pühapäev, 18. november 2012

Creme brulee

6 kausikest

6dl 35% rõõsk koort
6tk munakollast
4spl peensuhkrut (maitse järgi, võib ka rohkem)
0,5-1tl vaniljesuhkrut

Sega koor suhkru, vaniljesuhkru ja munakollastega ühtlaseks (ära vahusta ja ära vispelda, vahtu ei tohi tekkida). Vala segu keedupotti ja kuumuta pidevalt põhjast segades, kuni segu korralikult aurab (ära keema lase). Kuumuta ahi 150 kraadini. Vala segu läbi sõela ja jaga väikestesse savivormidesse, kata vormid fooliumiga. Tõsta kausikesed savist või klaasist ahjuvormi, vala juurde nii palju kuuma vett, et bruleevormid oleks 2/3 osas vees. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 30-35 minutit. Tõsta vormid ahjust välja, eemalda fooliumid ja lase jahtuda, jahtunud bruleekreem tõsta paariks tunniks külmikusse. Enne serveerimist puista pinnale kiht pruuni suhkrut ja sulata suhkur gaasipõletiga. Põleti puudumisel kuumuta grill max kuumuseni, lao kreemid ahjurestile ja sulata suhkur ülemisel ahjusiinil, grilli all 1-2 minutit.
Serveeri juurde väikese kausikesega hapukat keedist (näiteks mustasõstrakeedis).





5 kommentaari:

  1. Väga sisukas blogi. Ma otsisin vrapi retsepti ja nii sattusingi siia, aga nii palju kõike muud on vaadata.

    Edu edaspidiseks!

    VastaKustuta
  2. Tänud Mariana! Sisukas on küll parim kompliment, mida üks blogipidaja oodata võiks :).
    Loodan, et vrapp maitses nii suurtele kui väikestele :).

    VastaKustuta
  3. Minul creme brulee väga hästi ei õnnestunud. Tegin enda arvates kõik retsepti järgi aga miskipärast jäi lõpptulemus vedel (vaniljekastme moodi). Küpsetasin 35 minutit ja ahi oli korralikult eelsoojendatud. Kuna külmikus ka tahenemist ei toimunud, panin järgmisel päeval kõik kausikesed uuesti ahju ja hoidsin veel 40 minutit, aga midagi ei muutunud- ikka vedel. Maitse oli muidu superhea, brownie juurde sobis kastmeks ülihästi:) Ei teagi, mis valesti läks...

    VastaKustuta
  4. Kurb kuulda ja raske arvata, miks brulee vedelaks jäi. Peaks olema üsna standardne retsept - 1dl 35% koore kohta 1 munakollane. Soovitan lihtsalt veel katsetada, muidu on brulee valmimist lihtne kontrollida - võta üks kausike ahjust, eemalda foolium ja veidi vormi kõigutades peaks brulee keskmine osa "süldi moodi" värisema/võbisema, siis on küpsemisaeg piisav ja tulemus õige. Kuigi nagu ma aru sain, et sa küpsetasid lausa 35+40 minutit, siis pidi viga (vist) olema hoopis toorainetes. Viimasel ajal on 35% rõõsa koorega üldse midagi lahti, kahe korral koort vahustades ei ole see vahtu läinud, vaid lihtsalt ühel hetkel moodustunud magus või :), kuigi realiseerimisaega oleks nagu piisavalt.
    (Võib-olla mõned probleemid, mis võiks ebaõnnestumisele viia on, et lisatav vesi ei ole kuum ja magustoit ei saa selle ajaga piisavalt kuumust küpsemisel. Koore rasvaprotsent ei ole õige ja ei tardu seetõttu piisavalt. Muidugi üleküpsemine ja liigne kuumus teeb bruleest hoopis munapudru :).)

    VastaKustuta
  5. Proovin mõne aja pärast kindlasti uuesti, sest maitse on sellel magustoidul lihtsalt võrratu. Oleks enne ka pidanud kõigepealt ühe kausikese välja võtma ja vaatama, aga ei tulnud selle peale. Pealegi ei teadnud ma kui vedel/tahke ta kuumana olema peaks. Suur tänu soovituse eest, teinekord targem:)

    VastaKustuta