neljapäev, 29. märts 2012

HAKKLIHAPIRUKAS KARTULIMURETAIGNAS

 läbimõõt 31cm

400g keedetud kartuleid
200g margariini
1tk kanamuna
200g täistera nisujahu
250g nisujahu
(või 500g nisujahu)
1tl küpsetuspulbrit
0,5tl peensoola

Täidis:
250g veisehakkliha
250g seahakkliha
200g riivitud porgandit
1prk purustatud tomateid
15cm jupp porrut
4-5 küüslauguküünt
1,5tl soola
2-3tl tumedat suhkrut
kuivatatud või värsket tšillipipart
peotäis värsket basiilikut

Riivi külmad kartulid peene riiviga, lisa hakitud või, muna, puista peale küpsetuspubri ja soolaga segatud jahu. Näpi (sõrmede vahel pigistades ja pudistades) kõik põhja ained läbi ja sõtku ühtlaseks taignaks või valmista taigen köögikombainis plastikust lõikuriga. Pane 30 minutiks külma.
Küpseta võis riivitud või pressitud küüslauk, porrurõngad ja riivitud porgand, lisa hakkliha ja lase veidi küpseda, vala juurde purustatud tomatid, maitsesta ja lase vedelikul aurustada. Lisa hakitud basiilik.
Rulli 2/3 taignast suureks taignaplaadiks ja kata lahtikäiva vormi põhi ja küljed. Vala täidis sisse ja kata ülejäänu taignast tehtud taignaplaadiga, kinnita servad. Soovi korral lõika järelejäänud taignaribadest pirukale kujundid. Pintselda taignapinda toiduõliga.
Küpseta 175 kraadi juures 35 minutit.

Täistera jahu kasutamisel jääb piruka ümbris mõnusalt mure ja karaskit meenutav.
Väiksema piruka jaoks vähenda põhja kogust 1/3 võrra, aga täidise koguse võib samaks jätta, saab lihtsalt veidi kõrgema piruka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar