reede, 13. juuli 2012

Lihapirukad pärmitaignast

420g jahu
2dl vett
20g presspärmi või 6g kuivpärmi
1tl suhkrut
0,25tl soola
130g margariini (Eve)

300-400g läbikasvanud sealiha
soola
(sibulat)

Keeda liha pehmeks ja valmista hakkliha, maitsesta soolaga ja sega juurde veidi puljongit. Soovi korral lisa klaasjaks praetud sibulatükid.
Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur ja sool, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja lisa pehme margariin. Sõtku kuni tuleb ühtlane ja elastne taigen. Kergita köögirätiga kaetult pool tundi, suru alla ja kergita veel kogus kahekordseks. Sõtku läbi ja valmista pirukad. Kata pirukad köögirätiga ja kergita 15-30 minutit või kuni on näha, et pirukad on kohevamaks kerkinud. Kuumuta ahi 200-210 kraadini. Pintselda pirukad lahtiklopitud munaga üle ja küpseta kuldpruuniks.



5 kommentaari:

  1. tere,
    see 20 gr pärmi-kas tegu on kuiv- või presspärmiga?

    VastaKustuta
  2. Tänud tähelepanu juhtimast :), ikka presspärmi või pool pakki kuivpärmi, parandasin retseptis ka ära.

    VastaKustuta
  3. Tere! Mitu pirukat sellest taignakogusest umbes saab? aitäh!

    VastaKustuta
  4. Tere Raili! Tükiline kogus oleneb sellest, millise kujuga ja kui suured pirukad vormid. Aga kui nüüd ahjuplaatidest rääkida, siis taigna kogusest saab 1-1,5 ahjuplaati pirukaid ja kui ühele pirukale kuluks 30-40g taigent, siis võiks tükiliselt tulla ka umbes 20-25 pirukat. Vormin pirukat tavaliset vastavalt tujule :) ja ei ole kindlat suurust või kuju, vahel teen väikesed ümarad ja vahel rullin lauale pikliku taignaplaadi, mille keskele siis panen hakklihariba, keeran rulli ja lõikan viiludeks, saab mõnusad väikesed suupistepirukad.

    VastaKustuta
  5. Tegin antud retsepti järgi pärmitainast ja pettumus oli väga suur. Tainas ei tahtnud üldse kerkida. Hoidsin soojas ja rätiku all kuid isegi poole võrra ei kerkinud. Kuna pärmi kodus polnud rohkem otsustasin siiski selle taigna ära kasutada. Pirukad tulid küpsedes kõvad ja ei olnud piruka moodigi. Uurisin ka teisi retsepte ja tuleb välja et sellist kogust võid nagu siin 120 grammi ei panda kusagil. Pole ime siis et tänane piruka tegu ja nähtud vaev läks aia taha.

    VastaKustuta