teisipäev, 24. september 2013

KODUSED PELMEENID

224tk

650g nisujahu
4,5dl keefiri
1tk kanamuna
1spl toiduõli

700g veiseliha
300-400g sealiha
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
1spl toiduõli
1-1,5tl soola
0,5tl jahvatatud mustpipart

Valmista lihast hakkliha. Lisa soola ja pipar, sõtku korralikult läbi (vajadusel lisa 0,5dl vett). Haki sibul ja küüslauk peeneks, hauta õlis pehmeks. Lase vaidi jahtuda ja lisa hakklihale, sõtku läbi. Tõsta hakkliha külmikusse maitsestuma.

Sõelu lauale jahukuhi ja tee keskele süvend, vala süvendisse lahtiklopitud muna ja keefir. Põhimõte on sama, mis pastataigna tegemisel, klopi vispili või kahvliga (jahu langeb järjest servadest juurde), kui enam vispeldada ei saa tõmba ülejäänud jahu taignale ja sõtku ühtlaseks, vajadusel lisa veel jahu või keefiri. Vala peopessa 1spl õli, patsuta taigenapall üle ja sõtku õli taignasse. Taigen peaks jääma pehmem kui pastataigen, aga tugevam kui pärmitaigen.



Taigna võib lihtsalt õhukeseks rullida, klaasi või vormi abil rõngad lõigata, hakkliha ühele poolele tõsta, teine pool üle ja servad kinni vajutada.

Mina tegin vormiga ja jaotasin taigna 8 võrdseks osaks. Rullisin ühe osa jahusel laual õhukeseks, tõstsin taigna üsna lõdvalt jahusele vormile. Voolisin märgade kätega hakklihast pallikesed ja ladusin avadesse. Teise taignaplaadi laotasin hakklihale.




 
Rullisin suure taigarulliga ettevaatlikult üle vormi (kuna vorm ei ole vist päris tasane, siis rullisin väikese rulliga üle), eemaldasin serva, keerasin vormi tagurpidi ja vajutasin pelmeenid vormist välja.






Valmistamisviisid:
Keeda soolaga maitsestatud vees või puljongis.
Prae keskmisel või madalamal kuumusel kuldpruuniks.










Järelejäänud küpsetamata pelmeenid lao kandikule, külmuta sügavkülmas 24 tundi ja paki portsudena kilekottidesse.
 

Hakkliha jäi veidi puudu ja täitsin osad pelmeenid kupatatud metsaseene seguga.








Metsaseentega.

2 kommentaari:

  1. 224 tükki? Nii palju? Või on kirjaviga? :)

    VastaKustuta
  2. :) Võib tunduda palju, aga sain neli alust ja pelmeenid on üsna pisikesed, et sügavkülma jõudis ainult 1,5 alust.
    Käsitsi vormides tuleb neid kindlasti vähem.

    VastaKustuta