kolmapäev, 22. juuni 2011

SEFIIRITORT

Põhi I:
150g jahu
50g suhkrut
0,5muna
100g margariini

Põhi II:
50g jahu
20g tärklist
80g suhkrut
2muna
0,5tl küpsetuspulbrit

TÄIDIS:
300g keedist

IMMUTUSSIIRUP:
100g vett
50g suhkrut.

SEFIIR:
400g suhkrut
80g vett
150g keedist
6munavalget
1,5tl sidrunihapet (maitse järgi)
1tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)

50g tumedat šokolaadi.


Sulata šokolaad ja pritsi läbi kilekoti või pritskoti küpsetuspaberile kujundid, lase külmas tardud.

I põhi - haki noaga põhja ained läbi, moodusta kiiresti taignapall ja pane 15min külma. Rulli taigen tordipõhja suuruseks ümaraks vormiks ja küpseta 220 kraadi juures kuldpruuniks.

II põhi - vahusta munad suhkruga heledaks vahuks (15min), sega jahud küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule, sega alt üles tõstes läbi. Vooderda lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja vala taigen kohe vormi, küpseta 175 kraadi juuures 15min, jahuta.

Lase immutussiirupi jaoks vesi suhkruga keema, jahuta.

Kata esimene põhi keedisega, tõsta teine põhi tagurpidi peale ja pintselda immutussiirupiga.

Sefiir - puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga (eemaldab rasvajäägid ja muna vahustub paremini). Pane munavalged vahustuma ja alusta siirupi keetmisega. Keeda 350g suhkrust ja veest siirup kuuliproovini (st.kui tilgutad tilga siirupit lauale, siis see ei vaju laiali vaid moodustab palli), lisa keedis (eemalda läbi sõela tükid) ja lase korraks keema. Munavalgeid vahusta umbes 10 minutit ja poole vahustamise ajal nirista juurde 50g suhkrut. Lisa siirup peene joana munavahule (kogu aeg vahustades), lisa sidrunihape ja vaniljesuhkur, vahusta kuni moodustub tihe ja läikiv vaht. Kata tort sefiiriga ja kaunista.

Kasutasin vaarikakeedist ja vaarikas andis šefiirile ilusa roosaka värvuse.






3 kommentaari:

  1. Tere kuidas te viimasel pildil olevad kaunistused tegite ?

    VastaKustuta
  2. Tere Anneli,
    sulatasin tumeda šokolaadi, pritsisin kilest pritskotiga (peaks sobima ka tavaline kilekott) küpsetuspaberile kujundid ja panin mõneks minutiks külmikusse tahenema. Suvesoojas võiks kasutada võimalikult tumedat šokolaadi - 60/70% kakaosisaldusega, heledamast šokolaadist kujundid kipuvad suvesoojas kiiresti alla koolduma.

    VastaKustuta