reede, 16. detsember 2011

SEFIIRIKOOK

8tk

4tk kanamuna
4sl peensuhkrut
100g nisujahu
0,5tl küpsetuspubrit

2tk munavalget
50g hapukat keedist
140g peensuhkrut
0,5tl vaniljesuhkrut
0,25tl sidrunhapet
30g vett

koogi vahele hapukat keedist
riivitud šokolaadi

Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu pool jahust munakollastele, sega läbi. Lisa ettevaatlikult alt üles tõstes munavalgevaht munakollastele, sõelu peale ülejäänud jahu ja sega ettevaatlikult läbi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta taigen paberile, lükka 1,5-2cm paksuseks ruuduks.
Küpseta eelkuumutatud ahus 175 kraadi juures 10 minutit. Lõika põhi pooleks, määri ühele poolele keedist ja tõsta teine pool peale. Tasanda noaga servad ja lõika kaheksaks ruuduks.
Pane munavalged keskmisele kiirusele vahustama. Sega 120g suhkrut veega ja keeda siirup (umbes 5 minutit, kuuliproovini st.kui tilgutad väikese siirupitilga lauale, siis moodustub ümar siirupipall). Enne siirupi valmimist nirista 20g suhkrut munavahule ja tõsta vahustamiskiirust. Valmis siirupile lisa keedis ja lase korraks keema. Nirista siirup pidevalt vahustades munavahule, vahusta kuni moodustub paks vaht (valmis sefiir hakkab veidi nõuseinte küljest eralduma), maitsesta sidrunhappe ja vaniljesuhkruga. Täida kreemiprits sefiiriga ja pritsi koogile, puista peale riivitud šokolaad.
Hoia kooke paar tundi külmikus, siis saavutab šefiir õige konsistensi.



4 kommentaari:

  1. Ja ka seda soovin proovida! :P
    Igakas juhuks uurin eelnevalt, et kas šefiiri sisse poleks mõtekas lisada zelatiini? Lihtsalt, et mõnes šefiiri retseptis on kasutatud zelatiini kah.
    Vastust ootama jäädes, Silja! :)

    VastaKustuta
  2. Õige tulemuse puhul pole kindlasti vaja zelatiini lisada, aga kui šefiir nüüd päris õigesti välja ei tule, hakkab munavaht seistes oma vahusust kaotama ja siis on zelatiin abiks küll. Hea tulemuse jaoks on vaja üsna jõulist masinat, sest vahustama peab kaua ja valminud šefiir on ka üsna tihe. Kahtlustan, et näiteks käsimikseriga ei olegi võimalik päris ideaalset tulemust saada. Õnnestumise jaoks on kindlasti vaja teha ka suhkrusiirupist kuuliproov ja ka ajastus on oluline, et valminud siirup ei jääks ootele, vaid saaks kohe munavahule lisada. Eks munavahuga on üldse nii, et igasugu tooraine lisamine käib tasapisi - vedelik ja suhkur niristatakase vähehaaval ja sõelutud jahu (kartulijahu, kakao) segatakse sisse kõige lõpuks ja ettevaatlikult alt üles tõstes. Olen ka ise suur šefiirisõber :) ja kahjuks poetordid on valmistatud juba ammu kõigest muust, kui naturaalsest värskest munavalgest ja päris šefiiri jaoks peab selle teo ise ette võtma :). Loodan, et õnnestub esimesel katsel!

    VastaKustuta
  3. Mõeldud, tehtud! :) Väikesed viperedused esinesid küll, aga hakkama sain. Alustuseks unustasin ahju eelkuumenema panna...aga lõppkokkuvõttes...mul pole kunagi varem biskviit nii kenasti välja tulnud. Mnoh...võib-olla ka seetõttu, et ma pole varem munavalget ja kollast eraldi vahustanud, samuti pole ma lisanud küpsetuspulbrit. Vahele sai mustsõstra-maasika keedis.
    Šefiiri aluseks siirupit keetes võtsin igaks juhuks välja zelatiini...et kui kuuliproov ei peaks õnnestuma, siis lahustan kiirelt zelatiini...aga kõik õnnestus ja seda ei läinudki vaja. :)
    Kuna mul tordipritsi pole, aga leidsin mingid nõuka-aegse sütal-pritsi otsad, siis pigistasin ühe neist kilest piimakoti nurgast läbi ja oligi prits mis-sugune! :)
    Samuti tundus mulle, et šefiiri on koogitükkidele vähe...seega tegin väiksemad tornid, aga siis sain aru, et seda jääb hoopis hulganisti üle... eks ma siis leiutasin tornidele ringiratast veel seda paigutada.
    Et siis...ei tulnud küll nii vahvad ja nägusad, kui teil siin pildil, aga maitsesid suurepäraselt! :) Usun, et kui teist korda teeksin nüüd kohe, siis oleksid need peaaegu sama täiuslikud kui teie omad! :)
    Taaskord tänusõnad imelise retsepti eest! :)
    Kõike mõnusat soovides, Silja! :-)

    VastaKustuta
  4. Rõõm kuulda, et esimesel katsel õnnestus :). Hästiõnnestunud šefiir on ju üsna hea dekoreerimismaterjal, väikeseid kujundeid on raskem teha, aga suured lopsakad kaunistused, nii erinevate tüllede kui ka spaatlitega saavad küll väga isuäratavad ja lisaks peavad hästi vastu ka erinevatele temperatuuridele :).

    VastaKustuta