teisipäev, 12. aprill 2011

Croissant singi ja juustuga

500g jahu
25g pärmi
50g võid/margariini (või 50g õli)
1spl suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

150-200g sinki
150g riivitud juustu

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 taignast toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.
Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks ja lõika pikkadeks kolmnurkadeks, pintselda veega ja kata singi-juustuseguga. Keera laiemast otsast alates rulli, painuta veidi.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, küpseta 200-220 juurest 15 minutit, olenevalt ahjust.

NB! Ilma juustu ja singita saab tavalised Croissantid, enne ahju panemist võib peale raputada erinevaid seemneid, valge jahu võib asendada osaliselt täisterajahuga.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukad munaga.




2 kommentaari:

  1. Mitu croissanti siit tuleb?

    VastaKustuta
  2. Tere,
    tainast tuleb kokku veidi üle kilo ja kui ühe croissanti jaoks läheb kesmiselt 65-70g tainast, siis saab 14-15tk.

    VastaKustuta