esmaspäev, 7. juuli 2014

KÜLALISED - Silja porgandikook

Aitäh Silja põneva välimuse ja maitsva koogiretsepti eest!
Nüüd ka kook endal järele proovitud ja tõesti külmalt on parim, võib vabalt reede õhtul valmis teha ja laupäeva hommikul kohvi kõrvale pakkuda :).
Väikese lisandina lisasin porgandi hulka ka veidi sidrunimahla ja riivisin sidrunikoort, aga lisandid on juba tõesti katsetamise ja proovimise asi.

2 pakki plaadikoogi jahusegu,
~1kg porgandeid (alati võib rohkem)
1-2 sl vanilli-suhkurt
 2 dl valget suhkurt
1-2tl peensoola
~30ml toiduõli
2-3 pakki kohupiima
1-2 muna
2-4 sl tärklist
1 suur pakk vahukoort (või 2 väikest)
2-3 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
1. Puhasta, tükelda, keeda porgandid pehmeks koos 1-2tl soola ja ~30ml toiduõliga.
2. Püreesta porgand ühtlaseks massiks (nõretatult muidugi, st ilma keeduveeta), lisades kuni 1,5dl suhkurt (oma maitse järgi) ja 2 kuhjaga sl-täit tärklist. Parim abivahend püreerimiseks on blender, kuid saab ka saumikseriga. Kui kumbagi pole, siis lähedase tulemuse saaks ka köögikombaini või vanaaegse pudru-tambitsaga.
3. Lase püreel jahtuda vähemalt ~45'C (nii, et käsi kannatab katsuda).
4.Sega kokku taigen ning kata ühtlaselt vormi põhi, mis on eelnevalt juba kaetud küpsetuspaberiga või sisse määritud.
5. Kalla porgandimass peale ja aja ühtlaselt laiali (servadeni). NB! Tegelikult ei saa kallata vaid tuleb sama moodi laotada nagu hiljem vahukoort, sest taigen ise on kah vedelamat kätt.
6. Pane sügavasse nõusse ühtekokku 2 pakki kohupiima, 1 suur pakk vahukoort, 1-2 sl vanilli-suhkurt, 0,5-1 dl valget suhkurt (jällegi tegelikult oma maitse järgi), 1 muna, 2-3 tl küpsetuspulbrit ja aja kõik ühtlaseks tugevaks vahuks. :)
7. Pane suure supilusikaga tasakesi vahukoore-kohupiima kiht porgandi kihi peale ja kui kõik on lusikatäie haaval tasakesi ära laotud siis tuleb see ka kenasti ja ettevaatlikult laiali ajada. Tasakesi peab seda tegema seetõttu, et porgandimass on pehme ja kui selle peale ülemist kihti valada, siis porgandi mass vajub lainena kõrvale ja ülemise kihi materjal jääb keskele. Siis enam laiali ajada ka ei õnnestu, sest kõik ju pehme.
8. Pane plaat ahju ~180'C juurde ja küpseta kuni ülemine kiht on pruunistunud ja vb 'rebeneb' mõnest kohast (~1h) 9. Võta ahjust ja lase täiesti maha jahtuda (külmalt parim).
10. HEAD ISU!!! :)

2 kommentaari:

  1. On äärmiselt tore näha, et selle koogi katsetamise ette võtsite. Meie peres üks suur lemmik! :) Jah...porgandimassile hapukust lisada on igati hea mõte. Olen ise lihtsalt sidrunhapet pannud, aga see vist jäi mul retsepti sisse kirjutamata! :) Väga vahva on oma retsepti siin näha! Loodan, et võetakse ka teiste poolt proovida!
    Suured tänud teilegi, Piret! :)
    Edukaid ja maitvaid avastusi köögis edaspidisekski soovides,
    Silja! :-)

    VastaKustuta
  2. Tänu on ikka rohkem minupoolne :), rõõmuga katsetan tasapisi põnevaid retsepte järgi, sinu koogipilt oli ka välimuselt väga ahvatlev.

    VastaKustuta