esmaspäev, 7. oktoober 2013

KIHILINE KOOK/KÜPSIS

Kuue kihiga ja poole ahjuplaadi suurune kook

300g nisujahu
300g võid
300g suhkrut
6tk kanamuna (keskmist)
500-600g hapukamat keedist
200g šokolaadi (Bitter)
30g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane valmis kolm küpsetuspaberit.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks (külmkapist võetud võid võib veidi mikros sulatada). Lisa ükshaaval kamamunad, iga muna lisamise järel vahusta taigen ühtlaseks. Lisa sõelutud jahu ja sega ettevaatlikult läbi (taigna kohevus säilimiseks ära enam vahusta ega vispelda). Jaga taigen kolmele küpsetuspaberile ja määri ahjuplaadi suuruselt ühtlase kihina laiali. Küpseta põhjad praeahjus (kui servad hakkavad pruunikaks muutuma on põhjad valmis). Lõika valminud põhjad pooleks ja lao soojalt moosiga kihti, kõige peale jääb küpsetis. Kata kook küpsetuspaberiga ja tõsta peale keskmine raskusega vajutis (kasutasin puidus kogukat lõikelauda), jäta 30 minutiks vajutise alla. Sulata kuumakindla nõuga kuumas veevannis (ära vett keema lase) tume šokolaad ja valge šokolaad. Eemalda koogilt vajutis, lõike servad ühtlaseks ja vala üle sooja (mida soojem, seda vedelam) tumeda šokolaadiga. Nirista lusika või pritskotiga tumedale šokolaadile valged triibud. Lainete saamiseks tõmba tikuga risti valgetest triipudest läbi. Tõsta kook 30-60 minutiks külmikusse tahenema, lõika viiludeks ja serveeri.


Seistes muutub kate kõvemaks ja võib lõikamisel veidi mureneda, seega koogi üleöö hoidmisel võiks veidi tarduma hakanud kattega koogi tükkideks lõigata.
Pildil on näha kohe peale valmistamist lõigatud koogitükk, nüüd on jälle kate liiga pehme ja ka ettevaatlikul lõikamisel võib kate veidi laiali minna.

2 kommentaari:

  1. :) Tegu ei ole üldse tehniliselt keeruka koogiga.
    Nagu minu tütar ütles (kellega koostöös kook valmis):"See ei ole üldse raske, lihtsalt palju tegemist on."

    VastaKustuta