laupäev, 30. juuni 2012

GRILLITUD KARTULID

värskeid kartuleid
toiduõli
soola
hakitud tilli

Koori või pese harjaga värsked kartulid. Keeda kartulid peaaegu valmis, kurna ja jahuta. Vala kartulitele veidi õli, puista soola ja hakitud tilli. Sega õrnalt läbi. Mugav on seda teha koos keedupotiga, hoiad potti kahe käega mõlemalt poolt, surud pöialdega kaane tugevasti kinni ja keerad potti õrnalt (nii, et kartulid ei puruneks) ringiratast.
Grilli.



GRILLITUD BAKLAŽAAN

baklažaan
2 osa sojakastet
1 osa õli

Sega toiduõli sojakastmega. Viiluta baklažaan ja määri üks pool kastmega, aseta kastmene pool allpool grillile, pintselda pealmine pool kastmega. Grilli mõlemalt poolt paar minutit.




Väikesed pannkoogid

Eks iga pereema tehtud pannkoogid on oma pere lemmikud, pere nõudmisel panen kirja ka oma retsepti, et neil oleks vajadusel hea võtta ja teistel perenaistel katsetada.

300g nisujahu
4tk kanamuna
5dl vett või piima
5spl suhkrut
0,25tl soola
0,5tl vaniljesuhkrut
1tl küpsetuspulbrit
3spl toiduõli või 45g sulatatud võid.

õli küpsetamiseks

Klopi munad suhkru ja vaniljesuhkruga lahti, lisa vesi või piim ja sega läbi. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga, lisa vedelikule ja vispelda ühtlaseks tükkideta taignaks, kõige viimasena sega hulka õli või või. Kui kannatust jätkub oleks hea lasta taignas oleval jahul 30 minutit külmikus paisuda, aga sobib ka kohe küpsetamiseks.




esmaspäev, 25. juuni 2012

LIHAPALLID FETAGA

28tk

250g seahakkliha
250g veisehakkliha
1tk kanamuna
0,5tl hakklihamaitseainet
0,5tl soola
1tk saiaviil või riivsaia
saia leotamiseks veidi vett
150g fetajuustu

Tükelda feta. Leota sai või riivsai väheses vees, lisa kanamuna, hakklihad ja maitsesta. Sõtku mass korralikult läbi. Võta tükk hakkliha, suru peopesas laiaks, tõsta peale tükk fetat ja kinnita hakkliha ümber juustu. Pruunista lihapallid pannil. Tõsta lihapallid ahjuvormi, kata vorm fooliumiga ja järelküpseta 175 kraadises ahjus 25 minutit.



VEISELIHAPIFFID GRILLIMISEKS

1kg noorloomaliha
250g suitsupeekonit
1spl sinepit
2tk küüslauguküünt
soola
musta peenpipart

Valmista lihast ja peekonist hakkliha. Lisa sinep, pressitud küüslauguküüned ja maitsesta, sõtku segu korralikult läbi. Valmista lihast piffid ja grilli.



reede, 1. juuni 2012

RABARBERI-KOHUPIIMA KORVIKESED

6tk.

Liivataigen:
100g margariini
75g peensuhkrut
1tk kanamuna
200g nisujahu
2spl piima
0,25tl vaniljesuhkrut
0,25tl küpsetuspulbrit

Kohupiim:
korvikesed                          suur kook
300g vaniljekohupiima        400g vaniljekohupiima
1tk kanamuna                     2tk kanamuna
2tl nisujahu                         1spl nisujahu
suhkrut maitse järgi             suhkrut maitse järgi

Rabarber:
1tk rabarberivars                2tk rabarberit
suhkrut
riivsaia

Puiste:
1dl jahu
0,5dl suhkrut
30g margariini

Sega omavahel kuivained. Lisa võitükid, muna ja piim, haki kõik sõmeraks. Vormi kiiresti palliks ja pane 15 minutiks külma.
Haki rabarber.
Sega kohupiim muna, jahu ja suhkruga (kohupiim võiks olla üsna tugevalt magus).
Puiste jaoks haki kõik ained (noaga või köögikombainis) omavahel hästi sõmeraks.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Suru taigen vormide või vormi põhja ja külgedele. Küpseta korvikesi kuni pind muutub matiks (kuivaks).
Suure koogi puhul alanda ahju temperatuuri 180 kraadini, korvikestel võib temperatuuri samaks jätta.
Puista liivataignale õhuke kiht riivsaia, kiht rabarberit ja puista peale kiht suhkrut. Kata rabarberitükid kohupiimaga ja pusta peale puiste.
Küpseta korvikesi 15 minutit ja terve kook on valmis siis, kui kohupiim on ühtlaselt kohevamaks kerkinud.





Suur kook.