pühapäev, 10. juuli 2011

Lehttaignapirukad täidisega

Lehttaigen:
375g jahu
1,5dl vett
1muna
1/4tl soola
0,5tl 30% äädikat
2-3spl margariini
375g margariini (Eve)
(Pihlaka lehttaigen on ka päris hea, aga isetehtud taignast jäävad pirukad muidugi suussulavamad)

Sibulatäidis:
5-6 mugulsibulat
1spl võid
100g Merevaiku
soola
musta pipart

Kukeseenetäidis:
200g kukeseeni
1dl 35% rõõska koort
1tl võid
0,5tk muna

I variant - vala jahu suurde kaussi, lisa vesi, muna, sool, äädikas ja 2spl võid. Sõtku kuni moodustub ühtlane ja sile taigen.
II variant - vala kõik ained köögikombaini ja sega taignakonksu või plastikust lõikuriga ühtlane taigen, pane taigen 30 minutiks külma.

Sibulatäidis:
lõika sibul ratasteks ja hauta madalal kuumusel võis klaasjaks (ära pruunista), sega juurde Merevaik, maitsesta soola ja pipraga.

Kukeseenetäidis:
lõika suuremad kukeseened tükkideks, väiksemad jäta terveks. Hauta seeni võis kuni vedelik on aurustunud, lisa koor ja keeda madalal kuumusel "kokku" kuni koor muutub paksemaks ja vedelik väheneb (10-15min). Jahuta ja klopi juurde pool muna (kuumale segule lisades läheb muna tükki). Maitsesta soolaga.

Rulli taigen suureks ruuduks (umbes 30*30). Rulli margariin kahe küpsetuspaberi vahel ruudukujuliseks. Suurus peaks jääma umbes 2/3 taignaplaadist. Tõsta või taignaruudule nii, et võiruudu sirged servad jääks paralleelsed taignaruudu nukadega st., et taignale jääks nurkadesse nii suured kolmnurgad, et taigent oleks võimalik üle võiplaadi ümbrikuna kokku panna (loodan, et ei saanud liiga segane :)). Tõsta taigen ümbrikuna kokku ja murra veel ühe korra kaheks kokku, tõsta 30 minutiks külmikusse. Rulli taigen kaks korda suuremaks ja pane kolmeks kokku, korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega. Taigen peaks olema külmikus kaetult, et pind ära ei kuivaks. Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika taigen terava noaga pooleks ja rulli küpstuspaberil küpsetusplaadi suuruseks ruuduks. Lõika taignaplaat noaga soovitud kujunditeks (ruudud, kolmnurgad jne). Lehttatigna lõikamiseks peaks olema kindlasti terav nuga, et ei pressiks servi kinni. Tõsta täidis taignakujundite keskele ja küpseta kuni küpsetised on korralikult kerkinud ja pruunistunud. Algul küpseta alumisel siinil, et rasvarikas põhi korralikult kuumust saaks ja kui pirukas on juba kerkinud tõsta keskmisele ahjusiinile, küpseta valmis.

Sibulatäidisega

Kukeseenetäidisega

2 kommentaari: