neljapäev, 7. juuli 2011

PITSAPIRUKAD

15 suurt pirukat

Taigen:
500g jahu
25g pärmi
0,5 muna
100g margariini või võid
250g vett (umbes 2,1dl)
1spl suhkrut
0,5tl soola

Kate:
250g hakkliha
100g sinki
200g konserveeritud šampinjone
1 väike porrulauk
7-8 suurt basiilikulehte
250g tomatkastet Arrabbiata
1tl soola
1tl suhkrut

150g riivjuustu

Sega pärm käesooja veega, lisa muna, suhkur ja sool, sõelu peale jahu ja vala juurde sulatatud ja jahutatud margariin. Sõtku taigent suures kausis või jahusel laual kuni moodustub ühtlane ja sile mass. Kata kauss kile või köögirätiga, kergita 20min, suru taigen alla ja kergita veel 40 minutid kuni taigna kogus on kahekordistunud (kerkib hästi ka toatemperatuuril 23-24 kraadi).


Küpseta pannil hakkliha, lisa viilutatud porrulauk, hakitud basiilik, sink ja seened, vala juurde tomatikaste, maitsesta soola ja suhkruga. Hauta kuni suurem osa vedelikust on aurustunud.

Tee taignast jahuste kätega pallid (15 suurt pirukat või 25 väikest), pane pallid küsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta jahuse klaasipõhjaga keskele lohk (suurte pirukate jaoks sobib hästi viskiklaas).

Jaota täidis pirukatesse ja lase 15minutit kerkida.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Enne ahju panemist määri pirukad munaga ja puista peale riivjuust. Küpseta 7-10 minutit.

4 kommentaari:

  1. Super-super retsept! Kasutasin küll kuivpärmi, mille segasin jahuga ja siis mikserdasin veidi kuumema veega ning lisasin ülejäänud koostisosad. Aga niiii pehmet saia pole ma veel suutnud teha. Aitäh! :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh tagasiside eest, alati on rõõm kuulda, kui mõni roog hästi õnnestub. Pärmitaignale ju kolm elutähtsat soovitust ongi - kergita, kergita, kergita...:) Taigna kogus kahekordseks, mis iganes aeg siis sellele kulub 45min-1,5 tundi, oleneb ruumi temperatuurist. Peale vormimist jälle kergitada, ei ole oluline aeg, jälle on tähtis, et vormitud toode on kerkinud silmnähtavalt potsakamaks. Nii saab alati head ja kohevad pirukad :). Kerkimisajad on pandud sellised orienteeruvad, kui toatemperatuur on 23-24 kraadi ümber, aga kerkimist mõjutab muidugi ka rasvaine kogus, suhkru kogus ja pärmi värskus. Seepärast täpset aega ei saagi öelda, tuleb lihtsalt usaldada oma silma.

    VastaKustuta
  3. Tere, millist pärmi kasutasite?ja palju sellest kogusest tuleb pirukaid? kahele inimesele vist palju, peaks koguseid poole võrra vähendama?

    VastaKustuta
  4. Millegipärast on lemmikuks kujunenud Nordic pärm. Tükk on küll 50g ja kipub kiiresti kuivama, aga teoreetiliselt võib ülejäägi ka ära külmutada ja siis on vajadusel alati hea võtta (pole küll külmutatud pärmi ise proovinud). Kokku tuleb 15 pirukat ja tegelikult võib pärimataignast küpsetisi üleöö külmikus säilitada, hommikul veidi vette peale piserdada ja eelkuumutatud ahjus mõne minutiga uuesti krõbedaks ja pehmeks küpsetada, aga see pehmus säilib ainult soojalt söömisel, uuesti küpsetatud ja jahtunult muutub pirukas veel kõvamaks, kui enne oli. Aga muidugi võib kogused vabalt pooleks teha, siis saate umbes 7-8 pirukat. Head küpsetamist!

    VastaKustuta