kolmapäev, 3. detsember 2014

Leib kreekapähklitega

2 leiba 

leivateole eelneval õhtul -
3-4spl juuretist
7dl rukkipüüli
7,5dl vett

leivateo päev -
4dl täistera rukkijahu
2dl täistera nisujahu
2tl soola
1dl peensuhkrut
2pk (300g kreekapähkleid)

Eelneval õhtul klopi suures kausis kokku 7dl rukkipüüli, 7,5dl vett ja juuretis.
Kata kauss köögirätiga ja jäta 8-12 t toasooja käärima.
Leivapõhi on jätkamiseks valmis, kui taigen on nn."üleva ära käinud" :), see tähendab siis seda, et kausi külgedel on taignast ülevalpool taignatriip. Kausi suurust valides peaks sellega ka kohe arvestama, sest taigen võib nn." käimise ajal" kerkida algselt segatud taignapinnast 5-7cm kõrgusele. Kui sellist kerkimist toimunud ei ole, siis lase taignal veel käärida. Kui see ka 15-16 tunni jooksul juhtunud ei ole, siis on kas juuretis alles väga noor või juba riknenud ja enam ei tööta. Sellisel juhul ei kerki ka leib.
Kääritatud põhjale sega juurde ülejäänud rukkijahu, nisujahu, sool, suhkur.
Võta juuretis järgmise leivateo jaoks! 
Aga siin lähevad ka leivaküpsetajate arvamused lahku. On neid, kes väidavad, et juuretis peab olema kindlasti ilma lisanditeta ja võetakse enne suhkru/soola lisamist. Aga minul töötab ka selline juuretis hästi ja enda kogemustest ütleks, et leivateo õnnestumise juures ei ole see vist väga oluline.
Lisa kreekapähklid ja sega läbi. Võib pähkleid eelnevalt veidi peenemaks murda või lihtsalt tervelt lisada.
Võta kaks leivavormi ja kaks küpsetuspaberit. Suru märgade kätega küpsetuspaber leivavormi põhja ja külgedele. Jaga taigen vormidesse, silu niiskete kätega taignapind ühtlaseks ja torka sõrmaga taigasse mõni auk. Kata vormid köögirätiga ja jäta 3-4 tunniks kerkima. Kui augud on täis kerkinud on leib küpsetamiseks valmis. Kui kerkimist toimunud ei ole, siis kergita veel 1-2 tundi.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Küpseta leiba 20 minutit, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini, tõsta kõrvutiasetsevatele vormidele peale üks küpsetuspaber ja küpseta leiba veel 45 minutit. Selliselt paberi all küpsemise puhul ei ole vaja ka eraldi veenõud lisada, leib ei pragune ja ka ei kuiva liigselt.
Tõsta leib ahjust, piserda  leivale veidi sooja vett ja kata vormid köögirätiga.
Lase leival tunnike jahtuda, eemalda vormid ja küpsetuspaber - serveeri.
Järelejäänud leib säilita paberkotis, nii säilib leiva krõbedus.

Iga leivaküpsetaja võiks leida vastavalt oma lemmikretseptile sobiva kerkimisaja, vastavalt ahjule sobiva küpsetamisaja ja ka küpsetamisviisi (veega, paberiga, madalama või kõrgema kuumusega jne.). Erinevatest retseptidest võib leida erinevaid näpunäiteid, aga kindlat rusikareeglit küll mitte. Täisterajahu kasutades on taigen raskem ja kerkib kauem, ainult rukkipüülist tehtud taigen on kergem ja ka kerkimisaeg teine.

Macroonid Matcha`ga

1 ahjuplaat

macroonid-
70g munavalgeid (kahe muna valged)
35g peensuhkrut
60g mandlijahu
115g tuhksuhkrut
0,5tl Matcha pulbrit (rohelist värvi tee pulber, lisaks teele väga hea looduslik roheline toiduvärvi)
näpuotsaga soola

kreem-
65g võid
150g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
0,5tl Matcha pulbrit
0,5spl piima

Vahusta munavalged vähese soolaga tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde peensuhkur. Vahusta kuni moodustub paks läikiv vaht, puista peale Matcha pulber ja vahusta läbi.
Sega tuhksuhkur mandlijahuga ja sõelu munavahu peale, sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi.
NB! Mandlijahu peab olema nii peenike, et seda on võimalik läbi sõela sõeluda.
NB! Segada tuleb ainult niipalju, et taignast oleks suured õhumullid kadunud. Liigsel segamisel muutub taigen vedelaks, makroonid vajuvad madalaks ja ei kerki nn. jalgu alla.
Pritsi väikesed taignakujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (umbes 40mm läbimõõduga).
Enne küpsetamist lase kujunditel 45min -1,5t minutit toasoojas taheneda.
NB! Eelnev toasoojas hoidmise aeg sõltub ruumi õhuniiskusest ja temperatuurist. Õige aja saab kindlaks teha sõrmeotsaga makroonipinda katsudes, kui pind enam ei nakku ja pinnale on tekkinud kilejas kiht, siis on makroonid küpsetamiseks valmis.
Kuumuta ahi 150 kraadini (ilma ventilaatorita) ja küpseta makroone 13-15 minutit, lülita ahi välja ja ava ahjuuks, jäta makroonid veel mõneks minutiks ahju.

Vahusta toasoe või heledaks vahuks, lisa kolmes osas tuhksuhkur ja vahusta läbi. Viimasena puista peale Matcha pulber ja piim. Vahusta kreem kohevaks. Tõsta kreem makroonide jahtumiseni külma.
Pritsi läbi kreemipritsi makrooni alumisele küljele kreem ja suru teise macrooniga kokku.
Kuna võikreem muutub toasoojas väga pehmeks, siis säilita maiuseid jahedas.


Kookose küpsised

400g kookoshelbeid
400g magusat kondenspiima
0,5tl vaniljesuhkrut
2 munavalget
näpuotsaga soola
 

Kuumuta ahi 170 kraadini.
Sega kokku kookoshelbed ja kondenspiim, lisa vaniljesuhkur.
Vahusta munavalged vähese soolaga pehmeks kohevaks vahuks ja lisa alt üles tõstes kookosesegule. 
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja tõsta kahe lusika abil paberile taignapätsikesed.
Küpseta  küpsised 170 kraadi juures kuldkollaseks. Lase veidi jahtuda ja serveeri.