neljapäev, 1. september 2011

JOGURTITORT BESEEGA

2 biskviitpõhja:
6tk muna
6spl suhkrut
6spl jahu (kuhjaga)
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500g maitsestamata jogurtit
400g 35% rõõska koort
150g maasikaid
6-7spl suhkrut (maitse järgi)
20g zelatiini
1dl vett

Besee:
3tk munavalget
2dl suhkrut

Besee alla:
1,5dl vahukoort
1tl suhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Vahusta munad suhkruga heledaks ja paksuks vahuks, sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu munavahule. Sega alt üles tõstes ettevaatlikult läbi (ära klopi). Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga, jaga taigen plaatidele ja lükka tordipõhja suuruselt laiali. Küpseta kuldpruuniks.
Hoia jogurtit ja rõõska koort 0,5 tundi toasoojas. Kui jogurt ja koor on liiga külmad, siis hakkab lisatud zelatiin kohe tarduma ja suure tõenäosusega läheb see ka täidises tükki.
Lõika biskviitpõhjad lahtikäiva koogivormi järgi parajaks, vooderda koogivorm küpsetuspaberiga ja aseta üks põhi sisse.
Paisuta zelatiin 1dl vees, sulata paisunud zelatiin mikros või kuumakindla nõuga kuumaveenõus, jahuta leigeks. Püreesta maasikad ja sega jogurtiga, maitsesta 6spl suhkruga. Vahusta vahukoor 1spl suhkruga. Nirista 0,5dl jogurtit zelatiinile ja vala segu vähehaaval ülejäänud jogurti hulka tagasi. Lisa toasoe vahustatud vahukoor. Vala jogurtisegu vormi ja kata teise põhjaga.
Lase koogil 4-5 tundi või üleöö külmikus tarduda.

Tarretunud tort.







Besee jaoks puhasta vahustusnõu äädikaga immutatud salvrätiga (nõu ei tohi märjaks jääda).
Vahusta munavalge tugevaks vahuks, nirista pidevalt vahustades juurde suhkur.
Vahusta munavalge tugevaks ja läikivaks vahuks.
Kuumuta ahi 100 kraadini.

Pritsi kreemipritsi abil küpsetuspaberile põhja suurune kujund ja väikesed beseed.
Küpseta beseed veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi.















Vahusta 1,5dl vahukoort suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks jahuks. Määri pool vahukoorest tardunud tordi pinnale ja pool pritsi kreemipritsiga tordi alumisele äärele. Kata tort jahtunud beseega ja tipi väikesed beseed tordi alumisele äärele vahukooreribasse. Kaunista tort vahetult või paar tundi enne serveerimist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar