reede, 29. juuli 2011

RUKKILEIB KREEKAPÄHKLITE JA SEEMNETEGA

Juuretis :
1dl toasooja vett
1dl rukkijahu

Sega juuretise ained kokku ja jäta köögirätiga kaetult 3-5 päevaks toatemperatuurile seisma. Hoia kuni juuretisele tekib hallituse taoline vaht, siis on juuretis valmis (lõhn peaks olema ikka meeldivalt hapukas käärimislõhn, halva lõhna tekkimisel on juuretis riknenud ja seda pole mõtet kasutada).
-----------------------------------------------
Alusta taignategu:
7.5dl vett
7dl rukkijahu

Vala juuretisele juurde toasoe vesi ja sõelu peale jahu, klopi vispliga korralikult läbi. Kata kauss jälle köögirätiga ja jäta 14 tunniks hapnema.
-----------------------------------------------
Taignategu edasi:
4dl rukkijahu (tunde järgi, teen sellise paksusega taigna mida saab veel vaevaliselt lusikaga segada)
2dl täistera nisujahu
2spl linnasejahu
1spl soola
1-1,5dl suhkrut (maitse järgi)
150g kreeka pähkleid
150g seemnesegu

Lisa alustatud taignasse ülejäänud rukkijahu, nisujahu, linnasejahu, sool ja suhkur. Sega korralikult läbi ja võta pool klaasi juuretist järgmiseks leivateoks. Juuretist hoia 6-10 tundi toasoojas ja siis tõsta kilega kaetult külmikusse järgmist leivategu ootama, mis võiks siis toimuda 1-1,5 nädala pärast (max 2 nädalat). Nüüd lisa pähklid ja seemned, sega. Määri kaks leivavormi õliga (või keeksivormi), jaota taigen vormidesse, torka taignasse sõrmega sügavad augud (näiteks üks rida auke vm.). Kata vormid rätiga ja lase 4-5 tundi toasoojas kerkida. Kuumuta ahi 220 kraadini, aseta ahju põhja kauss või sügav ahjuplaat kuuma veega. Küpseta leiba 220 kraadi juures 15 min, alanda ahju temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Vajadusel lisa küpsetamise ajal veenõusse keevat vett. Ahjust võetud leivad vala vormist välja, pritsi üle sooja veega ja jäta köögirätikusse mähitult 1 tunniks jahtuma. Leiva säilitamisel kilekotis püsib leib pehme, aga kaotab oma krõbeduse. Leiva säilitamisel paberkotis jääb leib mõnusalt krõbe, aga muutub kiiremini kõvaks.



Pildil isevalmistatud juuretisest esimese küpsetuse leib, mida rohkem juuretis nn.valmis saab, seda kohevamaks leib läheb. Mina küpsetan tavaliselt 4-5 leivategu järjest, seni kuni leib on mõnusalt tihe ja mahlane, aga kui juuretis nn.valmis saab, siis teen küpsetamisel vahe sisse ja alustan mõne aja pärast uue juuretise tegemisega :). Põlised leivategijad saavad nüüd kindlasti kurjaks :), aga maitse üle ei vaielda...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar