laupäev, 13. juuli 2013

SUITSUTATUD SEAKARBONAAD

3,5-4kg karbonaadi (2tk)
2l vett
6spl jämesoola
(1l vee kohta 3spl jämesoola, olenevalt soolamisnõu kujust on vaja võib-olla veel soolvett lisada)

Lahusta sool külmas vees (vett ei ole vaja keeta). Lõika karbonaadid pooleks st.umbes kilosteks tükkideks, paiguta liha suurde nõusse soolvette. Pane peale vajutis (sobib tagurpidi pandud praetaldrik või kaks), et liha soolveest välja ei kerkiks. Lase lihal jahedas kohas (sobib külmik) 48t soolduda.
Kuumuta suitsuahi 75 kraadini (võtab see aega umbes 1-1,5 tundi). Kala võib edukalt suitsutada ka tunde järgi ja ilma termomeetrita, aga liha jaoks on ahjus olev termomeeter suureks abiks ja õnnestumise kindlaks aluseks. Enimsoositud suitsutuspuu on lepp ja soovitatakse ka lepp koorida, kuna puukoor tekitab liialt tahma, aga meie ei ole koorinud. Ahjul on ka kivide peal spetsiaalsed malmpannid, kuhu saab suitsukoguse suurendamiseks panna lepalaaste.
Soolatud liha tõmba takunööriga tihedalt kokku (liha jääb mahlasem) ja riputa suitsuahju või aseta restidele. On lihameistreid, kes ütlevad, et liha peab kindlasti rippuma, aga oleme teinud nii ja naa, tulemus jääb ikka sama.
Küpseta 70-75 kraadi juures 6 tundi. Serveeri soojalt põhiroaks või külmalt õhukeste viiludena võileivakatteks.

NB! Lihale ja vorstile annab isuäratava roosaka värvuse nitritsool, aga eks see jääb igaühe enda otsustada, kas ta lepib hallikama lihaga, mis on kodune ja naturaalne või valib silmailu koos pikema säilivusajaga  ja kasutab soolamisel nitritsoola.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar