teisipäev, 12. aprill 2011

PUUVILJASAIAD

500g jahu
25g pärmi
50g võid/ margariini (või 50g õli)
100g suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Keedukreem:
2 munakollast
3spl suhkrut
20g jahu
15g mannat
250g piima
30g võid
¼ tl vaniljesuhkrut

Konservpuuvilju, meliss/piparmünt, tarretisesuhkur (Dan Sukker)

Kihistamiseks 200g võid või margariini (Eve)

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu (algul võib segada vispliga ja taigna tihenemisel sõtkuda käega), sõtku veidi ja lisa toasoe margariin või õli. Nüüd sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 toasoojade margariinilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole margariiniga kaetud, siis jääb iga kihi vahele margariin. Pane 15 min külma, siis rulli ettevaatlikult (tainast purustamata)sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.

Kuumuta piim keemiseni, lisa manna ja keeda, vahusta munakollased suhkruga ja lisa jahu, tõsta piimasegu tulelt, sega paar lusikatäit munasegusse ja siis vala juurde ülejäänud piimasegu, kuumuta pidevalt segades paksenemiseni (võib paksendada ka kuumaveevannis). Ära keeda! Keetmisel läheb muna tükki.

Valmis taigen rulli 0,5cm paksuseks ja lõika 15mm*15mm ruutudeks, tõsta nurgad keskele kokku ja suru sõrmedega keskele lohk. Tõsta lusikaga või lase kreem läbi kreemipritsi lohku.
Tõsta pirukad ahjuplaadile, kergita 15minutid, määri munaga, küpseta 200-220 juurest 15 minutit, olenevalt ahjust.

Veidi jahtunud pirukatele lao peale puuviljad ja pintselda tarretisega (pakil on valmistamise õpetus).

NB! Kui kreemi tegemine tundub liiga keeruline, võib kreemi üldse ära jätta või teha ainult kreemiga ja ilma puuviljadeta, siis jääb ära ka tarretisetegu.

Kohevate pirukate saladus peitub vormimisjärgses kergitamises ja alles peale kergitamist määritakse pirukad munaga.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar