pühapäev, 25. detsember 2011

KIRSI-BESEETORT

Tordi läbimõõt 28cm

Besee:
5tk munavalget
3,3dl peensuhkrut
1tl vaniljesuhkrut

Põhi:
6tk kanamuna
6spl nisujahu (kuhjaga)
6spl peensuhkrut
2spl kakaopulbrit
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
4dl vahukoort
2spl peensuhkrut (maitse järgi)
0,5tl vaniljesuhkrut (maitse järgi)

Immutussiirup:
1dl vett
0,5dl peensukrut

1-1,5 purki kivideta konservkirsse
(tegin ühest purgist, aga kirsse oleks võinud rohkem olla)

Puhasta vahustusnõu äädikaga niisutatud salvrätiga, eelmaldab rasvajäägid ja munavalge vahustub paremini. Vahusta munavalgeid algul madalamal kiirusel ja siis tõsta kiirust, kui munavalge on muutunud paksuks vahuks, nirista vähehaaval juurde peensuhkur ja vaniljesuhkur. Vahusta maksimumkiirusel veel paar minutit kuni moodustub paks ja tihe vaht. Kuumuta ahi 100 kraadini. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Pritsi kreemipritsiga või tõsta lusikaga paberile tordisuurune ketas, küpseta beseed 100 kraadi juures, veidi paokil ahjuuksega 1,5 tundi, jäta paberile jahtuma.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Eralda munavalged munakollastest. Sega jahu kakao ja küpsetuspubriga. Vahusta munavalge tugevaks vahuks, klopi munakollased suhkruga läbi ja lisa 1/3 kuivainesegust, sega ühtlaseks. Lisa pool munavalgevahust, sega alt üles tõstes ettevaatlikult läbi, sõelu peale ülejäänud kuivainesegu ja allesjäänud munavalgevahti, tõsta jälle alt üles tõstes läbi, ära klopi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lükka taigen põhjasuuruselt laiali või küpseta põhi lahtikäivas küpsetusvormis. Küpseta põhja 175 kraadi juures 20-25 minutit. Jahuta.
Lase immutusiirup keema, jahuta ja pintselda põhi siirupiga.
Lao immutatud põhjale kirsid, kata vahustatud ja maitsestatud vahukoorega ja tõsta peale besee, hoia paar tundi külmas ja serveeri.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar