teisipäev, 12. aprill 2011

KOHUPIIMARULL

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
100g suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)
(võib teha ka ilma kihistamiseta, aga nii tulevad pirukad krõbedamad ja ...rammusamad :))

300g kohupiima
2sp kartulijahu
1muna (0.75 kui on väga suur)
3-4 spl suhkrut (maitse järgi, aga segu võiks olla üsna magus)
1tl vaniljesuhkrut

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks pikaks ristkülikuks, määri kohupiimasegu peale (servas jäta 2cm ilma seguta), keera rulli ja lõika terava noaga 2,5-3cm viilud.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, raputa peale mandlilaaste ja küpseta 200-220 juurest 15minutit, olenevalt ahjust.

NB! Kohupiima asemel võib kasutada hautatud õuna-kaneeli-suhkru segu, martsipani (+õun), müsli-õuna segu, kaneel-suhkur jne.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukas munaga.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar