laupäev, 26. jaanuar 2013

TOORJUUSTUTASKUD IIRISEGA

1 ahjuplaat

0,75 klaasi vett
0,75 klaasi jahu
50g võid
2tk kanamuna
1spl suhkrut
näpuotsaga soola

400g mascarpone toorjuustu
2dl 35% rõõsk koort
3-4spl peensuhkrut
1tl vaniljesuhkrut

150g iiriskomme
50g võid
6spl rõõska koort

Lase vesi koos või, suhku ja soolaga keema tõusta. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu korraga sisse, sega kiiresti läbi, tõsta tulele tagasi, klopi kuni taigen eraldub nõuservast ja moodustab taignatombu. Lase taignal 10 minutit jahtuda ja lisa ükshaaval kanamunad, iga muna lisamise järel klopi taigen ühtlaseks. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pritsi taignapritsi abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piklikud kujundidt. Küpseta 220 kraadi juures 7 minutit. Alanda ahju temperatuuri 190 kraadini ja küpseta veel 7-9 minutit. Tõsta koogid ahjust ja lase jahtuda. Vahusta vahukoor 2spl suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks, lisa toorjuust (toorjuustu võib eelnevalt veidi pehmemaks hõõruda), ülejäänud suhkur ja vispelda ühtlaseks. Täida kreemipritsi abil küpsetised. Sulata või, lisa iirised ja koor, kuumuta kuni segu muutub ühtlaseks pumatiks. Pintselda täidetud koogid sooja iirisepumatiga, lase jahtuda ja serveeri.

4 kommentaari:

  1. Kas segamist võib teha miksriga, või peab seda tegema nt puulusikaga?

    VastaKustuta
  2. Tere Liisu. Segan tavalise lusikaga ja ei usu, et puulusikat kasutades taigen teistsugune tuleks.
    Tavalise mikseriga segada ei soovitaks, kuna vahustusotsiku jaoks on taigen liiga tihe ja võib mikseri ära rikkuda. Küll aga võib segada masinaga, millel on taignakonks või taignasegaja olemas. Ise eelistan segada käsitis ja just seepärast, et tunnetada taigna õiget konsistentsi.

    VastaKustuta
  3. Pean ka siis käsitsi proovima, olen 2 korda proovinud miksriga, taigen tundus õige, aga millegi pärast ei olnud tulemus just selline nagu lootsin, ei kerkinud nii hästi ja isegi kui tuuletaskud olid ilusti pruunid, vajusid nad lõpuks kokku.
    Proovin siis järgmine kord lusikaga. Aitäh nõuande eest :)

    VastaKustuta
  4. Mõned põhjused, miks taigen ei õnnestu - küpsetised lähevad ahju enne, kui ahi on saavutanud vajaliku kuumuse, taigen on liiga vedel, küpsemisaeg on liiga lühike (ahjud on erinevad ja tuuletaskud tehakse erineva suurusega, ise teen umbes 7cm taignaribad)). Kui küpsetised on 15 minutit ahjus olnud, võib ühe välja võtta ja pooleks murda, siis on näha, kas tasku on seest valmis või on veel näha toorest taigent, sellisel juhul vajuvad nad ka ahjust välja võttes kokku. Kui on seest toores, siis küpseta veel 5 minutit ja proovi jälle. Kui küpsetis ei kerki, siis arvan, et on põhjuseks liiga vedel taigen või eelkuumutamata ahi (kui ahjul termomeeter puudub, võiks ahju umbes 10 minutit eelkuumutada, siis peaks vajalik temperatuur käes olema). Head katsetamist :)!

    VastaKustuta