laupäev, 20. august 2011

ÕUNA-FILOTAIGNARULL IIRISE KASTMEGA

2 struudlit

1pk külmutatud filotaigent (12 lehte)
4tk suurt õuna
(rosinaid)
1tl kaneeli
3spl suhkrut + 2dl taignale puisteks
150g võid
1dl riivsaia

Iirise kaste:
4dl 35% rõõsk koort
50g võid
300g suhkrut

Kaste
Sulata suhkur paksupõhjalises potis. Iirise saamiseks on vaja suhkur segades kiiresti sulatada, et see ei muutuks liiga tumedaks, sel juhul saab karamellkastme. Sulata suhkur ja lisa 50g võid, sega ja vala peale 4dl rõõsk koort. Kuumuta ja sega tasapisi ühtlaseks.
Kastme valmistamisel peaks olema üsna ettevaatlik, kaste võib pritsida (sulanud suhkur on väga kuum), külma koore lisamisel pahvatavad üles kuumad aurupahvakud jne.
Kook
Lase flotaignal kinnises pakis sulada. Enne paki avamist tee ära eeltööd – tükelda õunad ja sega 3spl suhkru ja kaneeliga, sulata või, laota lauale üks küpsetuspaber ja võta valmis piisavalt suur köögirätik, mis ulatuks üle laiali laotatud taigna, kui kõik eeltööd tehtud võid alles taignapaki avada. Laota taigen lauale ja tõsta üks leht küpsetuspaberile, kata ülejäänud taigen kohe köögirätiga (taigen hakkab kiiresti kuivama ja muutub väga rabedaks), pintselda küpsetuspaberile laotatud taignaleht korralikult sulavõiga, puista peale suhkur ja kata järgmise taignalehega, kata jälle sulavõi ja suhkruga, tõsta nii üksteise peale 6 taignalehte. Kui soovid teha ainult ühe struudli, siis võta algul kohe 6 lehte, kata köögirätiga ja teised keera õhukindlalt kilesse. Kuues leht määri jälle võiga, raputa üle suhkruga ja kata pool taignast 0,5dl riivsaiaga (piki pikemat serva) ja riivsai õunaseguga, jäta lühemad servad 3cm ulatuses ilma täidiseta. Keera taigen rulli nii, et kõigepealt keera korra üles täidisega kaetud serv, siis keera peale otsad 3cm ulatuses ja siis keera lõpuni rulli, otsad jäävad kinniselt rulli sisse.
Määri ümbert korralikult sulavõiga. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Serveeri kooki leigelt või jahtunult koos iirise kastmega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar