kolmapäev, 24. september 2014

Seenekotletid rohke peterselliga

400g metsaseeni
400g segahakkliha
peotäis hakitud peterselli
soola
mustpipart
2spl jahu
2tk kanamuna

Haki noaga seened (ära haki liiga peeneks) ja sega hakklihaga. Lisa hakitud petersell, kanamunad, sool, jahvatatud mustpipar ja puista peale 2spl nisujahu. Sõtku taigen ühtlaseks kleepuvaks seguks. Võta kõrvale kausike külma veega. Kuumuta pannil õli, kasta käed vette ja vormi niiskete kätega õhukesed kotletid, küpseta keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.Serveeri!



Kuuseriiska pirukas

33*33cm pirukas

100g võid
100g kodujuustu
270g jahu
2spl kliisid
soola
3spl külma vett

kolm klaasi hakitud kuuseriisikaid
2dl 10% koort
1dl piima
2tk kanamuna
200g sibulat
2spl võid
soola

Sega jahu kliide ja vähese soolaga. Lisa hakitud või, kodujuust ja nirista peale vesi. Haki noaga või näpi taigen sõrmede vahel  ühtlaseks sõmeraks puruks, sõtku kiirelt taignapalliks, kata kilega ja tõsta 30 minutiks külma.
Sulata pannil või ja lisa hakitud kupatatud või värsked kuuseriisikad, küpseta läbi, maitsesta. Tõsta kõrvale. Haki sibul ja küpseta võis klaasjaks, maitsesta. Sega piim, koor ja kanamunad, vajadusele lisa soola.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli taigen plaadi või vormisuuruseks põhjaks ja eelküpseta põhja 200 kraadi juures 3-4 minutit või kuni põhja pind muutub kuivaks/heledaks. Tõsta põhi ahjust ja alanda ahu temperatuuri 180 kraadini. Jaota seened ja sibul põhjale ja vala peale kaste, küpseta pirukat 20-25 minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri.



teisipäev, 16. september 2014

Sirmikud taignas

3 suurt sirmikut

2dl piima
120g nisujahu
2tk kanamuna
soola

praadimiseks õli

Klopi kausis lahti munad ja lisa vesi, jahu, sool. Klopi ühtlaseks taignaks. Taigen võiks olla tuntavalt soolakas.
Kuumuta pannil õli. Lõika sirmikud neljaks (või soovi korral jäta terveks), kasta tükid ükshaaval mõlemalt poolt taignasse ja küpseta rohkes õlis algul pealtpoolt krõbedaks. Alanda pliidi temperatuuri ja küpseta alumist poolt madalamal temperatuuril umbes 4-5 minutit. Serveeri.


reede, 12. september 2014

Šokolaadi-toorjuustukreemitort

26cm läbimõõduga tordipõhi

4tk kanamuna
4spl jahu
4spl suhkrut
(1tl küpsetuspulbrit)

225g Bitter šokolaadi                            
300g toorjuustu                                    
225g 35% rõõsk koort                          
suhkrut maitse järgi

1,5 dl piima
2tl magustatud kakaopulbrit või kakaopulbrit ja suhkrut

valget šokolaadi, konservkirsse   

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Valmista biskviitpõhi -  vahusta munad suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sõelu juurde pool jahust (soovi korral küpsetuspulbriga segatult), sega taigen alt üles tõstes läbi, sõelu juurde ülejäänud jahu ja sega liigselt kloppimata läbi. Tõsta taigen küpsetusvormi ja küpseta  30-35 minutit. Jäta jahtuma ja eemalda vorm.
Kuumuta pliidil 1dl koort auramiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid, sega ühtalseks, vajadusel kuumuta veel segu. Lase šokolaadisegul toasoojas täiesti maha jahtuda (kui jahutad külmikus, siis võid mõne tunni pärast segust hoopis trühvleid vormida :)). Hõõru toorjuust 1spl suhkruga pehmeks ja lisa jahtunud šokolaadisegule. Viimasena vahusta ülejäänud vahukoor 1tl suhkruga, lisa kreemile ja vahust kõike koos paar minutit. Korralikult jahutatud koostisainete korral saab kreemi kohe kasutada. Kui kreem tundub liiga vedel, siis vahusta veel veidi või tõsta tunnikeseks külmikusse.
Valmista tordipõhjade immutamiseks kakao.
Lõika tordipõhi kaheks kettaks, pintselda alumine põhi poole kakaoga ja määri peale 1/3 kreemist. Tõsta peale teine tordipõhi ja immuta kakaoga. Määri tordi pind ja küljed kreemiga ja lisa ülejäänud kreem tordile vastavalt meelepärasele kujundusoovile. Sulata valge šokolaad ja nirista tordile, lisa kirsid.
Immutatud tordid on parimad peale mitmetunnist maitsetumist, seega pane tort kaanega suletavasse karpi ja serveeri võimaluse korral alles järgmisel päeval või 5-6 tunni pärast.














Kuuseriisikad mahedas marinaadis

kuuseriisikaid

marinaad -
1l vett
1tk porgandit
1tk valget sibulat
1spl soola
1spl suhkrut
2,5spl äädikat
6 tera vürtsi
0,5tl sidrunipipart

Puhasta riiskad, suuremad lõika meelepärastes tükkideks. Lase suures nõus vesi keema tõusta ja lisa keevale veele kuuseriisikad, keeda 3 minutit (keemise ajal riisu tekkinud vaht ja allesjäänud metsajäägid jm). Tõsta seened leemest välja ja jäta ootele.
Valmista marinaad - lase vesi keema, lisa maitseained ja puhastatud ja viilutatud porgand, keeda mõni minut ja lisa viilutatud sibul. Kontrolli marinaadi maitset, vajadusel lisa veel soola või suhkrut. Lase vesi keema ja pane purgikaaned kuuma vee sisse ootele. Tõsta seened keevasse marinaadi, lase marinaad koos seentega korraks keema ja jaga kuumalt kuuma veega loputatud purkidesse, sule purgid.
Keera purgid tagurpidi ja kata köögirätiga, jäta ööks toasooja jahtuma.




Puraviku orsoto

250g odrakruupi
1 punane sibul
0,5 klaasi hautatud puravikke
1spl võid
0,5-0,6l loomalihapuljongit
30g parmesani juustu

Pane kruubid üleööks või 3-4 tunniks külma vette likku. Sulata pannil või ja hauta hakitud sibul võis klaasjaks. Lisa hautatud puravikutükid (värskeid puravikke küpseta kuni vedelik on aurustunud), küpseta veidi, lisa kurnatud ja nõrutatud kruup. Lisa kulbitäis puljongit ja küpseta segades kuni puljong on kruupidesse imbunud, lisa järgmine kulbitäis ja nii kuni oled saanud sobiva tekstuuriga kruubi (krõmpsuva ja kreemja). Iga kord lase peale puljongi lisamist puljongil kruupidesse imbuda ja siis lisa alles järgmine kulbitäis. Kõige viimasena lisa riivitud juust. Soolase puljongi kasutamisele ei ole vaja soola lisada, soolata puljongi kasutamisel maitsesta ka soolaga. Serveeri.




neljapäev, 11. september 2014

Suvikõrvitsa püreesupp seene-peekoniseguga

1 suur porruvars
1 suur suvikõrvits
2tk porgandit
0,5 brokkolit
1spl võid
1 liiter kanapuljongit
soola

0,5 klaasi hakitud ja kupatatud metsaseeni
120g suitsupeekonit
1tk punane sibul
võid

ciabattat
röstimiseks õli

Lõika ciabatta kuubikuteks, nirista peale õli ja küpseta pannil või praeahjus krõbedaks, jäta ootele.
Puhasta porruvars, viiluta ja hauta võis pehmeks. Puhasta ja viiluta porgandid ja lisa porrule. Poolita suvikõrvits, kraabi lusikaga sisu ja vajadusel koori (noori, pehme koorega suvikõrvitsaid ei ole vaja koorid), lõika kuubikuteks ja lisa hautisele. Lõika brokkoli õisikuteks ja lisa ka hautisele. Küpseta köögivilju mõni minut võis ja lisa kanapuljong. Alanda pliidi kuumust, kata keedunõu kaanega ja hauta köögivilju 30-40 minutit. Püreesta köögiviljad, vajadusel lisa veel puljongit ja maitsesta soolaga.
Haki peekon ribadeks ja küpseta pannil krõbedaks, lükka peekon panni serva, alanda pliidi kuumust ja lisa hakitud punane sibul. Küpseta sibul klaasjaks. Kõige viimasena lisa nõrutatud ja hakitud seened. Küpseta segu kuni seente vedelik on aurustunud ja pannil on krõbe seenesegu.
Serveeri püreesuppi ciabattakuubikute ja seeneseguga.




Metsaseen-porru lehttaignakorvid

 24 väikest korvikest/24 pesaga muffinipann

350g lehttaigent

hakitud võis hautatud puravikke või kupatatud metsaseeni
1,5dl vahukoort
1tk kanamuna
soola
veidi jahvatatud musta pipart
1 porruvars
1spl võid

Puhasta porru ja lõika viiludeks. Sulata pannil või ja hauta porruviilud pehmeks, lisa hakitud seened, küpseta läbi ja maitsesta soola ja mustpipraga. Klopi omavahel kokku koor ja muna, lisa veidi soola.
Rulli lehttataigen lahti ja lõika 24 ringikest või ruudukest. Tõsta taignakujundid pesadesse. Jaga seenesegu korvikestesse ja tõsta peale kooresegu. Küpseta 210 kraadi juures umbes 10-12 minutit.
Serveeri soojalt või jahtunult.





kolmapäev, 10. september 2014

Metsaseene-peekonikaste

1,5kl hakitud ja kupatatud metsaseeni
120g peekonit
1 väike punane sibul
1spl nisujahu
3dl vett
1dl rõõsk koort
3spl hapukoort
soola
mustpipart

Haki peekon ribadeks või väikesteks tükkideks ja küpseta pannil krõbedaks. Lükka peekonitükid panni serva ja alanda pliidi kuumust, lisa hakitud sibul ja küpseta peekonirasvas klaasjaks. Haki seened meelpärasteks tükkideks ja lisa sibula-peekoni segule. Küpseta segu segades mõni minut ja puista peale jahu, küpseta läbi. Tõsta pann kõrvale ja lisa vesi ja rõõsk koor, sega ühtlaseks, tõsta tagasi tulele. Lase kaste keema tõusta ja keeda segades paar minutit. Eemalda pann jälle ja nüüd lõplikult tulelt, sega juurde 3spl hapukoort. Maitsesta kaste soola ja jahvatatud mustpiparaga.
Serveeri koos kartulipudru või  ahjukartuliga.