pühapäev, 1. mai 2011

NÄKILEIVAD RUKKI-JA NISUJAHUST

2,5dl käesooja vett
2,5dl rukkijahu
2,5dl täistera nisujahu
0,5dl kaerakliisid
12g pärmi
1tl soola
0,5tl soodata
1spl mett
seemneid (seesami)

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa mesi. Sega omavahel kuivained, vala juurde vedelik ja sõtku kuni moodustub ühtlane taigen. Silu märgade käte abil taigen palliks ja pane ööks kilega kaetult külma.
Jaota taigen neljaks osaks, rulli jahusel laual 2-3mm paksuseks ja lõika vormi või noa abil soovitud kujundid. Lase 20min kerkida, torka kahviga mõned augud, pintselda veega, raputa peale soovitud seemneid ja küpseta 225 juures 10min.

NB! Kuna taigen ei sisalda rasvaineid, siis kulub rullimisel ohtrasti jahu, et taigen laua külge kinni ei jääks. Paksemad näkileivad jäävad seest veidi leivased, õhemad jällegi krõbedamad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar