teisipäev, 28. mai 2013

TOORSALAT LÕHERULLIDEGA

4-le inimesele

lõhefileed

0,5tk jääkapsast
0,5tk pikka kurki
12tk vutimuna
4 viilu ciabattat (röstimiseks öli)

1dl majoneesi
0,5dl piima
0,5tl sinepit
väike küüslauguküüs
sidrunipipart või mustpipar ja sidrunimahl.
soola
suhkrut
15g parmesani

parmesanilaaste

Kastme jaoks riivi 15g parmesani ja pressi küüslauguküüs. Sega kõik kastme ained kokku ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks.
Lõika ciabatta kuubikuteks, nirista peale veidi õli ja rösti pannil või ahjus krõbedaks.
Keeda vutimunad (umbes 3 minutit).

Viiluta kala ja keera laiemast otsast alates rulli, kinnita tikuga.








Küpseta rulle pannil kuni kalal olev hele küpsemispiir on tõusnud poole rullini.
Kuumuta ahi 200 kraadini
Lao rullid ahjuplaadile ja järeküpseta 200 kraadi juures 3 minutit.
Puista peale soola ja pigist sidrunimahla.





Rebi salat tükkideks ja tõsta taldrikule, puista peale kurgitükid ja nirista üle kastmega. Lisa röstitud kuubikud, juustulaastud, vutimunad ja kalarullid, serveeri.

teisipäev, 21. mai 2013

RABARBER BISKVIIDI ALL

Kasutasin ovaalset vormi 30cm*19cm

400g rabarberit
100g peensuhkrut
kaneeli

4tk kanamuna
4spl peensuhkrut
4spl nisujahu

vormi määrimiseks võid

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Määri küpsetusvormi põhi ja küljed võiga. Koori ja viiluta rabarber, tõsta vormi põhja. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sõelu peale jahu ja sega ettevaatlikult läbi (ära klopi). Raputa rabarberitele kaneeli ja 100g suhkrut, kata taignaga. Küpseta vormi 200 kraadi juures 10 minuti, alanda temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 15-20 minutit. Lase veid jahtuda ja serveeri vaniljejäätise või külma vaniljekreemiga.











reede, 17. mai 2013

RABARBERI-KOHUPIIMA STRUUDEL

Lehttaigen:
190g jahu
0,5tk kanamuna
0,75dl vett
0,25tl 30% äädikat
1spl võid või küpsetusmargariini
veidi soola

kihistamiseks 150g võid või küpsetusmargariini

Rabarberikiht:
300g rabarberitükke
100g peensuhkrut

Kohupiimakiht:
200g kohupiima
1tk kanamuna
1spl nisujahu
maitse järgi suhkrut
veidi vaniljesuhkrut (kui ei kasuta vaniljekohupiima)

Valmis struudlile puudersuhkrut

                                                                                   
Koori rabarber,  lõika pikkupidi pooleks ja viiluta. Tõsta tükid keedunõusse ja lisa 100g suhkrut, sega läbi ja lase põhja tekkiv vedelik korra keema. Eemalda nõu tulelt ja jäta rabarberitükid vedelikku jahtuma, sega aeg-ajalt läbi. Vähese kuumutusajaga ei lagune rabarberitükid ja kuumas siirupis maitsestub rabarber kiiremine,


TAIGEN
Sega jahu soolaga ja vesi äädikaga. Lisa jahule 1spl margariini, pool muna ja vesi.
Näpi kõik ained läbi ja sõtku ühtlaseks taignapalliks, pane 15 minutiks külma.
Rulli tagen jahusel laual 3-4mm paksuseks ruuduks. Kata ruut rombikujuliselt 150g margariini viiludega. Tõsta  taignanurgad üle margariini ümbrikuna kokku, murra veel kolmeks kokku ja pane 15 minutiks külmikusse. Rulli taigen ettevaatlikult 3 korda suuremaks ja murra jälle kolmeks kokku. Korda tegevust veel kaks korda 15 minutiliste vahedega.
(Piltlik lehttaigne valmistamine LEHTTAIGEN - LEHTTAIGNAKORVID HAKKLIHAGA)

Kuumuta ahi 200 kraadini.


Jaga taigen kaheks, rulli üks pool pikaks taignaplaadiks, tõsta küpsetuspaberile ja kata nõrutatud rabarberitükkidega.






Sega kohupiim muna ja jahuga, maitsesta. Tõsta kohupiim rabarberitele.








Rulll järelejäänud taigen veidi suuremaks taignaplaadiks, kata põhi taignaplaadiga ja lõika peale terava noaga sälgud.







Küpseta struudlit alumisel ahjusiinil 7 minutit, tõsta keskmisele ahjusiinile ja küpseta veel umbes 15 minutit.
Võta kook ahjust, lase veidi jahtuda ja sõelu peale puudersuhkrut.













Lõika terava noaga (soovitavalt pika hambulise noaga) ettevaatlikult viiludeks ja serveeri.











Võib kasutada 500g valmis lehttaigend või pärmi-lehttaigent.