laupäev, 22. september 2012

Makroonid šokolaadikreemiga

1 ahjuplaat

70g munavalgeid (kahe muna valged või veidi vähem)
35g peensuhkrut
60g mandlijahu
115g tuhksuhkrut
näpuotsaga soola

100g šokolaadi
50g rõõsk koort või piima

Vahusta munavalged vähese soolaga tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde peensuhkur. Vahusta kuni moodustub paks läikiv vaht (kokku 12-15 minutit). Sega tuhksuhkur mandlijahuga ja sõelu munavahu peale, sega alt üles tõstes läbi.
Pritis taigen laiotsalise (10mm) taignaotsikuga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Enne küpsetamist lase kujunditel 45 minutit toasoojas taheneda.


 Kuumuta ahi 150 kraadini (ilma ventilaatorita) ja küpseta makroone 15 minutit, lülita ahi välja ja ava ahjuuks, jäta makroonid veel mõneks minutiks ahju.
Jahuta küpsised. Soojenda šokolaad ja koor, klopi ühtlaseks, lase veidi jahtuda ja pritsi kreemipritsiga ühele makroonile, suru õrnalt teise küpsisega kokku.
Kõik tundub lihtne :)?
Tegelikult on mitmeid asju mida peab jälgima, et õige tulemus saavutada.
1.Munavalge peab olema korralikult vahustatud, kui munavalge on vähe vahustatud, muutub taigen mandlijahu lisades vedelaks ja makroonide asemel tulevad lamedad koogikesed.
2.Mandlijahuga segades ei tohi segada liiga vähe ega liiga palju. Algul tekivad tagnasse suured õhumullid, lõpeta segamine kohe, kui taigen on muutunud ühtlaseks ja suured mullid kadunud, kui segad rohkem muutub taigen vedelaks. Ära klopi!
3.Kui küpsetad makroone liiga vähe, siis jääb maius vedelaks ja ei tule küpsetuspaberi küljest lahti, kui küpsetad liiga palju muutuvad makroonid pruuniks.

NB! Mandlijahu saab ise teha mandlilaaste või kooritud mandleid jahvatades, aga segu peab oleme piisavalt peenike, et seda oleks võimalik läbi sõela hõõruda või raputada.

2 kommentaari:

  1. Tegin makroone creme brulee'st ülejäänud munavalgetest ja esimese korra kohta tulid väga hästi välja. Mõned küpsised kippusid pealt mõranema ja mõnel ei kasvanud "jalgu" alla. Aga üksjagu oli ka ideaalseid küpsiseid. Maitse oli siiski kõigil ühtviisi superhea. Lapsed ka sõid ja kiitsid. Väga hästi sobis tumeda šokolaadi kreem sinna vahele, nii ei olnud lõpptulemus liiga magus. Järgmised makroonid teen roosad ja maasikamaitselised. Huvitav, kas peedimahlaga saab makroone värvida? Ja kas on äkki mõni toimiv nipp mõrade vastu?

    VastaKustuta
  2. Mõranemise vastu peaks olema just see eelnev toasoojas nn.kuivatamine. Kirjutasin küll 45 minutit, aga eelkõige oleneb see toatemperatuurist ja toa õhuniiskusest. Eesmärk on, et makroonidele tekiks enne ahju panemist peale kuiv kilejas kiht ja see võib suvel ruumide mittekütmise puhul olla üsna keeruline. Veendusin sel suvel ise, kui suur niiskus võib tekkida hoonesse ka sooja suve korral, kui nagu kütmiseks mingit vajadust ei teki. Kui tõesti seda kilet ka tunni jooksel makroonidele peale ei teki, siis lase praeahi natuke soojaks ja kuivata seal makroone veidi lahtise uksega.
    Peedimahla lisamisega tasuks natuke ettevaatlik olla, vahustatud munavalge ei armasta eriti vedelikke. Maksimaalselt 0,5tl peedimahla 2 munavalge kohta ja seda siis ka hästi vahus munavalgele ja pidevalt vahustades tilkhaaval Aga omast kogemusest võin ka kinnitada, et väike vedelikukogus jätab makroonid pärast küpsetamist seest mõnusad mahlased, aga see on jälle katsetamise asi. Lisaks šokolaadile sobib väga hästi makroonide vahele ka tavaline võikreemi (retsept - beseed võikreemiga) või maitsestatud võikreem. Aga siis kindlasti säilita külmikus ja enne serveerimist lase võikreemil külmikus tunnike taheneda. Head kokkamist :)

    VastaKustuta