teisipäev, 12. aprill 2011

Lihapirukad

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
1spl suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

300g sealiha (või 150 veiseliha +150g rasvasemat sealiha)
2 keedetud muna
100-150g keedetud riisi
0.5tk mugulsibulat (võb ära jätta)
1tl võid
sool

Keeda liha, riis ja munad. Hauta sibul võis klaasjaks, valmista keedetud lihast hakkliha ja sega juurde hakitud munad, riis ja sibul.
Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 taignapinda toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külmikusse, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks, lõika 9cm*15cm ristkülikud, tõsta ühele poolele täidis ja pigista servast 1cm kauguselt tugevasti kinni.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga ja küpseta 200-220 juurest 10-15 minutit (olenevalt ahjust).

NB! Hakkliha võib edukalt asendada seentega, täidises võib riisi või liha asemel kasutada ka hautatud värskekapsast, võis praetud riivitud porgandit. Pirukaid võib täita ka ainult fetajuustutükkidega või lihtsalt riisi ja hakitud keedumunaga.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukas munaga.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar