valada, siis porgandi mass vajub lainena kõrvale ja ülemise kihi materjal jääb keskele. Siis enam laiali ajada ka ei õnnestu, sest kõik ju pehme.
8. Pane plaat ahju ~180'C juurde ja küpseta kuni ülemine kiht on pruunistunud ja vb 'rebeneb' mõnest kohast (~1h) 9. Võta ahjust ja lase täiesti maha jahtuda (külmalt parim).
10. HEAD ISU!!! :)