reede, 20. mai 2011

RABARBERIKOOK LIIVATAIGNAL

Kogus: suur ahjuplaat.

Liivataigen:
450g jahu
200g võid või margariini
1muna
150g suhkrut
50g piima (vett)
0,5tl küpsetuspulbrit

Võibiskviit:
6 muna
200g jahu
200g suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
100g võid

700g rabarberit
(1-2 õuna)
200g suhkrut
1spl tärklist
(kaneeli)

puudersuhkrut

Liivataigen: vala jahu suurde kaussi ja sega küpsetuspulbriga, tee keskele süvend ja pane süvendisse võitükid, muna, suhkur ja vedelik. Näpi (pigista sõrmede vahel) kuni võitükid on jahuga segunenud, vormi kiiresti palliks ja pane 30min kilesse mähitult külma. Kuumuta ahi 200kraadini, rulli liivataigen küpsetuspaberil jahuse taignarulliga õhukeseks, torka kahvliga augud ja küpseta pea-aegu valmis. Vahusta munad paksuks ja kohevaks vahuks (20-25min), poole vahustamise ajal lisa vähehaaval suhkur. Kui vahustad biskviiti köögikombainis, siis saada samal ajal ka põhja ette valmistada, valmis biskviittaigen tuleb kiiresti küpsema panna, et kohevus ei kaoks. Kui vahustad käsimikseriga, siis valmista põhi eelnevalt ette. Tükelda rabarber (riivi õunad jämeda riiviga), hauta paar minutit suhkruga, et maitsed ühtlustuks, aga võib ka rabarberitükid lihtsalt tärklisega üle puistatud põhjale laduda ja suhkru (kaneeli) peale raputada. Hautisel kurna ära suurem vedelik ja tõsta segu tärklisega üle puistatud põhjale.
Alanda ahju temperatuuri 175 kraadini.
Biskviidi jaoks sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahu peale, sega alt üles tõstes läbi (ära klopi), viimasena nirista juurde sulatatud ja jahutatud või. Tõsta taigen kohe ettevalmistatud põhjale, ära lükka laiali vaid pane lusikatäied üksteise kõrvale. Aseta kook kohe ahju ja küpseta 15min, ära enne valmimist ahjuust ava. 15min möödudes lülita ahi välja ja ava uks, jäta kook veel mõneks minutiks ahju. Puista kook üle puudersuhkruga.

Hautatud rabarberi-õuna täidisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar