reede, 5. oktoober 2012

Keedukreemi kringel

470g jahu
25g pärmi
100g suhkrut
0,5tl soola
120g võid
2,5dl toasooja vett

3,5dl piima
20g mannat
3tk munakollast
25g nisujahu
3spl peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

mandlilaaste
tuhksuhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool ja suhkur, klopi läbi. Sõelu juurde jahu ja vala sulatatud leige või. Sõtku kuni taigen muutub elasteseks ja ühtlaseks (4-5min). Tõsta taigen kaussi, raputa peale kiht jahu, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 1tund (suvel kerkib hästi ka toasoojas, jahedamel ajal kuumuta paraeahi 50 kraadini, lülita välja ja tõsta taignakauss lahtise uksega ahju kerkima).
Kreemi jaoks lase piim keema ja nirista juurde manna, keeda 2 minutit ja tõsta kõrvale. Vahusta munakollased suhkruga, lisa jahu ja sega korralikult läbi. Vala munasegu juurde 1dl kuuma manna-piima segu, sega läbi. Vala munasegu pidevalt segades ülejäänud manna-piima hulka tagasi, kuumuta pidevalt põhjast segades paksenemiseni (ära keeda!). Jahuta kreem.

Rulli taigen jahusel laual suureks ristkülikuks. Määri jahtunud kreem taignale. Lõika taigen kolmeks ribaks, keera ribad rulli ja põimi palmikuks. Painuta palmik kringlikujuliseks, tõsta ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 30 minutit.



Kuumuta ahi 180 kraadini. Pintselda kerkinud kringel munavalgega üle, puista peale mandlilaastud ja küpseta 30-35 minutit.





Sõelu kringlile tuhksuhkrut.











Serveeri leigelt.

6 kommentaari:

  1. Kuidas see keedukreem seal kringli sees seisab?Kas määravaks saab ahjutemperatuur?

    VastaKustuta
  2. Kreem on eelnevalt kuumutatud ja paksendatud, nagu paks mannapuder. Keskmine küpsemistemperatuur on oluline, et küllaltki paks saiatoode korralikult läbi küpseks. Sama kreemiga teen ka Moskva saiakesi ja siis jääb kreem lausa nähtavale, kringlis on kreem taignaga kaetud. Mida sa kardad kreemiga juhtuvat?

    VastaKustuta
  3. Tervist! Tunnen huvi, et miks kringlitaignasse muna ei lähe? Ja mis erinevus selles on, kas teha taigent veega või siis piimaga? Ja veel...keedukreem...enamikes retseptides on tugevalt rasvainet/võid sees...mis nende erinevus siis on? Ja miks teie ainult munakollased panete? Kas koos munavalgetega jääks liiga vedel? Vot siis...palju küsimusi sai seekord! Vastuste eest ette tänades, lugupidamisega, Silja! :)

    VastaKustuta
  4. Muna lisamisega pärmitaignasse on nii ja naa, arvan, et kui lõpptulemusel erinevust ei ole, siis pole ülearuseid lisandeid vaja :). Sama kehtib ka vee asendamisel piimaga. Olen ikka jätkuvalt seisukohal, et koheva ja pikalt pehme pärmitaignatoote õnnestumise juures on kõige olulisem vormimisjärgne piisav kergitamine.

    1. Ära pane liiga palju jahu - taigen muutub kõvaks, ära pane liiga palju suhkrut ja rasvainet - taigen muutub raskemaks ja kerkimisomadused vähenevad, ära pane liiga palju pärmi - küpsetisele jääb pärmimaitse juurde.
    2. Kergita taigen kahekordseks.
    3. Ära rulli taigent liiga õhukeseks - pole enam toodet, mis kerkida saaks.
    4. Vormi kringel või pirukad ja KINDLASTI KERGITA kuni näed, et vormitud toode on muutnud kohevamaks ( tegelikult täpset aega ei saa määrata - jahedas kerkib aeglasemalt ja soojas kiiremini, kerkimine peab olema silmaga näha).
    Need on minu kogemuste järgi kõige olulisemad nüansid. Isegi pikaaegne sõtkumine ei ole nii oluline, ise sõtkun ainult taigna ühtlaseks ja kohe kerkima.
    Pizzapõhja jaoks on vaja venivust/elastust, seal oleks siis hea rohke sõtkumine.
    Reeglina tehakse keedukreem munakollastest, aga olen ka kohanud retsepti, kus siis osa munadest läheb sisse koos valgega, pole ise proovinud ja usun, et konsistentsi ja maitse poolest on sinna sobiv ikka munakollane. Munavalge sisaldab valku, on heade vahustusomadustega ja eesmärk on tavaliselt ikka tootele kohevuse andmine, kuumutamisel kalgendub ja sisaldab valku (hea ka pirukakatte sidumisel). Munakollane sisaldab jälle palju rasvu, annab tootele meeldiva maitse, värvuse ja on kuumutamisel paksendava omadusega (keemistemperatuurini jõudes tõmbub tükki).
    Või lisamist kreemile olen ka näinud, aga see on vist sama, miks ka kohupiimatoodetele võid lisatakse - tõenäoliselt rasvaprotsendi tõstmiseks ja seega maitseomaduste muutmiseks, aga möödapääsmatust vajadust selle järgi küll ei ole.
    Loodan, et sain veidi abiks olla ja ikka head kokkamist :)!

    VastaKustuta
  5. Millega võib asendada piima? Kui on piimatalumatus?

    VastaKustuta
  6. Tänapäeval on õnneks ka igasugu talumatustega inimeste elu lihtsamaks tehtud, laktoosivaba piim täitsa olemas ja ka kitsepiima võivad ju laktoosikud tarvitada ja kuna sees on ka vanilje, siis arvan, et kreem ei tule kitsepiimaga sugugi halvem, kui lehmapiimaga. Edu küpsetamisel!

    VastaKustuta